Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

De ce se teme copilul meu de intuneric?

Sfaturi pentru parinti

 

Multor copii le este frica de intuneric. Copilul dumneavoastra nu este o exceptie! Nu ne gandim prea des la lucrul acesta, dar copiilor li se pare ciudat ca, dintr-o data, obiectele cunoscute sa dispara odata cu lumina si sa faca loc unor umbre neprietenoase. 

Vreti sa-i ajutati sa-si depaseasca frica? Nu stiti cum sa procedati?  Iata cateva raspunsuri la intrebarile care va framanta.

Pe masura ce creste, copilul trebuie sa invete sa depaseasca singur dificultatile si sa faca fata noilor provocari, acceptand despartirea de parinti.

 

Acest lucru se intampla:
-  cand ramane singur in camera un timp mai indelungat;
-  cand merge la gradinita;
-  cand ramane la o familie vecina;
-  cand ramane singur in camera lui, noaptea, pentru a dormi;

Despartirea de parinti este o situatie care le provoaca neliniste copiilor, dar e un sentiment pe care, de cele mai multe ori, il pot controla. Daca exista si alte cauze care se adauga la aceasta copilul face fata situatiei cu mai mare dificultate, iar ingrijorarea sa atinge cote alarmante!

 

Frica de intuneric este un semnal!

 

De ce?

Probabil copilul a acumulat peste limitele normale neliniste, nesiguranta, ingrijorare, stres, iar acest lucru se manifesta acum sub aceasta forma a fricii de intuneric!

 

     Cauzele pot fi:

Evenimente din familie:
-  boala parintilor
-  decesul unei rude
-  divortul
-  alcoolismul
-  conflicte in familie
-  abuzuri impotriva copilului

 

De ce?

      Copiii simt ca lumea lor se clatina, certitudinile lor dispar si ameninta sa fie inlocuite de intuneric si neliniste. Asigurati-i pe copii ca nu vor pierde dragostea si protectia dumneavoastra!

Evenimente din afara familiei:
-  filme cu continut agresiv
-  evenimente in comunitate (crime, spargeri, rapiri)

De ce?

       Toti copiii au fantezii agresive, iar atunci cand vizioneaza filme cu caracter violent fanteziile lor par reale! Nelinistea lor nu mai poate fi stapanita atunci cand distinctia dintre real si imaginar dispare in intuneric.

 

             Care sunt semnele dupa care recunoastem frica de intuneric a copilului?

 

1. Nu vor sa se duca la culcare si se impotrivesc programului de seara stabilit.
2. Cer sa doarma cu parintii in pat.
3. Cer sa li se spuna povesti, sa se mai spele o data pe maini, sa bea un pahar cu apa, etc. pentru ca sa amane momentul cand vor ramane singuri.
4. Cer parintilor sa le verifice camera si sa-i asigure ca totul este in ordine, ca vor fi in siguranta peste noapte.

Observati-va cu atentie copilul. Fiecare dintre situatiile de mai sus pot sa se datoreze fricii de intuneric, si in acest caz copilul are nevoie de sprijinul dumneavoastra, si nu de amenintari.

 

                                             De ce se tem copiii de intuneric?

 

In timpul zilei copiii sunt ocupati mai tot timpul cu jocul sau cu alte activitati care ii tin preocupati si in care fantezia lor isi gaseste cai de exprimare directe.

 

In timpul noptii insa, in intuneric, lumea reala dispare, iar locul ei este luat de o lume in care totul este posibil! Framantat de nelinisti si griji pe care le-a uitat in timpul zilei, copilul va popula aceasta lume cu imagini pe care i le trezesc sentimentele din sufletul sau

 

                                           Putem preveni aparitia fricii de intuneric? 

 

Desigur! Cu putin efort putem preveni starile de neliniste ale copilului in intuneric, evitand sa-l trimitem agitat la culcare si incercand sa evitam trezirile accidentale peste noapte.
Asigurati copilului  un  somn  linistit si profund in fiecare noapte. 
Pentru aceasta:
-  nu oferiti copilului Coca-Cola, ciocolata sau alte stimulente in cursul serii sau inainte de culcare;
-  evitati mesele greu digerabile sau prea abundente seara;
-  convingeti copilul sa incetineasca ritmul activitatilor spre seara si sa se calmeze treptat daca este agitat;
- insistati asupra odihnei de peste zi;

Convingeti copilul sa-si faca nevoile seara, inainte de culcare, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa se trezeasca in timpul noptii pentru a merge la toaleta.
Asigurati-l ca daca, totusi, isi mai uda uneori patul noaptea, lucrul acesta nu trebuie sa-l framante, pentru ca in curand se va rezolva totul cu bine.

Daca a fost expus la informatii sau scene violente, discutati lucrurile pe larg cu copilul pentru a-l ajuta sa aiba o intelegere cat mai completa si asigurati-l ca sunteti in masura sa-l protejati sau ca este la adapost de orice primejdie.

 

                   Cum il putem ajuta pe copil sa-si depaseasca frica de intuneric

 

Transmiteti-i mesaje pozitive. Parintii adesea transmit un comportament plin de ingrijorare copilului care se simte mereu amenintat atunci cand parintii vad in jurul sau numai pericole.
Asigurati-l pe copil de dragostea dumneavoastra in ciuda faptului ca nu reuseste sa va multumeasca intotdeauna pe deplin.
Convingeti-l ca are tot sprijinul dumneavoastra pentru a depasi momentele dificile cu care este confruntat, indiferent cat de grava e situatia.
Vorbiti-i copilului cu calm. Nu-i accentuati starea de neliniste prin ridicarea tonului sau amenintari.
Pastrati o atitudine ferma referitoare la programul pe care trebuie sa-l urmeze copilul in fiecare seara si incercati sa nu cedati presiunilor de a-i ingadui abateri.
Demonstrati convingerea dumneavoastra ca il puteti ajuta pe copil sa isi inteleaga mai bine sentimentele si sa depaseasca singur sau cu ajutorul dumneavoastra frica de intuneric.

 

ATENTIE!
Monstrii sau fiintele de care se teme copilul nu sunt reale, dar sentimentele copilului DA!
Aratati-i ca sunteti pregatit sa-i acordati si sprijin practic atunci cand are nevoie, nu numai sprijin moral:
-  Lasati usa intredeschisa la camera copilului pentru a-i da senzatia de apropiere fata de parinti.
-  Pastrati o luminita aprinsa in camera copilului pentru  a-l ajuta sa stabileasca mai usor sensul realitatii atunci cand se trezeste peste noapte.
-  Incurajati-l sa doarma cu papusa, cu ursuletul sau cu jucaria preferata pentru a se simti mai putin singur in intunericul noptii.
-  Daca se trezeste dintr-un vis urat discutati cu el pe moment sau dimineata. Astfel se va orienta si va vedea ca nu este niciodata in pericol real.
Nu exagerati insa! Nu jucati rolul vanatorului de monstri introducand astfel un nou ritual in viata copilului, acela de a se asigura ca in camera nu e nimic care sa-i ameninte linistea.
Copilul nu are nevoie de protectie impotriva monstrilor! Are insa o mare nevoie de a intelege in profunzime sentimentele sale care sunt rodul unor spaime de care nu reuseste sa scape.
Ajutati-l pe copil sa inteleaga natura spaimei sale si sa o inlature cat mai eficient. Fermitatea si convingerea dumneavoastra il vor ajuta cu siguranta mai mult decat vanatoarea de monstri!

NU UITATI!

     Copiii au mare nevoie ca dumneavoastra sa va implicati si sa-i ajutati sa repuna realitatea in drepturile ei. De aceea, atunci cand copiii:
-  nu cunosc bine camera
-  incearca sa recunoasca in intuneric formele cunoscute si nu reusesc
-  fantezia transforma umbrele din jur si le da viata
Copiii au mare nevoie ca dumneavoastra sa-i sprijiniti.

Nu-i ajutati cu nimic razand de ei si umilindu-i. In felul acesta nu li se diminueaza frica. Vor intelege doar ca nu pot conta pe dumneavoastra si isi vor ascunde mai bine sentimentele.
Fiti alaturi de copiii dumneavoastra! Este nevoie de rabdare si intelegere alaturi de fermitate pentru a-l ajuta pe copil sa-si redobandeasca increderea in sine si sa depaseasca spaimele si teama de intuneric.

Si copiilor mai mari le poate fi frica de intuneric. Adesea lor nu le este frica de fantome sau fiinte infricosatoare ci de evenimente care ii pot gasi in intuneric singuri si fara aparare: spargeri, cutremur, etc. Si veti auzi spunand ca se plictisesc singuri, cu glasul tremurand, fara a admite ca le este teama.

 

                                          Gasiti o solutie impreuna cu copilul!

     Impreuna puteti decide ce-i de facut si care dintre solutii il ajuta mai mult pe copil sa se simta in siguranta! Negarea sentimentelor copilului nu este o solutie!
     Increderea dumneavoastra in reusita copilului de a-si depasi frica este lucrul cel mai important. Oferiti copilului un model de comportament sanatos, optimist!

Sursa: UNICEF, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Fundatia Copiii Nostri

Comentarii

26.07.2011 denybaby

E bun articolul,dar ar fi bine daca ne puteti spune si cum poate scapa un adult de frica de intuneric :D

Sunt casatorita si am un copil de 2 ani. de 1 an si 2 luni ne-am mutat si inca nu am reusit sa ma acomodez. Atunci cand raman singura acasa trebuie sa dau tv tare sau sa-mi gasesc o ocupatie ce sa necesite multa concentratie,altfel la cel mai mic zgomot inima parca ar vrea sa ma paraseasca batand cu putere. Daca zgomotele persista intru in panica: tremur si plang. Problema aceasta o am de cand ma stiu,dar am sperat ca o data cu trecerea tp ma voi obisnui. Mentionez ca in casa parintilor pot ramane singura peste noapte fara a dormi cu lumina aprinsa. Deasemenea am o fobie si fata de paianjeni...E suficient sa vad unul si sa nu apuc sa-l omor inainte de a disparea ca lacrimile si senzatiile de mancarime isi fac aparitia. Se mai poate face ceva sau sunt un caz pierdut?

18.05.2011 IONESI MARIA

Mersi mult pentru acest mesaj. Fetita mea a fost speriata la gradinita si deja de 0.5 luni se teme de lup. Noi presupuneam ca s-a uitat incidentul neplacut dar ea a inceput sa se scape in pat. Abia nu demult am gasit motivul real si mesajul dvs mi-a oferit ceva pasi practici in lupta cu frica. Am consultat si un psihoterapeut pentru a solutiona problema si a gasi solutia reusita.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici