Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Despre stil si alti demoni contemporani

Frumusete

 

Andreea Raicu este un reper pentru femeile din Romania. Eleganta e pentru ea un posibil alt nume. Munceste mult de cand era un copil, cu perseverenta si pasiune, iar evolutia ei nu e rodul unei intamplari fericite. Acum imbratiseaza un nou inceput in cariera sa:  a filmat pentru primul sau serial dedicat femeilor, iar personajul o reprezinta. Dupa varsta de 30 de ani, Andreea si-a gasit echilibrul. Si propria definitie: stilul.  (Andreea Marin Banica)

Sunt unul dintre produsele societatii de consum. Si totusi, refuz sa ma las consumata. Cred cu tarie ca, dincolo de imagine, statut social sau material si in ciuda razboiului pe care lumea contemporana ne indeamna sa-l purtam zilnic cu noi si cu ceilalţi, ii datoram un mare MULTUMESC. Pentru ca a impus obligativitatea alegerii, deci a propriei noastre definiri: stilul.

La prima vedere si incadrat in acest context, stilul personal pare ceva desuet si superficial, un mijloc de a te vinde cat mai scump. Dar asta doar la prima vedere. Vreau sa vorbesc despre stil, pentru ca il vad ca pe o unealta complexa, necesara din mult mai multe si mai importante puncte de vedere. Poate ca sensul multora dintre acestea ne scapa; suntem tot timpul pe fuga, ne lasam prinsi in agitatia zilnica fara a ne da seama pierdem panorama intregului. 

Ne impartim in doua tabere extremiste: cei care dispretuiesc ideea de stil si cei care devin sclavii lui. Calea de mijloc ramane un drum necunoscut ambelor categorii. Primii, de teama de a nu fi etichetati sau pur si simplu dintr-un spirit de fronda, decid sa mearga contra curentului. Ceilalti, dornici sa fie, sa conteze, isi slefuiesc imaginea pana la ridicol. Stilul personal nu e niciun moft modern, cum cred primii, nicio moneda de schimb cum s-au obisnuit ceilalti. Nu e nici calea directa catre sabloane, nici garantia succesului real. E, in schimb, un exercitiu frumos pentru orice om modern care nu vrea sa se lase consumat, care se priveste pe sine cu obiectivitate si se decupeaza din multime de dragul sau si al evolutiei personale. 

Cand vorbesc de stil, ma gandesc la alegeri, la noianul de posibilitati pe care ni le ofera societatea contemporana si la decizii. Inevitabil, imi vin in minte si modelele, dar mi-e teama ca, luate strict in sensul de prototipuri, sunt mai degraba niste capcane care ne pun limite si ne obliga sa devenim copii. De aceea, cred ca stilul personal se construieste in timp, cu efort mai degraba intelectual decat financiar, punand in balanta ceea ce esti la un moment dat si ceea ce doresti sa devii - fizic, psihic, profesional, moral – avand o baza de constructie decenta. E la indemana oricui are eleganta sa-si recunoasca limitele si sa aleaga in perimetrul lor variantele care, aplicate cu naturalete, il vor feri de ridicol si il vor ajuta sa treaca peste limite. 

Nu m-am gandit niciodata la stil ca la o punere in scena a perfectiunii, ci ca la o reflectare a ceea ce sunt in interior. Definindu-mi un stil, am ales sa-mi valorizez calitatile, sa le acord atentie, sa le amplific, sa-mi educ minusurile. Dintre nenumaratele posibilitati despre care vorbeam, le-am selectat pe cele mai apropiate de valorile mele, astfel incat sa ma simt confortabil cu felul in care arat, cu modul de viata pe care il duc, cu meseria pe care o fac. 

Vestimentar, pot trece drept o persoana clasica. Imi plac lucrurile simple, care nu se pierd in detalii, care nu ies in evidenta fatis si nu striga dupa atentie. M-as simti stinghera in culori stridente sau in outfituri incarcate pentru ca nu ma reprezinta, de aceea am decis sa nu le port, chiar daca uneori sunt impuse de trenduri. Am invatat sa nu fiu sclava modei si a tendintelor, fara a deveni demodata din pricina asta. 

Profesional, am ales sa am rabdare, sa invat si sa evoluez; am mers pe calea cea lunga. Dar succesul de moment si de conjunctura nu m-a incantat niciodata; am vrut sa devin, nu doar sa fiu, si peste ani mi-am dat seama ca am facut alegerea corecta. Moral, mi-am urmarit valorile, chiar daca nu totdeauna ceilalti au fost de acord cu ele. Am crescut cu aceste valori, crezand in ele, iar fidelitatea mi-a fost rasplatita intotdeauna.  

Toate acestea sunt elemente ale stilului meu, ma definesc in mod unic si singurul sablon in care se incadreaza este sablonul Andreea Raicu. E la indemana oricui sa se impace cu sine, sa-si decupeze propriul şablon, sa-si scrie propria eticheta. Intr-o societate cu milioane de etichete, niciuna nu risca sa fie stearsa. Stilul tau depinde…de tine!  

SURSA: ANDREEA RAICU

 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici