Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Nevoile proaspetei mamici

Secretele comunicarii

Abraham Maslow a fost un psiholog umanist ce a publicat in 1943 articolul Teoria motivatiei umane, revolutionand domeniul psihologiei la acea vreme. Imaginea piramidei nevoilor in 5 trepte a inceput sa castige teren, fiind folosita atat in educatie, dezvoltare personala, managementul resurselor umane sau training. In 1970, Maslow a mai adaugat doua trepte (nevoi cognitive si nevoi estetice).

Legat de piramida nevoilor, Maslow sustine ca:

Desi toate nevoile sunt instinctive, nu toate sunt la fel de puternice.

Cele mai puternice nevoi sunt axate la baza piramidei.

Cu cat o nevoie se afla mai in varf, cu atat e mai slaba si mai specifica individului respectiv.

Nevoile primare sunt comune atat oamenilor, cat si animalelor. 

Nevoile din straturile de jos se cer satisfacute inaintea celor de la nivelele superioare.

O nevoie superioara nu apare pana ce nevoia inferioara nu este satisfacuta.


Intre timp, unele din aceste ipoteze au fost contestate de specialisi, ajungandu-se la concluzia ca Nevoi de pe straturi diferite pot cere satisfactie in acelasi timp, sau chiar nevoile superioare pot aparea inaintea celor inferioare. Ce e sigur este ca aceste nevoi exista in fiecare dintre noi si se cer indeplinite.

Desi nu prea cred ca Maslow s-a gandit la femei insarcinate atunci cand a creat piramida nevoilor, consider ca in pregatirea psihologica a viitoarelor mame e bine sa o readucem in discutie. Pentru ca, dupa nastere, implinirea nevoilor mamei incepe sa fie o adevarata aventura. N-am inteles acest lucru nici eu pana nu am nascut. Nu intelegeam de ce prietenele mele care nascusera inainte se plangeau ca nu mai au deloc timp de ele si sunt obosite fiindca ... alaptau. „Ce poate fi atat de obositor in a-ti tine copilul la san?” ma intrebam atunci. Dupa ce am nascut, am aflat raspunsul pe pielea mea. 

Cred, insa, ca tuturor mamicilor le-ar folosi sa stie ca piramida nevoilor lor va fi data peste cap complet si indeplinirea ei va fi oricum pe locul doi, dupa indeplinirea nevoilor celui mic. 

Sa le luam pe rand:

 

NEVOILE FIZIOLOGICE


Nevoia de somn

S-ar putea sa afli ca se poate trai si cu doua ore de somn pe zi sau ca te poti trezi de 10 ori pe noapte sau ca poti dormi profund in transe de 10 minute. Si ca poti adormi oriunde si oricand ai o clipa libera. Sau vei face cunostinta cu colici sau dureri de dinti care tin o familie intreaga treaza toata noaptea. Vei afla ca te poti trezi automat din cel mai profund somn, daca iti auzi copilul plangand. Sau poate nu vei putea dormi, chiar daca esti obosita. Poate chiar daca nu aveai de gand sa dormi cu el in camera sau cu el in pat, vei afla cat e de dificil sa implementezi aceasta decizie. Oricum somnul tau, adica insuficienta lui, va deveni un subiect important de discutie in ... urmatorii ani. Personal am avut o perioada buna de timp in care daca ma intreba cineva ce cadou imi doresc cu diferite ocazii spuneam doar ... o camera la hotel in care sa dorm singura si in liniste!

 

Nevoia de sex

Nevoia de sex e in pericol de a se diminua mult, atat datoria schimbarilor hormonale, cat si a oboselii si a stresului legat de cel mic (daca il auzi scancind in timp ce faci dragoste, ghici ce vei vrea sa faci?). Si, in afara de asta,  posibil ca lipsa ingrijirilor cosmetice constante si kilogramele in plus sa adauge ganduri de genul „Oare mai sunt atragatoare?”, „Nu ma simt prea feminina.” „Oare am sa arat la fel de bine ca inainte?” – cu efecte indirecte si asupra libidoului. E bine ca partenerul sa se astepte la asa ceva, daca va fi cazul. Fiindca de multe ori rolul de sotie e in pericol sa fie anihilat de catre noul rol de mama si va trebui sa faci eforturi sa nu se intample acest lucru. E bine ca dupa primele 3 luni sa ai ca obiectiv si sa petreci timp exclusiv cu partenerul tau (sa lasi copilul cu cineva o ora macar) si sa pastrezi acest obicei si peste ani, indiferent cati copii vei avea.  E benefic pentru tine, pentru partener si pentru relatia dintre voi, dar si pentru copil – va avea un exemplu de familie trainica demn de urmat.

 

Caldura

Normal ca ai nevoie de caldura. Doar ca, dupa ce apare un bebelus, multi parinti au tendinta sa faca foarte cald in camera ca cel mic sa nu raceasca. Ori intre nevoia ta de caldura si a lui nu e diferenta mare de grade, asa ca nu exagera cu infofolitul (exceptie fac copiii nascuti la 7 luni care isi regleaza mai greu temperatura in prima perioada de viata).

 

Nevoia de acoperis

Nevoia de acoperis se refera la nevoia de adapost, casa etc. Ideal e ca in aceasta perioada sa locuiti separati de alte persoane (parinti, socri, proprietari care au alt program decat al vostru - 8 ore de servici in timpul zilei, dar aceleasi nevoi – cum ar fi cea de liniste, ca sa doarma toata noaptea) si sa nu va mutati in alta casa, alt oras, alta tara. Aceste situatii provoaca un stres suplimentar, care va fi mai dificil de gestionat.

 

Nevoia de mancare

Da, e o nevoie de baza la care va trebui sa ai grija. Grija la alimentele care nu sunt recomandate pentru colicile sau diareea bebelusului, la alimentele care ingrasa in favoarea celor care au cele mai bune substante nutrivite.  Fii atenta la extreme – a manca prea mult sau a uita sa te hranesti. Daca nu are cine sa te ajute, ia in calcul ca prepararea mancarii va dura mult mai mult decat pana acum si uneori o vei putea realiza doar in etape (poate aprinzand si inchizand aragazul de cinci ori...). Tu, insa, va trebui sa te hranesti sanatos tot timpul, chiar daca timpul de masa va fi si el mult diminuat.

 

Nevoia de apa

E o perioada in care e esential sa bei suficiente lichide de care are nevoie corpul tau, mai ales daca alaptezi.

 

Nevoia de aer

E bine sa iesi afara cel putin o data pe zi cu cel mic, dar si singura, macar pentru cateva minute. E esential sa aerisiti camerele, pentru oxigenarea creierului micutului si o atmosfera sanatoasa, chiar daca e iarna si frig.

 

NEVOI DE SIGURANTA


Nevoia de limite

Limitele tale vor fi incalcate in mod natural de catre cel mic. Sa te machiezi, sa-ti faci unghiile si chiar sa scrii mail-uri... vor fi ori aventuri adevarate, ori planificate minutios delegand altcuiva sarcini legate de copil, ori intrerupte de 5 ori pana le finalizezi. Daca esti singura acasa si nu are cine sa te ajute, nevoile bebelusului vor parea atat de multe si coplesitoare, incat pana si nevoia ta fiziologica de  merge la baie va fi amanata pana in ultimul moment posibil. E normal ca uneori sa fii frustrata din cauza asta. Poate uneori vei avea tendinta sa te revolti si sa spui „Nu mai pot!” sau cel putin sa-i pui copilul sotului in brate de cum intra pe usa ca tu sa ai putin timp si pentru tine. Dar e vorba de stapanire de sine, de intelepciune si auto-disciplina. Intr-un cuvant, de echilibru, si ai incredere cand iti spun ca este posibil. 

 

Nevoia de stabilitate

Si in aceasta perioada ai nevoie de lucruri sigure pe care sa te bazezi. Daca au loc schimbari negative neasteptate (de exemplu, sotul isi pierde servicul sau o ruda are un accident), fii constienta ca e o perioada in care esti mai vulnerabila ca de obicei.

 

Nevoia de reguli

Rutina zilnica obisnuita inainte de aparitia bebelusului vostru va fi o amintire placuta la care te vei gandi cu drag. Cafeluta de dimineata va cere mari sacrificii de la somn, intalnirile cu prietenele la shopping nu vor mai exista o vreme, iar vizionatul filmelor seara va fi inca o dorinta amanata pentru un timp sau fractionata pe toata saptamana daca reusesti sa inregistrezi ce te intereseaza.  Obisnuieste-te cu gandul ca, pentru o perioada, pe primul loc in viata ta nu vor fi nevoile tale, ci ale bebelusului. Dar el e parte din tine si cea mai mare realizare a ta, nu uita!

 

Nevoia de ordine

Mai tii minte cum arata casa ta inainte? Sa vrei acum sa fie tot asa ar fi chiar nerealist, daca nu ai o menajera angajata full-time. Asa ca nu te mai stresa ca gasesti peste  tot  jucarii, haine, papuci, biberoane, pampersi, servetele, creme sau ca nu mai gasesti toate lucrurile la locul lor ori chiar ca ai uitat unde le-ai pus. Poti sa iti faci liste de cumparaturi, poti sa pui etichete in interiorul dulapurilor, poti sa hotarasti zone in care stau anumite lucruri sau sa cumperi cutii mari in care sa pui toate jucariile. Insa oricat ai incerca sa faci ordine, nu va mai fi niciodata ca atunci cand erati singuri, asa ca nu e cazul sa te simti vinovata sau sa te scuzi mereu in fata musafirilor neasteptati ca e dezordine. Din contra, asteapta-te sa calci pe o jucarie sunatoare exact cand copilul doarme sau sa nu gasesti capacul de la biberon exact cand trebuie sa iesiti din casa. Se intampla si la case mai mari!

 

Nevoia de securitate

Ai nevoie sa stii ca esti in afara pericolelor sau cel putin ca le poti face fata. Asa ca poti sa iti faci in avans o lista cu ce s-ar putea sa mearga rau si sa pregatesti solutii. Copilul ar putea sa se imbolnaveasca? Fa-ti un depozit cu medicamentele de urgenta. Pune la vedere lista cu numere de telefon de la medici, ambulante sau spitale. Pastreaza o suma de bani intr-un loc fix pentru astfel de situatii. Ai grija ca masina sa aiba mereu benzina sau vorbeste cu un vecin ca sa poti apela la el in caz de urgenta. Pentru incendii posibile, ia-ti un stingator in casa. Pentru cutremure, fa-ti asigurare, citeste reguli de salvare, fa-ti provizii si pastreaza in alta parte copii legalizate ale actelor. Fa-ti asigurari medicale daca pleci din tara, economiseste bani  daca prevezi  o pierdere a jobului, pune-ti alarma la casa daca stai intr-o zona periculoasa. In mod similar, poti actiona in avans si fata de alte pericole pe care le estimezi ca posibile.

 

APARTENENTA SI IUBIRE


Nevoia de familie

Ai nevoie sa stii ca esti acceptata de catre cei dragi asa cum esti acum, cu toate schimbarile fizice si psihice prin care treci. Daca nu primesti ceea ce vrei sa se intample, poti sa ceri, mai ales partenerului de viata, pentru a nu se aduna frustrari si resentimente (fiindca el nu-ti poate citi gandurile):  „Vrei sa ma tii in brate?”, „Poti sa imi faci un masaj?” etc.

 

Nevoia de relatii

Multe mamici care stau doar ele singure cu copilul acasa se plang de lipsa de interactiune sociala. Simt ca sunt izolate, ca nu comunica cu nimeni si chiar isi invidiaza partenerul pentru bogata lui viata sociala care nu s-a schimbat prea mult dupa aparitia celui mic. Daca e si cazul tau, ia masuri: iesi in parc cu prietenele cu copii, fa-ti alte prietene, socializeaza online sau vorbeste la telefon si mai tarziu poti participa la unele evenimente si impreuna cu cel mic. Copilul nu e o povara, decat daca decizi tu sa fie. 

 

Nevoia de grup de lucru

S-ar putea sa iti fie dor la un moment dat de colegii tai si de atmosfera de la serviciu. Daca iti face bine, le poti face o vizita cu cel mic sau fara. Fii pregatita insa sa percepi lucrurile diferit de data asta, probabil si ei te vor gasi schimbata, si nu doar fizic.

 

NEVOIA DE STIMA DE SINE


Nevoia de recunoastere si atentie

In aceasta perioada noua, orice proaspata mamica are nevoie poate mai mult ca oricand de recunoastere si atentie din partea altora, deci si tu. De multe ori, insa, ceilalti pot fi ocupati sau la fel de stresati ca si tine sau dau atentie doar sub forma de sfaturi, care poti fi exasperante. Tu insa ai nevoie sa stii ca faci bine ceea ce faci, ca esti in stare sa iei decizii bune in ce priveste propriul copil si ca si ceilalti recunosc asta la tine. Daca nu-ti spun ei, poti sa ii intrebi. 

 

Nevoia de realizare si stima de sine

Pentru unele femei, copilul este cea mai mare realizare a lor si in aceasta perioada se simt foarte implinite si fericite. Pentru altele, primeaza realizarile profesionale si in aceasta perioada se simt frustrate ca nu le pot realiza, mai ales ca a ingriji un copil zi de zi nu are aceleasi efecte vizibile imediat in timp, ca la job.  Poate fi frustrant sa hranesti acum copilul, ca peste 3 ore sa ii fie foame la loc, sa faci toata ziua curat ca seara sa fie tot dezastru, sa te chinui sa il adormi o ora, ca peste 2 ore el sa se trezeasca. Si atunci iti poti dori sa te intorci cat mai repede la serviciu, pentru a avea o dovada concreta a muncii tale de peste zi si sa simti ca ai realizat ceva palpabil. 

La trei luni dupa ce am nascut-o pe Ioana, am inceput un master in resurse umane la zi, asa ca trebuia sa merg la ore. La prima intalnire cu toti colegii si profesorii, am indraznit sa merg cu ea in port-bebe, sperand ca va dormi, insa nu a fost asa. Insa, astfel, toti profesorii au stiut din timp de ce ajung la unele ore spre sfarsit si plec la altele la inceput – fiindca programul meu de alaptat nu coincidea cu orarul lor. Insa se poate sa mergi si la scoala si sa si alaptezi in acelasi timp. 

 

Nevoia de independenta

Ce predomina in aceasta perioada nu e independenta, ci dependenta – de copil si de partener si de alte persoane care te pot ajuta si pot sta cu copilul (parinti, socri, bone). Tu esti legata de el, cel putin cata vreme il alaptezi si te poti simti independenta doar la pachet – in sensul ca esti libera sa pleci, dar doar cu el dupa tine. Si chiar daca gama activitatilor pe care le poti face impreuna cu copilul tau e restransa, partea buna e ca s-ar putea sa descoperi lucruri noi care iti fac placere sau sa redescoperi lucruri pentru care nu ai avut timp pana acum (de exemplu, sa vizitezi muzee cu copilul in carucior si gentuta cu toate cele necesare dupa tine).

Personal, am mers cu copilul dupa mine peste tot. Fiindca pur si simplu nu aveam cu cine sa il las, am ajuns cu el la biblioteci, targuri, sali de conferinta, hoteluri, restaurante, chiar si la administratia financiara, tipografie sau notar. M-a ajutat insa si disponibilitatea mea de a-mi alapta copilul oriunde, ceea ce stiu ca nu e confortabil pentru orice mamica. Insa stiu ca se poate sa-ti satisfaci nevoia de independenta,  chiar daca ai un copil cu tine. 

 

Nevoia de status

Aducerea pe lume a unui copil schimba automat statusul de femeie (poate femeie de afaceri, de cariera, studenta, sotie, etc) in acela de mama. Pentru  unele, a fi mama cu norma intreaga e similara cu a fi doar casnica si nu traiesc prea confortabil acest statut. Pentru altele, a fi mama e statusul suprem – echivalent cu implinirea misiunii in viata. Probleme apar atunci cand ceilalti ne vad altfel decat ne vedem noi si ne cer acest lucru. De exemplu, tu vrei sa stai acasa doi ani cu copilul fiindca asa simti ca iti indeplinesti mai bine misiunea de mama, iar colegii tai te tachineaza ca te-ai transformat intr-o gospodina din managerul eficient care erai... ceea ce nu e prea placut, intr-adevar. Insa tu ai dreptul sa iti schimbi valorile, principiile si optiunile personale oricand in aceasta perioada.

 

NEVOI COGNITIVE


Nevoia de a cunoaste

Ai nevoie sa afli lucruri noi, sa fii la curent cu stirile, sa nu fii chiar rupta de realitatea care se intampla prin lume, sa citesti o carte, sa vezi un film – insa modalitatea de a realiza acest lucru va fi o provocare care-ti va pune la incercare creativitatea. Poate vei incepe sa asculti carti audio la casti uitandu-te la monitorul care iti arata cum doarme copilul in camera alaturata  sau vei gasi alte solutii personale. Eu am descoperit ca pot sa lucrez pe internet in timp ce alaptez, ceea ce am si facut in perioadele in care aveam examene in sesiune.

 

Nevoia de a intelege

Ai nevoie sa cauti si sa primesti explicatii la ceea ce se intampla nou cu tine si cu copilul tau, ai nevoie sa primesti raspunsuri la toate intrebarile care te framanta.  Daca nu le primesti de la medicul curent, ai dreptul sa intrebi alt medic, sa intrebi un psiholog sau sa citesti carti, reviste si site-uri de specialitate. 

 

NEVOI  ESTETICE


Nevoia de frumusete, echilibru, forme

Nevoia de frumusete se va transfera mult asupra bebelusului tau. Vei cauta cele mai frumoase hainute, cele mai luminoase culori, cele mai dragalase biberoane, cele mai haioase jucarii, cele mai vesele perdele sau cel mai distractiv tapet.

 

ACTUALIZARE DE SINE


Nevoia de crestere si implinire personala

Cand devii mama s-ar putea sa iti schimbi perspectiva si atitudinea fata de viata in general, fata de lume si societate. Poate vei face mai multe donatii ca inainte sau chiar te vei implica activ in cauze precum salvarea copiilor bolnavi, ajutarea mamelor singure, alimentatie sanatoasa, mediu ecologic, educatie etc. Pentru ca vei incepe sa simti si mai profund nevoia de a contribui la un mediu sanatos si la o lume mai buna - lumea in care vor trai copilul tau, copiii copilului tau...

SURSA: DR. MIHAELA ZAHARIA

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici