In fiecare proiect exista o provocare, fiecare persoana viseaza la casa de vis si din pacate nu toata lumea isi permite sa apeleze la un designer de interior si in felul acesta sa-si implineasca mai lesne visul. Am intalnit situatii in care proprietarii nu se simteau confortabil, doreau o schimbare, dar nu-si permiteau financiar o modificare notabila si au ramas uimiti cand au constatat ca e posibil ca, folosind resurse minime, imaginatie si curaj, sa dai caldura si personalitate spatiului. Trebuie doar sa te ghidezi dupa cateva sfaturi simple:
- foloseste culorile ton pe ton, deschise, calde, (bej, crem, alb), culori naturale care sa ofere ideea de luminozitate si mult spatiu. Iti ofera posibilitatea de a-ti redecora casa cu un pret redus, schimband atunci cand te plictisesti doar draperiile, pernutele, covoarele si mici accesorii in culorile sezonului, iar spatiul capata alta viata! Pastreaza insa unitatea cromatica intre accesorii, culoarea covorului, a perdelelor, a decoratiunilor.
- Daca in schimb iti plac culorile indraznete, nu te feri sa le folosesti. Respecta o proportie cromatica, foloseste doar o culoare predominanta, maxim doua. Nu-ti fie frica sa experimentezi. Poti zugravi un perete intreg in culoarea ta preferata. Sfatul meu este sa incerci culori indraznete, putin folosite. Gandeste-te ca necesarul de vopsea lavabila pentru a acoperi un perete nu costa o avere. In caz ca nu-ti place, revii la culoarea initiala. Dar daca iese? Atunci efectul este garantat! Vei avea o amenajare unica si admiratia prietenilor tai! Cu putin curaj iti poti transforma casa dintr-un spatiu banal intr-unul in care abia astepti sa te intorci.
- Foloseste tapetul, e un material cald care da personalitate incaperii.
Cu modele geometrice, cu imprimeuri florale, cu dungi in diferite culori, tapetul este elementul „la moda” in design-ul interior. Una dintre cele mai reprezentative idei de amenajare a interiorului este asocierea dintre clasic si modern. Pentru o locuinta care sa surprinda, optati pentru un tapet cu imprimeu clasic asezat intr-un spaţiu interior cu mobilier modern. Mare atentie: un tapet foarte incarcat da impresia de spatiu mic, ingust, dar un tapet cu dungi verticale creaza senzatia de inaltime a camerei.
Tapetul este o solutie comoda de redecorare, deoarece aplicarea lui nu produce mizerie (ca in cazul zugravelii).
- Nu aglomera locuinta cu obiecte inutile, pastreaza simplitatea si atmosfera relaxanta. Asta nu inseamna ca trebuie sa te feresti sa pastrezi o “vechitura” de care esti atasata sentimental. Reconditioneaz-o si integreaz-o, pune-o chiar in evidenta cu ajutorul unei surse de lumina! Sa nu va fie teama sa combinati elemente de mobilier apartinand unor stiluri diferite. O piesa de mobilier care apartine stilului clasic, un fotoliu de exemplu, poate fi integrat foarte bine intr-un decor modern, oferind personalitate incaperii. Ii puteti schimba tapiteria intr-o culoare care sa se armonizeze cu restul amenajarii. Un scrin vechi, o masuta de cafea la care va gandeati sa renuntati pot deveni martorii talentului vostru. Incercati sa le pictati. Alegeti-va un model, poate nu ceva complicat daca e prima data cand faceti aşa ceva, si apucati-va de treaba. Daca nu reusiti, oricum vroiati sa le aruncati, nu? Dar n-ar fi minunat sa obtineti un mobilier personalizat facut chiar de voi?
- Evitati monotonia. Cand peretii sunt goi devin plictisitori. Picturile, gravurile, sau posterele colorate sunt o solutie rapida, dar puteti sa folositi chiar si fotografiile de familie prelucrate in aceeasi gama cromatica cu acelasi tip de rama si astfel obtineti o mini colectie care va atrage vizitatorii pentru o privire mai atenta. Oglinzile largesc spatiul, pentru ca il reproduc pe suprafata lor. Amplasarea unei oglinzi pe unul din pereti poate face adevarate minuni. Aveti grija numai sa asezati oglinda in asa fel incat pe suprafata ei sa se reflecte un obiect de mobilier, un tablou sau un corp de iluminat. Alegeti o rama spectaculoasa, astfel incat oglinda sa para un tablou in sine.
- O atentie deosebita trebuie acordata luminii. Alegeti corpurile de iluminat din aceeasi gama, acelasi stil. Nu combinati inoxul cu cromul, renuntati la neon! Este rece si impersonal. Lumina trebuie sa puncteze anumite zone, sa le scoata in evidenta. Te poti ajuta de un lampadar, de un spot orientabil, pentru a indrepta centrul de interes catre o piesa speciala. De asemenea, lumina poate influenta mult ambientul, poate modifica nuanta draperiilor, de exemplu. Sfat: atunci cand alegeti materialul pentru draperii, luati-va o mostra si verificaţi-o in casa voastra. Atat la lumina naturala cat si la cea artificiala. In felul asta nu veti avea surprize neplacute.
- Cea mai simpla cale catre un ambiect unitar este alegerea unei teme.
Fiecare dintre voi are un hobby, o preocupare, o pasiune sau un interes special: excursiile, florile, un film sau o carte favorita. Toate pot constitui puncte de atractie intr-o incapere. Alegand o anumita tema pentru camera voastra, veti sti exact pe ce anume sa va orientati atentia si veti alege cu usurinta accesoriile, piesele de arta decorative si culorile potrivite acesteia.
Un ultim sfat: aveti grija sa nu va pierdeti pe voi insiva, in dorinta de a face ceva total nou, iesit din comun pentru casa voastra. Locul unde va petreceti viata trebuie sa va defineasca. Cu alte cuvinte, nu va incaltati cu tocurile nepotrivite, chiar daca ele arata minunat pe piciorul modelului de pe coperta revistei preferate. S-ar putea sa schiopatati si sa nu obtineti, cu tot efortul, nici macar efectul scontat in dorinta de a-i impresiona pe altii. Important e sa va simtiti bine in pielea si in casa voastra. E o conditie necesara daca visati sa atingeti starea de echilibru.
SURSA: CRISTINA BOERIU
Sunt niste idei minunate cine are urechi sa asculte
Si eu mi-am redecorat casa dar se poate si cu un efort min.financiar
Succes tuturor!!!!