Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum sa fii pregatita pentru un loc de munca care ti se potriveste

Tu si profesia ta

Pasi pentru a-ti creste sansele sa ai o cariera de succes, un loc de munca ce ti se potriveste, o meserie care sa valorifice talentele pe care le ai!

Stabileste-ti telul si obiectivele!

Este important sa ceri ajutorul pentru a transforma dorintele pe care le ai in scopuri. Apoi, determina timpul necesar si pasii specifici pentru a-ti atinge scopurile, adica, defineste obiective clare pe care sa si urmaresti. Este o activitate dificila, si cu putin ajutor, poti sa faci un plan bun, cu „borne” care sa te ajute sa verifici ca esti pe drumul cel bun. Nu uita: „un drum de 10.000 km incepe cu primul pas” (proverb chinez)

Fii pregatita!

Invata sa cauti oportunitatile si fii tenace sa transformi obstacolele in avantaje (nu uita ca paharul pote fi jumatate plin sau jumatate gol!). Gandeste-te ca in fiecare zi gasesti un loc de munca „de milioane”! De aceea, fii pregatita sa spui ce stii sa faci, ai un CV bine facut, instuieste-te in domeniile telurilor tale si nu ezita sa inveti mereu lucruri noi. Nuu te risipi facand multe, totusi constuieste in directia in care vrei sa te indrepti. Nu da cu piciorul sanselor, doar ca ti-a fost frica sa raspunzi provocarilor sau ca nu ai fost capabila sa iei o decizie. Antreneaza-te continuu. Aminteste-ti ca viata nu le surade celor care renunta (vorba poetului „ O lupta-i viata/Deci, te lupta cu dragoste de ea si dor!/ Traiesc acei ce vor sa lupte/ Iar cei fricosi se plang si mor” 

Fa-ti o retea de cunostinte! 

Daca citesti acesta pagina, insemna ca esti in fata unui computer. In epoca     

socializarii online, networking-ul a devenit esential pentru gasirea unui loc de munca. Sunt multe retele de socializare cu caracter profesional. Poti sa iti creezi un profil si esti foarte aproape de a fi observat in domeniul pe care il de clari ca fiind de interees pentru tine. Invata sa folosesti tehnologia informatica in favoarea ta si gaseste cuvinte cheie pe care sa le atasezi profilului tau. Cauta sa te conectezi cu persoane „cheie” din companiile tintite si comunica cu acestea.

Daca iesi din lumea virtuala, invata sa iti faci cunostinte. Fii vesela, culege informatii din domeniul care te intereseaza, daca ai informatii, da-le mai departe. Stabileste legaturi cu persoane interesate ca si tine de domeniul spre care te indrepti, treci la actiune, fii politicoasa dar asertiva. Acum, este timpul sa si asculti. Nu uita: avem doua ureci, doi ochi si o singura gura!

Ia decizia si asuma-ti responsabilitatea!

Of, ce exercitiu greu! Totusi, nimeni nu ne poate ajuta daca nu ne ajutam noi. Daca iti este greu sa iei o decizie, cere sfatul si ajutorul pentru a define ce este cel mai bine pentru tine la un moment dat. Invata sa analizezi care sunt punctele tale tari, care sunt cele slabe, care sunt oportunitatile pe care mediul extern ni le ofera, care sunt obstacolele. Fa o de multe ori analiza atenta a tuturor si defineste ce ami eficienta strategie. O data luate deciziile, nu abandona la aparitia primelor obstacole. Ele sunt obstacolele pe care singuri le inventam, scuzele de a nu duce la bun sfarsi ce incepem. Daca noi suntem asa, cum sa aiba incredere cei care ar putea sa ne angajeze, sau sa ne promoveze? Nu uita: “apa trece, pietrele raman” (proverb romanesc)

Imprieteneste-te cu un oamenii  lucreaza in domeniul resurselor umane!

Dintre lectiile legate de cum sa caut un loc de munca, cum sa fac un CV, una dintre ele se numeste: fii la curent cu ofertele care apar. Pe langa cautarile pe internet (de vreme ce ai avut grija si de sfatul de mai sus) ia legatura si creaza-ti o relatie amicala si cu cei care lucreaza in domeniul resurselor umane. . Pe langa aflarea unor oferte, vei putea beneficia si de sfaturi utile legate de cum sa te prezinti la un interviu, cum evolueaza piata muncii, ce meserii sunt mai cautate si care nu. 

Stai cu picioarele pe pamant!

Dupa cum ai vazut, mi-ar placea sa te vad visand. Visand  chair cu ochii deschisi, pentru ca asa poti sa faci un plan realist pentru a atinge ce-ti doresti. Totusi, incepe cu acele lucruri pe care le poti obtine si care te conduc la indeplinirea dorintelor tale. Gandeste-te ca e bine la un moment dat sa alegi un anume loc de munca, pentru ca acela este potrivit sa te aduca mai apropae de dorinta ta, poti invata  mai mult, poti sa adaugi experienta. Nu uita ca angajatorii doresc sa aiba angajati cu atitudine pozitiva, care doreasca sa invete,care sa aiba rezultate, care sa se concentreze pe solutii, care sa aiba si sa aduca valoarea adaugata. Daca alegi sa fii angajata, atunci sa nu uiti ca pe langa impozitele de platit, locul tau de munca aduce costuri suplimentare angajatorului tau, si tie. Te rog sa retii, nu am sugerat sa faci compromisuri, ci sa ai un plan bun. Uneori, beneficiul nu se vede la salariu, ci la valoare. „Daca oamenii ar sti cat de mult am muncit pentru a-mi capata celebritatea, nu li s-ar mai parea asa de minunat”- Michelangelo

Invata sa te vinzi!

Acum, nu ma intelege gresit! Eu te-as sfatui sa inveti sa iti pui in valoare tot ceea ce ai acumulat pana acum!  Aminteste-ti ca la teatru lumin cade din unghiuri diferite, pune in lumina lucurile care se vad asa cum este mai bine penru ca speectatorii sa simta si sa inteleaga mesajul. La fel si noi, atunci cand vorbim despre un loc de munca, avem de parcurs pasi importanti pentru a ne angaja. Pregateste cu atentie Cvul, invata sa te prezinti la interviu, studiaza organizatia la care vrei sa te angajezi, uita-te la ce este valoros pentru tine si pentru companie. Ai incredere in tine. Succesul nu se obtine dintr-o data. Daca tu nu crezi in tine si nu iti cunosti caitatile, Cum ar putea sa le identifice altcineva? „Nu te compromite. Tu esti tot ce ai”- Janis Joplin

 

SURSA: ROXANA BRATU, expert in dezvoltare profesionala

Comentarii

26.10.2011 mariucanduluna

Felicitări pentru încurajări și lecția de optimist. Am nevoie de încurajările voastre.

23.10.2011 Bratu Geta

Multumesc , in aceste momente cand imi caut un job , am nevoie de aceste cuvinte , dar inca nu stiu sa trec bariera de partea cealalta.

Multumesc

Geta

01.08.2011 [email protected]

Cuvintele tala imi deschid mintea si sufletul. Multumesc, imi dai curaj si incredere.

Lucia

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici