Am avut ocazia sa fac sute de interviuri cu manageri de top, barbati sau femei, sau cu antreprenori de anvergura, de aici sau de dincolo de granitele noastre. Poate si fiindca rigorile de multinationale nu permit decat un protocol foarte rigid, nu am intalnit managerii in spatiul lor personal, alaturi de familia lor, ci doar in cadre formale, la birou, in show-room-uri, la evenimente de business. Antreprenorii in schimb nu au astfel de constrangeri, asa incat i-am intalnit si acasa, sau alaturi de sot, sotie, copii.
Invariabil, indiferent ca sunt manageri sau antreprenori, femeile aduc mult mai frecvent vorba, atat in discutii informale, cat si in cele formale, de familia lor. Pentru barbati, business-ul este undeva la intersectia dintre ambitie, intrecere sportiva, joc de putere, dorinta de a demonstra celorlalti cine sunt ei. Familia face parte de cele mai multe ori parca dintr-o alta cutiuta a creierului, un loc unde se intorc dupa ce jocul din arena a luat sfarsit pentru ziua aceea. De multe ori, familia este la timpul viitor pentru un barbat. Un antreprenor de mare anvergura a inceput serios sa se gandeasca la copii in momentul in care o incercare grava de sanatate l-a facut sa realizeze ca se poate pune problema unui testament si unei mosteniri.
De multe ori, barbatii isi pregatesc copiii pentru a perpetua conducerea imperiului de afaceri pe care ei l-au construit. Exista oameni de afaceri care le dau pe mana copiilor business-uri solide, ii arunca de la inceput in groapa cu lei.
Pentru o femeie, carierismul de cele mai multe ori – daca l-a avut in sange – sfarseste odata cu aparitia pe lume a primului copil sau chiar odata cu aparitia unei prime sarcini. In momentul acela, carierismul femeii se transforma in cariera. Prioritatile ei se schimba, fiindca exista ceva care pentru ea are mult mai mult sens, insemnatate si valoare decat ambitiile de business. Sa ne intelegem: asta nu inseamna ca acorda mai putina enegie, atentie sau determinare business-ului, ca odata ce a devenit mama, o femeie nu mai e concentrata pe afaceri. Este vorba mai degraba de o schimbare launtrica a unei ierarhii, de un swich interior.
Cunosc o femeie manager pe care pierderea unei sarcini a devastat-o launtric, iar bucuria uneia implinite a fost fara margini, facand frecvent poze cu evolutia sarcinii si vorbind frecvent despre sau chiar cu noul bebe ce urma sa apara pe lume. Femeile de afaceri nu traiesc familia la timpul viitor, o traiesc la timpul prezent – pentru ele copilul, sau familia, este ceva ce se intampla acum, care are semnificatie si valoare ca si drum, nu ca si destinatie.
In urma cu 10 sau 15 ani, cand capitalismul patrundea navalnic si in Romania, fie prin marile concerne multinationale, fie prin afaceri autohtone, cariera era adesea vazuta ca un El Dorado american pentru care familia, casatoria, copiii pot fi subiecte secundare. Intre timp, mirajul multinationalelor s-a domolit, realitatile s-au asezat, nevoile oamenilor si-au redefinit ordinea prioritatilor. Daca in urma cu un deceniu intrezareai prin interviuri un sentiment de frustrare sau vinovatie al femeii de succes, pentru ca nu acorda suficient timp familiei, intre timp lucrurile s-au schimbat. In vietile unora dintre ele, cariera a avut un pret platit printr-un divort - poate pentru ca timpul, distanta sau transformarea unuia dintre cei doi a condus catre acest deznodamant. Femeile vorbesc insa relaxat despre fostul sot, el face parte natural din universul lor launtric – barbatii de afaceri nu vorbesc aproape niciodata despre fosta sotie.
Exista si femei care conduc imperii de afaceri si care par a-si nega feminitatea, vrand sa para doar liderul puternic – se imbraca intotdeauna corect in celebrul deux pieces, nu zambesc niciodata (sau aproape niciodata) si nu vorbesc niciodata despre familia lor. Cunosc o astfel de femeie manager care pare a avea mai multa afectiune pentru propria pisica decat pentru propriul sot - in orice caz, tine pe birou pozele pisicii, nu ale partenerului de viata.
Carierismul de import a apus in Romania, poate si pentru ca nu a avut niciodata cu adevarat rezonante culturale. Din acest motiv, cunosc femei de mare success care nu sunt foarte incantate de ideea de a lucra pe piete occidentale, unde cariera si carierismul par a fi valorile supreme ale acelei culturi, si unele chiar au declinat oferte foarte tentante in astfel de tari. Femeile romance au inceput sa redefineasca un alt model de a fi de succes. Un model in care se simt implinite, in care nu isi sacrifica universul interior, ci gasesc cu intelepciune resursele pentru a fi manager, sotie si mama. Cunosc si femei manager care recunosc deschis ca vocatia maternitatii nu este pentru ele, dar stiu sa se bucure de timpul lor personal. In plus, nu mai simt nevoia sa pozeze in femeia fantastica, iar reusita in familie nu mai este un succes, ci o implinire, nu mai este ceva care trebuie demonstrat si aratat lumii, ci trebuie trait, uneori in cat mai mare intimitate. Spatiul privat isi redefineste importanta si valoarea intr-o lume in care traim parca din ce in ce mai mult la televizor, intr-un Big Brother universal.
SURSA: ALEXANDRU RADUCANU
Foarte interesant articolul.
Intradevar scara valorilor s-a schimbat, insa eu consider ca totul depinde de noi,femeile.
Noi avem puterea, taria sa mergem mai departe,stim sa fim mame, prietene, gospodine, sotii, si dam exemplu copiilor nostri ca se poate.
Am citit mai sus de o femeie de cariera care nu iese din costumul barbatesc, nu zambeste, adoptand o latura a barbatului.
Ea isi impune sa fie asa, iar asta nu inseamna ca nu are sentimente.
Asadar suntem ceea ce vrem sa fim, culegem ceea ce am sadit.
Sfatul meu catre toate mamele este sa nu renunte niciodata la ceea ce le face placere si sa priveasca in ochii copilui, sa-i priveasca zambetul, cand vor avea momente de cumpana.
Copii sunt un dar de la Dumnezeu,merita iubiti, respectati, apreciati.
Nu conteaza cantitatea, ci calitatea timpului petrecut cu el.
Daca nu ai o slujba esti la mana cuiva,daca ai o slujba buna si poti sa/i faci fata,atunci poti dicta si altora.O femeie este mai pragmatica deoarece in viata se intalneste cu o multitudine de situatii si...le face fata la toate.Frumos articol.IoanaZadic
ainacaludia poate cei care vor observa, calitățile tale îți vor îndepărta lipsa de încredere în tine.Succes pe mai departe .O femeie deșteptă nu renunță și nu așteptă să-i surâdă norocul.Arată-le ce poți să faci și nu renunța.Să fii iubită.
Fetelor trebuie sa aveti mai multa incredere in voi, mai ales acum cand aveti cate un puiut de crescu. Speranta moare ultima. Cu o gandire pozitiva veti reusi mai multe in viata. Va pup
De cand am ramas fara serviciu, n-am mai avut noroc. Am mers la interviuri fara succes. Am 2 copii si imi doresc foarte mult sa am si eu o cariera de succes.
Eu inca sunt in concediul de crestere al fetitei mele care are 8 luni, am o cariera de peste 5 ani in munca si desi vreau sa evoluez dpdv profesional, fie printr-un Internship, sa imi schimb directia profesionala, sau sa ma angajez mai devreme de 1 an... primesc raspunsuri peste raspunsuri... negative! Ba copilul este prea mic (desi nu alaptez si mama mea are in permanenta grija de ea), ba am "iesit" de pe piata 9 luni de zile si deja s-au schimbat muuuulte, ba, dupa parerea lor, imi voi suna mama din 10 in 10 minute sa vad ce face fetita. Sunt atat de dezamagita de ceea ce intalnesc, si dezamagita ca mamele lor poate nu si-au facut timp sa le explice ca viata trebuie sustinuta si sprijinita prin orice forma! Nu ma las, nu sunt genul de femeie intretinuta si vreau sa ii ofer copilului meu tot ce are nevoie... si totusi, dam vina pe guvern si ministii, insa noi intre noi, ne taiam craca de sub picioare doar pentru ca la un moment dat in viata, alegem sa formam o familie. Da, suntem blamate, ca dupa mai mult de 15 ani de studii si multi ani de munca, ne luam dreptul de a naste, o viata!
Frumos articol. Idealul femeii de succes, femeii cu cariera. Din pacate cred ca este foarte greu si sunt putine acele femei care reusesc sa-si ordoneze bine prioritatile si valorile in viata, care stiu sa se opreasca macar din cand in cand din valtoarea in care le vara cariera si sa acorde putin timp sufletului lor, familiei, copiilor. Cred ca putine femei cu o cariera reusesc cu adevarat sa se bucure de nimicurile pe care le spune sau face copilul lor. Din pacate dorinta de a se mentine acolo sus pe culme le face pe femei, pe oameni in general, sa nu se poata bucura de micile lucruri mari din viata fiecaruia. Si e atat de simplu si de greu in acelasi timp sa ne oprim o clipa sa zambim alturi de un copil, sa zambim cu el si sa incercam sa privim viata prin ochii lor. Nici nu aveti idee ca puteti gasi raspunsuri si rezolvari ale unor probleme acolo in ochii unui copil. Iti schimba scara de valori totalsi este cel mai munnat lucru posibil.
Minunat! Ati definit perfect FEMEIA FANTASTICA dorita si creata de domnii barbati! Si totul incepe cu minunatul :trebuie! Ce ne-am face oare fara acest trebuie? A! Si ce ne-am face daca nu ne-am mai judeca noi intre noi femeile si poate am invata ceva de la domnii barbati si ne-am sprijini mai mult si am invata sa fim mai unite? Dar chiar o femeie TREBUIE sa fie apreciata doar daca e FANTASTICA? Si daca e doar FEMEIE? Ce-i facem?
Parerea mea este aceea ca o femeie trebuie sa aiba o slujba, sa fie puternica pentru orice situatie pe care s-ar putea ca viata sa i-o scoata in cale. Orice femeie care are puterea de a o lua de la capat ori de cate ori este nevoie, este o femeie puternica. Femeia, prin structura ei este puternica, deoarece ea este cea care poate implini in mod desavarsit cele mai grele sarcini: mama, sotie, gospodina etc.
Ceea ce pot eu sa spun este faptul ca orice femeie careia ii place ceea ce face, poate face din meseria sa o adevarata cariera, pentru care va fi apreciata atat de familie cat si de societate. Femeia care are familie si copii si care are si o cariera indiferent de domeniu, este o femeie implinita, dupa parerea mea.
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici
Parerea mea este ca nu poti face performanta in doua domenii distincte , simultan ; poti face performanta intr-un domeniu , iar in celalalt sa fii foarte buna . Si de ce tot vorbiti doar de femei puternice ?! Nu este obligatoriu sa fii in fiecare minut puternica . Femeile au dreptul la sensibilitati si slabiciuni din cand in cand . E adevarat , pe de alta parte ca sunt momente in care nu avem voie sa fim decat puternice ... dar viata nu este unilaterala ...