Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Gestioneaza-ti eficient timpul

Secretele comunicarii

 

Traim in vremuri in care timpul zboara tot mai repede. Intr-un fel sau altul, avem senzatia ca timpul se comprima, ca devine din ce in ce mai putin pentru orice activitate am avea. Nu de putine ori ne-am dori sa avem mai mult timp, fie ca stam cu copilul acasa, ca il ajutam la teme, fie ca avem de lucru in gospodarie, fie ca suntem in vacanta sau la serviciu, sentimentul ca nu aveam destul ragaz pentru activitatile noastre a devenit ceva constant.

Sunt femei care nu reusesc sa se mai adune si sa isi gestioneze activitatile in asa masura incat sa isi duca la indeplinire toate sarcinile. Pentru cele mai putin puternice dintre acestea, faptul ca nu se pot incadra intr-un timp, in care altele reusesc sa isi gaseasca vreme si pentru relaxare, poate fi o tragedie. Aceste femei pot avea adesea probleme de sanatate. 

Daca esti una din aceste femei, care nu are niciodata timp pentru nimic, daca ingrijirea copilului iti ocupa tot timpul, daca in casa ta si in viata ta este un haos, trebuie sa stii ca nu esti mai prejos decat mamicile care reusesc sa mearga la teatru sau la film, sau se intalnesc cu prietenele, in oras, din cand in cand.

Totul tine de organizare. In primul rand alege care sunt cele mai importante cinci lucruri pe care trebuie sa le indeplinesti. Si fii atenta si la timpul pe care il aloci acestor lucruri. Este foarte probabil sa pierzi timp pretios la detalii mai putin importante.

Este de preferat sa tii o agenda a lucrurilor pe care le ai de facut si sa iti notezi cat timp consideri ca ai nevoie pentru a rezolva acel lucru si sa nu depasesti timpul pe care ti l-ai stabilit initial. Incearca sa fii cat mai obiectiva.

Tine si o agenda a saptamanii in care sa iti notezi ce ai facut si ce iti propusesei sa faci. Cateva minute dedicate acestei activitati nu vor face decat sa iti usureze munca si sa iti gasesti timp si pentru tine, in viitor.

Inainte de a-ti asuma si alte responsabilitati, gandeste-te daca asta vrei. Orice angajament iti vei lua, nu va face decat sa iti rapeasca din timpul si asa insuficient pe care il ai. 

Mult mai intelept este sa iti reevaluezi angajamentele. Daca activitatile pe care le ai nu le consideri a fi importante sau nu coincid cu valorile tale, mai bine renunta la ele. Te vei simti eliberata si energia ti-o vei canaliza catre lucruri mai placute.

Inainte de a te gandi la ce vor crede sau vor spune cei de langa tine, mai intai gandeste-te la tine. Nu e nevoie sa te aglomerezi cu lucruri care nu iti fac placere doar pentru a pastra o anumita imagine. 

Invata sa spui „NU!”,  va fi greu la inceput, dar pana la urma totul se invata. Si gandeste-te de cate ori nu ti s-a raspuns si tie in acest fel cand ai cerut ajutor.

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului 

 

Comentarii

24.07.2011 sperantza manuela

Da, corect,din mamicile vedete cate din ele ne pot marturisi cum au rezolvat ele asemenea situatie,tare as vrea sa stiu si eu,concret!

16.04.2011 Ungureanu Mihaela

Nu am niciodata timp, mai ales pentru mine. Defectul meu cel mai mare este ca ma misc incet, foarte incet. Tot ceea ce fac, fac de calitate, dar ma misc in reluare. Cand imi dau seama ca pierd prea mult timp incerc sa fac treba mai repede, dar incep sa-mi dau cu stangul in dreptul, intru in panica si nu mai imi iese nimic. Acesta a fost si motivul pentru care am pierdut ultimul loc de munca si nici nu-mi gasesc altul

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici