Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Al doilea pas: Decizia

Foloseste-ti banii cu cap!

Este un alt pas dificil. Ezitam adesea si ne lasam in voia sortii, cerand ajutor sau spunand ca nu am avut noroc.

Haideti sa le luam pe rand:

  • "asa este soarta mea". Adica? Soarta este asa cum ne-o facem noi. Este un rezultat al dorintelor pe care le avem si al curajului pe care il avem in punerea dorintelor in aplicare. Pilda biblica este asa: ”Cere si ti se va da! Bate si ti se va deschide!” Adica: daca ai o dorinta, daca ai o durata, daca vrei cu adevarat ca ea sa se indeplineasca, fa un plan si vei fi ajutat. Un ajutor asa, din eter, nu va veni… sau va fi acela pe care nu il dorim…

    Ii vedem pe altii ca au succes. Am avut si noi succes de multe ori, dar nu am analizat cu atentie cum l-am atins. Va rog, priviti in urma si aduceti-va aminte cum ati reusit.
    Raspunsul este simplu: pentru ca v-ati dorit, pentru ca ati decis si pentru ca ati urmat pasii pe care i-ati planificat. Ati avut incredere! Amintiti-va cum v-ati indragostit prima data, sau cum ati cumparat primul lucru important din viata voastra, sau cum ati decis numele copilului vostru… simplu: ati dorit!
  • "Nu am avut noroc!" Nu trebuie sa ne plafonam si nici sa adoptam o atitudine resemnata. "Norocul si-l face omul cu mana lui” - deci vorbim, din nou, despre decizie. Despre o decizie inteleapta!

    Pana la urma ce este viata? Un sir lung de decizii si de compromisuri. De toate felurile! Asta ne si face diferiti!

 

Haideti sa luam o decizie buna. Cum? Destul de simplu.

Va propun un model: modelul lui Ben Carson*. In cartea sa ”Asuma-ti riscul!” ne invata cum sa luam decizii, in conditiile in care nu putem prevedea toate riscurile.

 

Modelul Carson pentru a lua o decizie

1. Cine sunt eu? Defineste-te! (prin tine, nu prin altii, te rog! Adica evita enuntul: sunt mama, sotie… poate te gandesti la ceva de tipul: sunt o persoana care are curajul de a spune lucrurilor pe nume, care ofera ajutor cu bucurie…..)

 


Care sunt valorile mele? spirituale (exemplu: sunt cinstita, familia este pe primul loc pentru mine, lupt pentru a ajuta oamenii….)

 


 


 

Apoi, gandeste-te la o decizie importanta pe care trebuie sa o iei. Gandeste-te si la ce dorinte ai scris mai sus, daca ai ales una dintre ele pentru a o pune in practica, atunci poate ca te gandesti la unele riscuri care te-ar putea impiedica sa o indeplinesti. Avand acestea in minte, completeaza pe rand casutele din tabel. Scrie cat mai multe, pentru a putea sa decizi mai usor.

 


 


 

Care este cel mai rau lucru care se poate intampla daca iau aceasta decizie? Care este cel mai bun lucru care se poate intampla daca iau aceasta decizie?
Care este cel mai rau lucru care se poate intampla daca NU iau aceasta decizie? Care este cel mai bun lucru care se poate intampla daca NU iau aceasta decizie?

 

Parca ai mai multe informatii care te ajuta sa decizi.

Scrie mai jos decizia pe care ai luat-o!

 


 


 


*Ben Carson - Ben Carson este un neurochirug de renume mondial. A revolutionat medicina in anii `80 cand s-a specializat in separarea gemenilor siamezi, reusind sa le salveze amandorura vietile, dupa ani de experimente in care, in cazurile cele mai fericite, doar unul supravietuia. A operat in Africa, in comunitatile lipsite de speranta. A gasit alinarea suferintei pentru bolnavii de nevralgie trigeminala, una dintre cele mai dureroase boli cunoscute, multi dintre pacienti ajungand la sinucidere din cauza nivelului insuportabil al durerii. La 57 de ani este directorul Spitalului Pediatric de Neurochirurgie Johns Hopkins, adjunctul Centrului de Chirurgie Neurofaciala, profesor de Neurochirurgie, Oncologie, Chirurgie Plastica si Pediatrie. A infiintat o fundatie alaturi de sotia sa prin care acorda burse copiilor cu performante scolare, este foarte credincios, iar motto-ul de pe site-ul sau personal este "Dumnezeu ne ajuta, dar nu oferindu-ne raspunsuri, ci incurajandu-ne sa ne folosim inteligenta ca sa le gasim si ghidandu-ne in directia buna".

Comentarii

23.02.2013 lucretia39

Important este, asa cum spuneati mai sus, sa visam! dar sa visam in stil mare....asa cum viseaza copii la " tara de nicaieri" sau la taramuri in care zanele bune fac totul sa fie realizabil. O sa vedeti ca lucrurile vor reveni la normal. Viata noastra se schimba atunci cand incetam sa visam. Eu am ceva la care nici nu am visat! Am doi copii, o fetita de aproape 6 ani si un prichindel de un an si 4 luni. O mama casnica care de 6 ani sta acasa si isi creste copii cu dedicatie, dar care in ultimul timp si-a analizat prioritatile si a realizat ca acesti copii sunt intr-adevar prioritatea si responsabilitatea mea nr 1 dar ca ei sa fie sanatosi si educati ar trebui sa am grija in primul rand de mine. Eu ajunsesem un robot casnic care alerga disperata intre gradinita, piata, curatenie,spalat,calcat,si celalalt prichindel care ramanea acasa. Si ce am realizat?

Am realizat ca sunt la marginea unei depresii severe si daca nu fac ceva o sa o iau razna. Sotul meu are si el o ocupatie destul de solicitanta si niciodata nu era dispus sa ma ajute.

Fetelor....mi-am luat un job part-time lucrez mai mult de acasa, ma ajuta si mama mea care nu avea prea multe de facut la varsta ei decat cateva telenovele interesante. De doua ori pe saptamana ma deplasez la birou pentru intalniri, in rest de acasa. Vroiam sa ajung la faptul ca acum ma simt mult mai bine, ma simt utila pentru mine si familia mea, socializez, lucru esential pentru fiecare dintre noi, si culmea lucrez in domeniul frumusetii si sanatatii....lucru benefic pentru sanatatea familiei mele.

Concluzia?

Daca eu ma simt bine, copii si sotul meu au viata mult mai buna si nu ma refer la nivelul de trai, ma refer la linistea noastra sufleteasca, ma refer la sanatatea fizica si mentala.......pentru ca "mami nu mai e suparata si nervoasa.....si nu mai tipa mereu la mine , se joaca mereu ci mine si imi citeste povesti" asta a spus fetita mea ....si vreau sa va spun ca nici nu vroiam mai mult......decat liniste si armonie. O sa mai continuam discutia....va doresc sanatate!!! ca fara ea nu avem nimic

04.02.2013 dmonica10

Felicitari Ioana!

Am luat o decizie importanta in viata, acum sunt in ipostaza de a-mi duce mai departe planurile, sunt distrusa sufleteste, sunt daramata.Sper ca voi reusi, dar drumul pana la reusita il vad acum cam lung si greu. Trebuie sa reusesc, asta imi spun mereu.

05.01.2013 zadic ioana

Nu am citit nici o carte din cele prezentate, dar in urma cu aproape sapte ani am luat o decizie capitala: sa devin independenta financiar si sa progresez in cariera. Cu ajutorul lui Dumnezeu aceasta decizie s-a concretizat. De la îngrijitor curățenie, proaspat divorțată și operată pe coloana de cateva zile, la profesor in invatamantul primar, cu facultatea terminata, care urmeaza un masterat cred ca mi-am urmat visul, trecând peste greutăți. Dragele mele, am fost la pământ, dar am îndrăznit să visez. Vă rog din suflet să nu vă lăsați complexate, să vă puneți nădejdea în Dumnezeu și să mergeți înainte.

01.11.2012 agavriloae ramona

Asa este,dar ce sa facem cand ne-am ratacit prea tare si nu mai gasim nici forta si nici calea ,de a merge mai departe.De exemplu eu,am fost o persoana hotarata,cu multe vise,cu bucuria de a ma realiza profesional,dar dupa casatorie m-am pierdut foarte mult pe drumul anilor.Acum chiar daca imi doresc foarte mult sa mai fac ceva, dar ma impiedica situatia ..asa ca am ramas cu dezamagirea.

09.09.2012 Oanna

Am citit primele 3 carti ale lui Ben Carson, pe cand aveam doar 17-18 ani: Gandeste cutezator, Maini inzestrate si Imaginea de ansamblu... Pur si simplu iti deschid mintea! Le recomand cu toata caldura!!!

05.09.2012 hogea artemiza

probabil trebuie sa citesc mai mult sau chiar toata cartea pentru a putea intelege mai bine cum sa iti asumi un risc pe care toate deciziile le implica...

23.06.2012 Echipa Scoala Mamelor

aveti mare dreptate!

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici