Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Exercitiul fizic

Educatia parintilor

Indiferent de varsta, activitatea fizica joaca un rol important in pastrarea sanatatii si in mentinerea unei stari de bine. Parerea ca activitatea fizica e numai pentru sportivi e gresita. Fiecare dintre noi trebuie sa-si pastreze forma fizica, pentru mentinerea sanatatii.

Pastrarea formei fizice depinde de trei componente majore: rezistenta, forta si supletea. Exercitiul fizic franeaza imbatranirea sistemului osos, articulatiilor si muschilor – in special a muschiului cardiac. Lipsa activitatii fizice sporeste din multe puncte de vedere riscurile pentru sanatate. 

Riscuri personale: boli ale arterelor coronare (care hranesc inima), infarct de miocard si accidente vasculare cerebrale, hiper-tensiune arteriala, lipsa de tonus muscular si de energie, probleme cu articulatiile, osteoporoza (fragilitate osoasa), modificari ale tinutei corpului, ingrasare si obezitate. 

Riscuri pentru familie: lipsa de energie in viata sexuala, lipsa de energie in relatiile cu copiii sau nepotii – care primesc totodata un exemplu negativ. 

  • REZISTENTA: Trebuie sa puteti face miscare fizica fara sa ajungeti imediat sa gafaiti. Aveti deci nevoie sa va dezvoltati circulatia sangelui spre inima si plamani. O data cu sporirea rezistentei, ritmul cardiac scade si creste forta de contractie a inimii – deci veti putea face fata mult mai usor la efort fizic prelungit sau de intensitate mare. 
  • FORTA: Activitatea fizica presupune o musculatura cu tonus foarte bun. Cand muschii umarului, trunchiului si coapselor au un tonus corespunzator, scade mult riscul intinderilor si accidentarilor. 
  • SUPLETE: O buna mobilitate a gatului, coloanei vertebrale si articulatiilor previne intinderile ligamentelor, muschilor si tendoanelor. Supletea reduce, de asemenea, riscul durerilor datorate rigiditatii articulatiilor. 

Exista o legatura directa intre nivelul activitatii fizice si consumul energiei ce provine din mancare. Daca mananci mai mult decat consumi, surplusul de energie se depoziteaza sub forma de grasime. Consecinta: te vei ingrasa, ceea ce sporeste riscurile pentru sanatate – riscuri care cresc si mai mult daca se adauga fumatul si consumul de alcool peste cantitatea recomandata.

 

Sursa: UNICEF, Ministerul Educatiei si Cercetarii

Comentarii

27.10.2011 IrinaC

Daca am 3 cezariene , ce fel de exercitii fizice sunt recomandate? Mentionez ca au trecut aproape 7 luni de la ultima cezariana. Am incercat pilates, forma usoara, dupa 4 luni si nu ma mai puteam ridica din pat de durere. Ma simt ca o baba, nu reusesc sa dau nimic jos, sunt uracioasa si ma descurc greu in relatia cu familia. Stiu ca exercitiile fizice si alte activitati decat cele casnice imi schimbau total felul meu de a fi. Ma faceau mai placuta. Mai am vreo sansa?

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici