Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Feminitatea nu costa bani

Frumusete

 

Denis Decu nu este numai un profesionist care si-a cizelat pe parcursul anilor abilitatile si talentul in meserie, dar inainte de toate e tipul acela de  femeie despre care poti sa spui, fara teama ca ai gresi, ca e un model pentru cele pe care le indruma. Parca desprinsa din “Sex in the city”, indrazneata in combinatiile vestimentare si in alegerea accesoriilor, mereu proaspata ea insasi, cu un par pe care face adesea experimente reusite si cu trasaturi bine conturate ce o ajuta atunci cand incearca pe propria fata un nou tip de machiaj. Ca si cand chiar ea ar fi manechinul pe care probeaza noile trenduri si inovatii in meseria sa, spre a ti le exemplifica si tie, sa te ajute sa iti inchipui cum ai putea arata. Cu diplomaĊ£ie, stie sa-ti vorbeasca despre defectele tale sau despre alegerile gredite pe care le-ai facut in materie de coafura sau machiaj, sa te convinga sa faci o schimbare, chiar daca erai sigura, cand te-ai adezat pe scaunul ei, ca nu vrei sa modifici mare lucru in felul in care arati si te ingrijesti zi de zi. (Andreea Marin Banica)

 

Cand am hotarat sa fac meseria asta, am stiut ca va fi pentru totdeauna. Mai greu a fost atunci cand le-am spus parintilor ce-mi doresc sa fac in viata, pentru ca in afara de faptul ca tatal meu este preot, perceptia oamenilor despre „coafeze” pe vremea comunismului nu era tocmai buna, se gaseau multe alte profesii mult mai serioase si mai profitabile decat „joaca asta”; mama fiind insa o femeie foarte cocheta   m-a inteles si m-a sustinut tot timpul. Fara a avea o scoala in acest sens, dar bazandu-se pe intuitie si bunul sau gust, ea m-a invatat cum ar trebui sa asortez culorile, sa ma uit in oglinda si sa am grija cum ies din casa, ce combinatii vestimentare pot face si care sunt total nepotrivite. Indrazneala mea dintotdeauna de a face mici inovatii in privinta hainelor, a accesoriilor sau a machiajului si coafurii proprii, alaturi de invatamintele mamei care au echilibrat balanta prin moderatie, m-au ajutat sa-mi creez o identitate diferita de cea a fetelor din jur, un stil propriu. 

Am admirat intotdeauna femeile elegante, ingrijite. Din punctul meu de vedere, indiferent de conditia sociala pe care o avem, aspectul nostru exterior poate fi unul placut, proaspat, curat si fara a investi un buget insemnat in aceasta privinta. Fireste ca se vede pe chipul nostru atunci cand di „in interior” reudim sa fim la fel de frumoase cum ne propunem sa aratam cand suntem privite dinafara. Sunt sigura ca ni s-a intamplat tuturor sa avem motive de fericire si, fara sa schimbam nimic fata de ziua anterioara, sa fim deodata mai luminoase.

Sunt 18 ani de cand fac coafura si, ulterior, m-am indreptat si catre machiaj, pentru ca Andreea m-a incurajat, m-a impins de la spate si a riscat sa se lase pe mana mea, indemnandu-ma sa o folosesc drept model pentru experimentele mele de inceput, ceea ce m-a responsabilizat, caci stiam ca munca mea va fi astfel urmarita de milioane de privitori. In intreaga mea experienta, am observat multe fete care pareau mult mai inaintate in varsta decat erau in realitate si, deopotriva, doamne care nu-si aratau, catusi de putin, varsta, datorita atitudinii, coafurii, modului tineresc sau pur si simplu avantajos pentru ele de a se imbraca si de a-si pune in evidenta trasaturile.

Ceea ce mi-as dori sa inteleaga fiecare femeie este ca nu doar ocaziile speciale trebuie sa ne determine sa aratam bine pentru noi insine si pentru cei de care ne pasa, ci dimpotriva, indiferent de cat timp avem la dispozitie pe zi pentru a ne ingriji sau cati bani avem pentru asta, exista solutii (si e important sa vrem sa le vedem, sa ne pese!) pentru a face ca fiecare zi sa fie una speciala pentru noi ca femei, chiar daca este o zi obisnuita de munca. Sa te respecti nu doar de sarbatori, ci zi de zi, trebuie sa devina o religie pentru tine, daca vrei ca tineretea, admiratia si dragostea pe care ti-o acorda cei din jur, inclusiv barbatul tau, sa fie binemeritate si…de durata.  

De-a lungul carierei mi-au trecut prin mana atat persoane publice, cat si oameni de rand, insa pot spune ca orice femeie care paseste pragul salonului meu are parte de acelasi respect si de aceleasi sfaturi oferite cu dorinta de a aduce un strop in plus de frumusete in viata de femeie. Mai mult, mi s-a intamplat de multe ori ca o clienta sa-mi devina si o buna prietena. Atunci cand vin la salon, doamnele se simt relaxate, si tocmai acest lucru le face sa comunice mai usor, sa povesteasca diverse intamplari si, practic, sa-si destainuie viata. V-am spus ca tatal meu e preot, nu e asa? Poate tocmai de aceea am stiut intotdeauna ca lucrurile intime pe care ti-e dat sa le asculti intr-o astfel de meserie trebuie sa ramana precum taina spovedaniei. Omul care stie secretele corpului tau, fie ca e vorba de medic, antrenor de sport, stilist, cosmetician sau coafor,  are o regula nescrisa: respectul pentru intimitatea fiecarui client. Acesta este primul criteriu pe care te sfatuiesc sa-l verifici atunci cand alegi profesionistul pe mainile caruia iti propui sa te „abandonezi” pe termen lung.  

Atunci cand am inceput sa lucrez in televiziune cu multe persoane publice, fiecare cu pretentiile sale, temerea mea era ca acestea vor fi mult mai greu de multumit. Eram mereu intrebata de curiosii din jurul meu „cum e cutare…sau cutare?”, insa am realizat destul de repede ca fiecare femeie, indiferent de ocupatia ei, isi doreste sa se placa atunci cand se priveste in oglinda, sa placa barbatului ei, celor din jur. Acesta este elementul comun si de aici inainte nuantele de la o femeie la alta nici nu mai conteaza. 

 

De coafura Andreei am grija de ani buni si alaturi de ea am avut parte de sute de filmari sau sedinte foto in tara si in strainatate, pregatiri pentru filme documentare realizate in conditii mult diferite de cele de-acasa, cu mult mai putin confort sau clipuri publicitare, de unde am avut de invatat noutati pentru domeniul meu – si asta e minunat, fiecare dintre aceste situatii aducea o noua abordare, lucruri noi de invatat pentru mine. Andreea este moderata in viata de zi cu zi, se fereste de excese de orice fel, dar a avut incredere in schimbarile propuse de mine de-a lungul anilor. A avut parul vopsit in nuante calde bej-caprioara sau castaniu cu suvite mahon si blond aluna, pana la saten inchis sau chiar negru. Nu si-a dorit niciodata o culoare stridenta si i-am respectat limitele. Prefera stilul elegant, romantic, uneori usor dezordonat, care da insa un aer senzual, tineresc. 

Alegi imbracamintea potrivita in functie de locul in care mergi, nu-i asa? Coafura si machiajul trebuie facute dupa aceleasi criterii, potrivite contextului in care te afli. Si atitudinea cu care porti aceasta „haina” conteaza foarte mult. Poti purta un coc lejer, deloc pretentios, facut chiar de tine si sa emani mai multa eleganta si senzualitate decat daca ai avea o coafura elaborata, atitudinea ta este determinanta.

Inainte de nasterea Violetei, i-am modificat viitoarei mamici linia tunsorii, pentru ca si-a dorit confort. Se stie ca in perioada de dupa nastere parul cade mai mult decat este normal, iar coafura trebuie sa fie una comoda, practica, usor de aranjat, pentru ca atunci timpul petrecut in fata oglinzii se diminueaza cu mult, prioritatea fiind copilul. Aceasta a fost una dintre sugestiile pe care Andreea le-a imbratisat imediat cand am hotarat impreuna schimbarea. Machiajul, de asemenea, a devenit mult mai natural. A fost deschisa, m-a lasat sa incerc ceea ce i-am propus si a fost incantata de rezultat. Andreea este un caz special in bransa ei, pentru ca pune pret mai mult pe valoarea muncii ei decat pe imagine si isi asuma riscul de a fi analizata excesiv pentru asta; admir faptul ca stie ce vrea si nu e un om superficial, care se bazeaza mai ales pe „ambalaj”, chiar daca in profesia mea imi doresc cat mai multa libertate in a schimba infatisarea oricarei femei care-mi devine clienta.

Exista o multime de femei frumoase, cu trasaturi parca desenate de mana unui pictor, dar care nu iti transmit nimic. Cu frumusetea nu e de-ajuns doar sa te nasti, trebuie sa stii sa o transmiti celor din jur, sa o daruiesti mai departe. Conteaza mult acea stralucire a privirii, fermitatea cu care pui tocul in pamant, atitudinea zvelta si naturaletea cu care-ti porti vesmintele.

In ceea ce priveste secretele frumuseĊ£ii... ei bine, eu nu cred ca exista secrete! Daca tot am facut un „studiu de caz” pornind de la experienta mea cu Andreea, e bine de stiut ca atunci cand nu exista sedinte foto sau evenimente speciale, ea vine la coafor o data pe saptamana, foloseste creme de intretinere pentru fata, dimineata si seara, face exact aceleasi lucruri normale pe care ar trebui sa le faca oricare femeie, fie mergand la un specialist, fie invatand sa le faca singura la ea acasa.

SURSA: DENIS DECU

Comentarii

12.06.2011 cristina ramona

multumesc pentru sfaturile bune de urmat

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici