Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Vreti sa comunicati cat mai bine cu copilul dumneavoastra?

Sfaturi pentru parinti

                                             Ce se afla intre mine si copilul meu? 


Problemele din viata de zi cu zi

Nu numai dumneavostra ci si copilul este obligat sa faca fata unor probleme in viata de zi cu zi. Incercati sa-l intelegeti.

Televizorul. Radioul. Ziarul. Telefonul. Vecinul
Inchideti televizorul, puneti jos ziarul sau incercati sa intrerupeti orice activitate atunci cand copilul dvs. vrea sa va comunice ceva.
Acordati copilului atentie completa si evitati ca alte persoane sa fie de fata daca nu este absolut necesar!

Atitudinea dominatoare
Nu va dominati copilul. Incercati, chiar si fizic, sa coborati la nivelul lui cand ii vorbiti.

Limbajul pe care il folositi 
Evitati sa le vorbiti copiilor “de sus”:
-“ai sa vorbesti dupa ce termin eu”
-“eu stiu ce-i mai bine pentru tine”
-“fa ce ti se spune si totul o sa fie bine”

       Nici predicile, nici jignirile n-au sa va ajute sa mentineti comunicarea deschisa.
Nu-i jigniti pe copii. Nu folositi expresii ca: “Ce stii tu, mucosule! Esti doar un copil” sau “Prostule, nu puteai sa te gandesti inainte sa faci asta?”

 

                    Si atunci cand copilul meu a facut o prostie, cum procedez? 

         Nu-l intrebati niciodata pe copil DE CE a facut un lucru! Copilului ii va fi imposibil sa gaseasca un raspuns multumitor si atunci va ridica din umeri sau va spune “nu stiu...”, sporind astfel tensiunea deja existenta intre dvs. si el!
        Nu incercati sa comunicati cu copilul daca sunteti suparati. Dupa ce va recapatati calmul intrebati-l pe copil CE S-A INTAMPLAT si lasati-l sa va povesteasca versiunea lui.
        Ascultati-l pe copil cu atentie si politete. Nu-l intrerupeti cand incearca sa-si istoriseasca povestea. Incercati sa manifestati la fel de mult interes pentru spusele lui ca pentru spusele celui mai bun prieten al dvs.
       Ajutati-l pe copil sa gaseasca o solutie, sa-si planifice singur rezolvarea problemei prin urmarea unor pasi concreti in acea directie. Repetati regulile de baza oferindu-i un exemplu copilului, fara a-i tine o predica. Aratati-i ca, indiferent ce a facut, problemele lui va preocupa sincer si ca il veti ajuta cat puteti ACUM, cand are nevoie, pentru:
- a corecta greseala
- a se corecta   

 

                                           Cum trebuie sa fie parintele? 

           Pentru o cat mai buna colaborare cu copilul trebuie sa fiti… 

… Un bun ascultator
          Faceti-l pe copil sa inteleaga ca va preocupa sincer problemele lui. Confesiunea creeaza o atmosfera de respect si simpatie reciproca.

... Flexibil
         Lasati-i copilului o portita de iesire! Nu-l puneti la zid fara sa-i acordati nici o sansa! Aratati-i ca si dvs. sunteti gata sa faceti niste schimbari pentru ca lucrurile sa intre in normal.

... Realist
        Nu-i cereti copilului dvs. mai mult decat poate sa dea avand in vedere varsta lui, puterea lui de intelegere.

... Capabil sa zambiti! 
        Simtul umorului va poate ajuta sa iesiti dintr-o situatie dificila. Un zambet vi-l poate apropia pe copil chiar si intr-un moment de criza.

... Capabil sa colaborati 
       Cresterea unui copil este un efort de echipa! NU UITATI! Medicul pediatru, psihologul, scoala, asistentul social sunt alaturi de Dvs.

 

 

                                              Consecintele unei proaste comunicari 


Probleme emotionale 
           Oricat de mult ne-am stradui sa-i oferim copilului compensatii materiale, faptul ca nu poate sa-si impartaseasca sentimentele sau sa primeasca sprijinul necesar atunci cand are nevoie il doare pe copil, il face sa-si piarda increderea in adulti, sa se retraga si sa se inchida intr-o lume a lui.

 

Scaderea performantelor scolare 
           Revolta copilului, senzatia ca nu este inteles, apreciat si iubit duc adesea la scaderea interesului pentru invatatura, o pedeapsa involuntara pe care copilul o aplica parintelui prea ocupat.

 

Probleme de comportament 
           Unii copii isi exprima suferinta, supararea, neincrederea sau durerea in mod violent. Parintii ii pot ajuta pe copii sa gaseasca modalitati de exprimare corecte printr-o buna comunicare.

 

Abuzul
          Nu exista copii sau parinti perfecti! Dar lipsa comunicarii si impunerea unor comportamente prin pedepse repetate sau forta duc la mai multa manie, mai multa ura si neintelegere, afectand comportamentul copiilor mai tarziu in viata. Folosirea fortei pentru obtinerea comportamentului dorit este pentru unii parinti singura metoda pe care o cunosc - o metoda cu rezultate devastatoare pentru copil.

 

                                  Recompense pentru o comunicare buna

 

Apropiere sufleteasca
           Fata de copilul dvs. cu care veti putea, astfel, deveni prieten pentru toata viata.

 

Satisfactie si mandrie 
           Nimic nu va putea egala mandria dvs. ca parinti vazand cum copilul dvs. se indreapta cu pasi siguri dinspre copilarie spre viata adulta, reusind sa-si atinga potentialul maxim in viata.

 

Incredere in calitatile dvs. de parinte
           Sa ai un copil “bun” nu inseamna sa ai noroc - inseamna o munca sustinuta pentru obtinerea unor rezultate pe termen lung, alaturi de cei dragi.

 

Disciplina si responsabilitate 
           Disciplina este cea care il ajuta pe copil sa isi schimbe comportamentul in bine, sa invete o lectie care sa-i foloseasca toata viata, afectandu-i in mod pozitiv comportamentul viitor.

Numai printr-o buna comunicare copilul dvs. va intelege, va accepta si va aplica regulile care vor duce la asumarea de responsabilitati viitoare.

 

                                                     Alte intrebari si raspunsuri 


    Cum sa fac sa fiu mai bine informat? In ce fel as putea sa colaborez cu alti factori interesati? De unde pot afla mai multe informatii? Cine ma poate ajuta in acest domeniu?

      Raspunsuri la aceste probleme si multe, multe altele, puteti afla direct de la:

-   Psihologul de la policlinica

-   Asistentul social

-   Profesori, educatori, diriginte

-   Cric – Centrul de Resurse pentru Ingrijirea Copilului

-   Alte organizatii neguvernamentale (ONG-uri) pentru copii si tineret

 

Va amintiti cuvintele pe care vi le adresau parintii sau persoanele care aveau grija de dvs. in copilarie? Acele cuvinte v-au ramas uneori adanc intiparite in minte si v-au urmarit mult timp, unele chiar toata viata.  

Va amintiti si ce sentimente v-au trezit acele cuvinte? De multe ori acele sentimente v-au insotit si ele ani de zile.

Cuvintele pe care le adresati dumneavoastra astazi copiilor vor avea poate timp de ani de zile influenta asupra copiilor aflati in grija dumneavoastra. De aceea este important sa va alegeti cu atentie cuvintele si expresiile atunci cand comunicati cu copilul dvs.

 

DECI : Parintii sunt primii care trebuie sa stabileasca o buna comunicare cu copilul. 

Gasiti un loc atat in inima cat si in casa dvs., unde nimic sa nu va deranjeze atunci cand vreti sa comunicati cu copilul!

Acceptati eforturile lui de a comunica si laudati-le chiar si atunci cand nu reuseste pe deplin!

Acceptati raspunderea pentru mesajele gresite pe care le transmiteti copilului dvs. Mesajele negative conduc de cele mai multe ori catre rezultate negative.

Colaborati cu toti aceia care va pot sprijini in eforul dvs., sau pe care ii puteti dvs. sprijini spre binele copilului: profesori, psihologi, medici, asistenti sociali, organizatii pentru copii etc.

Incurajati copilul sa mentina o comunicare deschisa! 

Si astfel, dumneavoastra si copilul veti reusi sa fiti si mai buni prieteni!  

 

Sursa: “UNICEF, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Fundatia Copiii Nostri"

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici