Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Trucuri pentru ingrijirea parului

Frumusete

 

Fiecare dintre noi poate acorda 10 minute pe zi pentru a-si aranja onorabil singura parul. Inainte de a reusi sa facem asta, trebuie sa stim ca e necesar sa avem un par sanatos, cu firul dand senzatia de suplete, de fluiditate. Nu putem folosi aceleasi produse de intretinere sau styling pentru toate tipurile de par. Atunci cand stilistul tau iti alege produsele pe care sa le folosesti si acasa, stii sigur ca sunt cele potrivite tipului tau de par, dar daca nu se intampla asta, e bine sa stii cateva reguli de baza:

  1. Pentru par fin, subtire, mai rar: alege un sampon special pentru volum si balsamul asemenea. Ca sa dai mai mult volum parului tau, usuca-l tinand capul in jos si la final, in aceeasi pozitie, foloseste un fixativ cu fixare medie. Nu folosi niciodata produse „strong”, de pilda fixativul cu fixare puternica, oricat te-ar tenta pentru parul tau cu fir subtire, fragil (produsele strong sunt destinate tipului de par cu fir gros). Da-i voie parului tau sa-si pastreze aspectul care sugereaza naturaletea. 
  2. Pentru par foarte gras: foloseste sampon-tratament pentru echilibrarea excesului de sebum.
  3. Exista sampoane ce trateaza probleme ale scalpului: de pilda, pielea foarte uscata si deshidratata ce poate duce la aparitia cojilor (matreata).
  4. Parul fragil, rebel, fara stralucire, supus multor procese chimice sau termice (decolorare, permanent, vopsirea, coafarea zilnica cu ajutorul uscatorului, intinderea cu placa sau folosirea bigudiurilor in exces) trebuie tratat nu numai acasa cu un sampon, balsam si masti de hidratare, ci si intr-un salon unde tratamentele pentru astfel de cazuri sunt mult mai complexe; de exemplu, exista un sistem de reparare pentru care o sedinta ce contine 4 pasi si dureaza in jur de 30 de minute. Multe femei cred ca un singur tratament bine facut de un specialist poate reface pentru totdeauna firul de par, dar nu este asa. Ar fi perfect daca s-ar putea intampla asta, dar… cine spune ca e usor sa te mentii frumoasa?
  5. Pentru par vopsit: in special in situatiile cand parul are o culoare intensa sau este traumatizat si are nevoie sa isi reia stralucirea din ziua vopsirii, exista sampon si balsam dedicat.
  6. Pentru par blond foarte deschis sau alb, natural: de obicei parul vopsit blond in nuante foarte deschise este mult mai uscat, se degradeaza si se deshidrateaza mai usor decat orice alta culoare. Atunci cand ne hotaram sa alegem aceasta varianta unui sampon si balsam special trebuie sa stim dinainte ca vom avea nevoie de timp si bani pentru a-l trata si coafa corespunzator dupa fiecare spalat. Pentru ca blondul a fost intotdeauna, indiferent de „trend”, o culoare foarte feminina, ce iese in evidenta, nu poti iesi niciodata din casa fara sa ii acorzi atentia cuvenita. Folositi fara exceptie masti intensive de hidratare. Sampoanele indicate in acest caz au o tenta usor violet, aproape imperceptibila, care nu intra in profunzimea firului de par, ci actioneaza doar la suprafata, impiedicand ingalbenirea nepotrivita a parului.
  7. Pentru par cu fir gros, uscat, „neascultator”, care in general este si foarte des, greu de modelat: daca este sanatos, viguros, acest tip de par este cel mai invidiat, pentru ca atunci cand este spalat, tratat si coafat cu produsele corespunzatoare, poate arata la fel ca si cel din reclamele pentru vopsea, greu, stralucitor, parca dansand in timpul miscarii.
  8. Pentru par cret: am constat cu mahnire ca o mare parte dintre femeile care au parul ondulat natural isi deterioreaza parul, apeland la tot felul de procese chimice pentru indreptarea firului, in loc sa se bucure de avantajul de a-l avea ondulat, caz in care, dupa spalat, nu trebuie folosit decat un produs de styling adecvat. Uscat lejer cu feonul (daca se foloseste un difuzor e si mai bine), fara a avea un ajutor langa tine, parul tau poate arata ca dupa o vizita la coafor. Fetelor, stiati ca parul ondulat, cu neastamparul buclelor rebele, da un aer mult mai senzual decat parul drept, care este mai degraba potrivit stilului business?  Inteleg dorinta noastra de a fi mereu altfel decat ne-a inzestrat natura, dar totul trebuie incercat pana la limita la care ne facem un rau noua insine. 

Daca determinam tipul fetei noastre, putem sti si ce fel de tunsori si coafuri ne avantajeaza:

  • fata cu forma patrata - trebuie sa aiba parul aranjat cu cararea intr-o parte pornind de la spranceana stanga pana la obrazul drept sau invers.
  • fata in forma de triunghi - nu trebuie sa aiba niciodata mult volum in zona calotei, ci obligatoriu in zonele maxilarului, pentru a echilibra proportiile.
  • fata rotunda – e nevoie inaltime pentru par in zona calotei, pentru alungirea formei fetei; niciodata o coafura sau o tunsoare „carre” cu mult volum in lateral, ci una subtiata si mai lunga in zona cefei.
  • fata prelunga - este fata careia i se potriveste foarte bine bretonul tinand cont si de linia tunsorii care ar putea fi una rotunda (carre).
  • fata ovala - este fata careia i se potriveste orice tip de tunsoare si coafura. Daca trasaturile sunt frumoase si bine conturate, se poate porni de la o tunsoare foarte scurta pana la un par lung, fie el drept sau ondulat.

 

Acestea nu sunt singurele reguli de care ar fi bine sa tinem cont. Trasaturile fetei sunt foarte importante in alegerea culorii parului:

  • Niciodata nu vom folosi negru daca trasaturile sunt dure, barbatesti, chiar daca am crede ca, avand ochii verzi sau albastri, este culoarea potrivita. Negrul nu imbatraneste neaparat, asa cum se spune, dar „aspreste” trasaturile. Este ideal sa folosesti negru atunci cand ai fata rotunda si trasaturile dulci, asemenea unei papusi.
  • Rosu - o culoare pasionala, care daca este purtata cu atitudinea adecvata nu poate trece neobservata. Fetele palide, ochii deschisi la culoare, poate chiar cativa pistrui la care se adauga fulgerele rosii intense de arama prind culoarea vietii. Nu vom folosi aceasta culoare daca tenul este inchis.
  • Vara inseamna seductie. Poţi zari reflexele schimbarilor de nuante atunci cand  soarele si briza iti ravasesc parul. Dati intaietate culorilor calde! Parul saten, castaniu cu un strop de stralucire aurie este potrivit unei firi romantice, deloc extravagante, emanand prospetime, naturalete, caldura.
  • Un blond extrem nu lasa loc pentru indecizie si nesiguranta. Sigur te vei putea remarca in multime. Este vorba de blondul foarte deschis, aproape alb. Indiferent de micile bancuri auzite de-a lungul timpului, blondul va ramane intotdeauna minunat, fie ca-i vorba de un blond foarte deschis, fie unul cu nuante calde, aurii, roz, bej… Se spune, si din experienta mea chiar am observat asta, ca daca ai incercat cu succes o data una dintre nuantele deschise, oricat de multe schimbari ai face dupa aceea, tot vei reveni la vechea dragoste. Totusi, tine cont ca daca tenul tau este foarte inchis, nuantele de blond vor inchide si mai mult culoarea pielii.

 Vrei sa arati ca esti dezlantuita, plina de viata, tanara si noncomformista? Incearca culori indraznete, tunsori asimetrice, extravagante, atunci cand varsta si profesia iti permit asta. Nu oricand poti sa-ti faci mese colorate pornind de la galben pana la verde. Trebuie sa stii sa le porti! Nu trebuie neaparat sa asortezi hainele cu nuantele meşelor, nici nu trebuie sa fie la fel de stridente. Poti sa ai mese verzi si albastre, dar tinuta sa fie pe nuante maron - crem, cu linii fine, dar intr-o tinuta casual - sport. Asta nu inseamna ca poti sa faci, practic, orice combinatie. Exista nevoia de putina moderatie chiar si cand cauti sa arati indrazneata. 

Toate ne dorim sa aratam impecabil, ca si divele hollywoodiene sau din revistele de beauty. Dar nu toate constientizam ca o echipa de stilisti lucreaza un timp insemnat, cateva ore bune, pentru rezultatul final, fara sa mai luam in calcul si retusurile realizate in photoshop. Noi ne propunem sa aratam bine in viata reala.

Am avut ocazia sa lucrez pentru Cosmopolitan, intr-o echipa care a transformat o tanara studenta, e drept cu avantajul tineretii de partea ei, intr-o femeie perfecta, la fel ca si cele de pe orice coperta a revistelor glossy. Am fost, chiar si noi, placut surprinsi de rezultatul obtinut. 

In 80% din cazuri, pentru evenimente speciale sau sedinte foto, in functie de situatie, se folosesc mese din par natural pentru obtinerea volumului sau a lungimii. Ele pot fi puse si permanent, lipite cu o solutie speciala. In acest caz, drumurile la salon vor fi mult mai dese. Efortul merita daca iti doresti sa ai parul lung si bogat macar o data in viata, e visul fiecarei femei.

 

SURSA: DENIS DECU

Comentarii

20.07.2014 biluta_ioni

buna ziua sunt o mama singura si am o problema cu paru meu rebel si ne sanatos,e uscat fara stralucire si cu un volum mare nu am nici un venit deci nu am bani pentru un salon as avea sanse sal tratez acasa? va multumesc frumos

23.02.2014 ciobanumariana

buna ziua, as dori o masca pentru par uscat, impotriva caderii parului, va multumesc din suflet!!!!!

06.09.2012 Istrate

Buna seara! Eu am o mare problema ... imi cade parul foarte tare si nu stiu ce sa mai fac. Acum o luna jumatate am facut un computer tomograf cu substanta de contrast pentru a ma opera de tumora de ovar drept. Am intarcat fetita de la 10 luni, adica acum o luna si ceva si de atunci in casa gasesc par peste tot. E cumplit pentru ca nu mi-a cazut intr-un an de zile cat mi-a cazut in perioada asta. Ce-i de facut?!?

24.07.2012 badescu

eu ma incadrez la puctu 4,am parul blond,folosesc produsele de la NIVEA,DIAMOND GLOSS SI SUNT MULTUMITA INPREALABIL,SI MAI IMI FAC SI MASCA CU:OU,MIERE,LAMAIE,ULEI DE RICIN,ODATA LA 2SAPT ,UNEORI SI O DATA P SAPT

DAR CUM VOPSEAUA ARDE PARUL .....MACAR TOATE ASTEA IL MENTIN CAT DE CAT SANATOS.VA PUPP

18.11.2011 AndreeaM

buna seara eu folesec samponul si masca de par de la londa profesional sunt foarte multumita

27.10.2011 cristinaoancea

Am cumparat un sampon medicianal pt cojile pe care le am de ceva timp dar nu are nici un rezultat deocamdata. Il folosesc de 3 saptamani. Ce alt sampon as putea folosi ?Cred ca Nizoral ar fi cel mai bun pentru ca l-am mai incercat dar acum nu mai am bani sa il cumpar. Multumesc

26.10.2011 monuza

Este indicat sa ti vopseti parul in timpul sarcinii?

23.10.2011 Mirela P-va

Buna ziua

Si eu ca si Gabriela ma incadrez la punctul 7 am incercat tot felu de produse dar fara nici un rezultat,am incercat de mai multe ori sa-l intind dar nu am reusit. As avea nevoie de o recomandare a produselor de ingrigire si styling

19.04.2011 gabriela.onofrei

Buna ziua,

eu ca si tipologie de par ma incadrez la puctul 7, insa mai nou incerc tot felul de produse insa pana acum nu am reusit sa ajung la rezultatul dorit. Parul tot sarmos si aspru este. Doar cand ies de la coafor imi place cum arata firul de par. As avea nevoie de o recomandare a produselor de ingrijire si styling.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici