O scrisoare de intentie este o introducere pe care o poti face angajatorului pentru a-l determina sa citeasca Cvul si sa te vada ca un potential angajat. E important sa eviti anumite greseli care te pot elimina din cursa.
De la inceput, o scrisoare de intentie va contine o fraza introductiva despre tine si despre cat de bine te potrivesti postul pe care iti doresti sa candidezi.
• Daca este prea lunga, scriosarea nu isi va atinge telul ( atragerea atentiei, identificarea acelor elemente cheie care sa arate ca esti potrivita) ci va plictisi, chiar va fi considerata o lipsa de respect pentru timpul foarte limitat al celui care citeste. Poate ca te gandesti sa nu scrii un roman, ci maxim ¾ de pagina de informatii care au directa legatura cu tine si cu postul dorit.
• Pune in scrisoarea de intentie ceea ce nu este mentionat in CV. O scrisoare de intentie va trezi interesul recrutorului si va face o introducere pentru ca, prin CV, sa iti prezinti mai detaliat experienta, studiile, competentele si abilitatile. Informatiile din CV, repetate in scrisoarea de intentie, o vor lungi si vor plictisi cititorul.
• Tine cont cui te adresezi.Nimic nu este mai neplacut decat sa citesti o scrisoare care vezi ca nu ti se adreseaza.
Trebuie sa stii ce face compania si care este rolul pe care respectivul loc de munca il joaca in cadrul organizatiei. Este indicat sa te documentezi inainte de a scrie, sa iti notezi cateva detalii relevante, pe care le vei utiliza in document. Altfel, angajatorul ar putea crede ca nu esti pregatita sa depui efortul necesar ca sa afli cat mai multe despre companie si ca sa te implici. Nu trimite aceiasi scrisoare de intentie mai multor angajatori, pentru ca isi vor da seama si este foarte neplacut si lipsit de respect. Construieste o scrisoare de intentie pentru fiecare destinatar, specificc postului pus in joc si companiei care cauta pe cineva potrivit.
• Nu atrage atentia, renunta la extravaganta. Aceasta scrisoare este una profesionala, tonul este bine sa fie politicos, pozitiv, entuziast, nicidecum nu doresti sa atragi atentia intr-un mod negativ. E bine sa fii atenta cum redactezi textul si cum il arajezi in pagina. Este bine sa cauti personalizare pentru aplicatia ta, insa un document curat, cu un font lizibil si margini albe te recomanda mai bine. Ai grija si identifica fontul pe care il foloseste acel angajator in documentele pe care le afiseaza si foloseste-l, pentru ca ii va fi foarte usor sa il citesca.
• Greselile de ortografie, primele taxate. Scaparile gramaticale te pot costa scump intr-o scrisoare de intentie, mai ales daca se pune accentul pe atentia si seriozitatea ta. Reciteste de doua ori scrisoarea inainte de a o trimite, iar daca ai dubii, consulta dictionarul, este mai sanatos.
Asigura-te ca scrisoarea de intentie si CV-ul formeaza o combinatie naturala, care iti pot obtine interviul de angajare. Trateaza cu atentie aplicatia si personalizeaza ambele documente, in functie de post si companie.
Autor: Roxana Braga, expert in formare profesionala
Nu exista nici un comentariu
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici