Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Recompense pentru copiii dumneavoastra

Sfaturi pentru parinti

Recompense pentru copiii dumneavoastra


Aveti probleme cu copilul dumneavoastra care nu vrea sa participe la treburile casnice?

Stransul jucariilor, facutul patului, dusul gunoiului, spalatul vaselor sau chiar…facutul lectiilor reprezinta pentru el o problema?

Va simtiti neputincios in fata refuzului sau zilnic de a-si duce sarcinile la bun sfarsit?

Nu mai stiti ce sa faceti?

 

Va sfatuim sa:

 Nu-l bateti!

- Copilul va fi manios si va incerca sa scape cat mai repede si mai superficial de sarcinile sale. Poate chiar sa saboteze munca, si veti fi obligat/a sa-l supravegheati indeaproape tot timpul!

- Incercati sa-l convingeti ca, de fapt, in schimbul purtarii sale poate dobandi niste castiguri atractive sau avantaje imediate daca este disciplinat!

Cum?

Cu un sistem de mici RECOMPENSE!

 


De ce sa-i dau recompense? 

De cele mai multe ori activitatile pe care trebuie sa le efectueze copilul sunt:
-  plictisitoare
-  nu isi dovedesc utilitatea imediat si
-  nu trezesc prin nimic interesul copilului

Micile recompense posibile pot schimba o activitate complet lipsita de interes intr-o activitate atractiva. Ele pot transforma o sarcina neplacuta intr-un joc interesant.

 

ATENTIE!

 1. Recompensa e recunoasterea indeplinirii obligatiilor de catre copil si ea nu trebuie sa abata atentia lui de la efectuarea activitatii respective pana la capat!

2. Subliniati faptul ca disciplina si constiinciozitatea copilului sunt rasplatite!

 

 

Ce putem folosi ca recompense?


Orice lucru marunt ce poate prezenta interes pentru copil si care ii este accesibil parintelui poate fi folosit in sistemul de recompensare.


lata cateva idei:

Pentru copiii prescolari:
- puteti folosi cu succes bomboane, creioane colorate etc;
- puteti cumpara diverse fleacuri, le ambalati si le puneti pe toate intr-un cosulet sau o cutie cu surprize; ori de cate ori copilul merita o recompensa poate extrage din cutie un obiect “surpriza” care sa-i faca placere;
- o imbratisare, un “pupic”, cititul unei povesti sau cateva minute de joaca impreuna cu parintii sunt de asemenea recompense pe care copiii mai mici le considera foarte atractive.

Pentru copiii mai mari:
Aratati copilului ca pe usa frigiderului, de exemplu, ati lipit o foaie de hartie pe care ati notat zilele saptamanii in curs. Explicati-i ca in fiecare zi cand isi face patul, de exemplu, va primi cate o fata zambitoare sau cate o bila alba, o stea sau pur si simplu un punct pe tabela de punctaj.

 

 

  Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Duminica Total
Patul *   *   * *   4
Vesela   * *   *     3
Gunoiul *     * *     3
Ordine     *       * 2

Total: 12

 

Puteti stabili ca la sfarsitul saptamanii sa numarati semnele sau punctele si, in functie de numarul punctelor acumulate, sa lasati copilului posibilitatea de a alege de pe o lista de recompense stimulentul care i se pare cel mai atractiv.

Folosind o lista de recompense evitati rutina, iar copilul va putea alege mereu altceva pentru a nu se plictisi de un anume lucru.

 

 

Cum sa fac o lista de recompense?

Ganditi-va la o serie de lucruri mici sau activitati care i-ar face placere copilului si pe care vi le puteti permite fara probleme. Stabiliti impreuna cu copilul ce valori acordati lucrurilor sau activitatilor din lista. Faceti apoi o lista finala a recompenselor in ordinea crescatoare a valorii lor. lata un exemplu:

 

1 semn O bomboana
5 semne 30 de minute de desene animate
15 semne Ai voie sa-ti inviti un prieten acasa.
25 de semne Mancam o inghetata sau o pizza in oras.

Iata cum de la o bomboana se poate ajunge la o inghetata in oras.

 

Acumularea de simboluri devine astfel importanta pentru:
- copil, pentru ca astfel isi poate indeplini o dorinta;
- parinte, pentru ca acesta vede cum copilul invata sa economiseasca, sa aiba rabdare, sa fie constiincios si consecvent.
Puteti, incetul cu incetul, influenta in bine comportamentul copilului dumneavoastra fara sa mai folositi forta!


Cum trebuie sa fie recompensele?

Pentru a-si putea atinge scopul, acela de a schimba in bine comportamentul copiilor dumneavoastra, recompensele pe care le alegeti trebuie sa fie:
ATRACTIVE pentru copil
Copilul este cel care stabileste daca recompensa oferita de parinti pentru a incuraja un comportament dorit are pentru el vreo valoare sau nu.
ACCESIBILE pentru parinti
Si parintii trebuie sa se gandeasca bine atunci cand au in vedere sa ofere anumite recompense. Ei trebuie sa calculeze cat i-ar costa acestea in timp, bani sau efort fizic.
ADECVATE activitatii pe care doriti sa o obtineti
Anumite recompense pot fi eficace, dar exagerat de mari fata de cerintele pe care copilul trebuie sa le satisfaca. Nu trebuie sa existe o disproportie intre o activitate si recompensarea ei.
ADECVATE varstei copilului
Sistemul de recompensare poate functiona la orice varsta, cu acelasi succes, in masura in care recompensa prezinta interes pentru copil sau adolescent.
FLEXIBILE
Fiti pregatiti sa negociati cu copilul dumneavoastra schimbarea recompenselor daca ele nu mai sunt interesante pentru copil.
ATENTIE!
Parintii nu trebuie sa promita copilului o recompensa pe care nu pot sa si-o permita.


Putem retrage punctele sau chiar recompensele?

Desigur, in acelasi fel in care copilul primeste puncte sau anumite simboluri pentru purtari bune, poate la fel de bine sa piarda puncte in cazul unor purtari nepotrivite sau pentru nerespectarea unor indatoriri.
Astfel, il puneti pe copil in situatia de:
-  a hotari singur ce merita cel mai mult sa faca;
-  a cantari consecintele faptelor sale;
Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Duminica Total
Patul *   *   * *   4
Vesela   * *   *     3
Gunoiul *     * *     3
Ordine     *       * 2
Total: 12

 

Sanctiuni 3 puncte
Total 9

 

Aveti astfel la indemana o sanctiune care poate “sa doara” mai mult uneori!
Atentie insa!
- Nu aplicati aceasta sanctiune daca nu ati stabilit acest lucru inainte cu copilul!
- In cazul in care taiati din punctele castigate deja fara ca el sa fi fost avertizat de posibilitatea unei astfel de sanctiuni, copilul isi va pierde increderea ca poate strange vreodata destule puncte, oricat s-ar stradui, pentru a-si satisface o dorinta, se va considera nedreptatit si nu va mai colabora pentru reusita acestui sistem.
- Daca veti stabili de comun acord ca atunci cand nu si-a indeplinit obligatiile (nu si-a terminat temele si a plecat sa se joace, nu a facut ordine in camera, nu a dus gunoiul, etc.) va pierde 2 sau 3 puncte din totalul punctelor acumulate la sfarsitul saptamanii, ii veti da sentimentul ca punctele castigate nu i-au fost furate ci au fost sacrificate de el insusi pentru o alta activitate pe care a considerat-o mai interesanta la momentul respectiv.
Exista unii copii care, pe masura ce cresc, par sa aiba in vocabular un singur cuvant: “NU”.
Ei refuza sa faca orice, spunand “NU” la tot ce sunt rugati. E nevoie uneori sa li se spuna de 5 sau 6 ori sa-si stranga jucariile sau sa-si puna haina in cuier.
Nu cedati impulsului de a-l bate pe copil!

Puteti folosi si in acest caz un sistem de recompense care sa-l convinga pe copil ca este mai avantajos pentru el sa asculte si sa dea curs rugamintilor dumneavoastra.
Cum? 

1. Desenati un grafic ca cel de mai jos si puneti-l la loc vizibil, pe usa de la frigider sau de la sufragerie:
Mihai, saptamana 9 - 16 iunie

 

Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Duminica
*** *** *** ** ** ** ***
  ***   ** ** ** - - - - 
- - -  - -  - - - -  - - -  - -  - -   

 

- o stea inseamna ca Mihai a indeplinit o rugaminte a mamei;
- o linie inseamna refuzul de a face un lucru;
2. Explicati copilului: “Esti un copil dragut si istet care face o gramada de lucruri bune, de care sunt multumita. Un singur lucru ma necajeste: de cele mai multe ori nu vrei sa faci ce ti se spune, si raspunzi cu “nu vreau”. O sa te ajut sa inveti sa nu mai spui tot timpul “NU”. Vezi graficul asta? De fiecare data cand ai sa faci ce ti se spune, o sa punem aici o steluta. Daca strangi 5 stelute, ai dreptul la o recompensa. Atunci cand spui “nu” sau “nu vreau” am sa pun o linie in loc de steluta. Ce zici? Cate stelute crezi ca poti sa castigi astazi?”
3. Puneti steluta pe grafic imediat ce copilul a indeplinit ceea ce l-ati rugat. Aratati-i cat de mult va bucura acest lucru. Aratati cat mai mult entuziasm! Imbratisati-l!
4. Daca vedeti ca timp de cateva zile a castigat 5 stelute cu usurinta, puteti sa cresteti saptamana urmatoare la 6 numarul de stelute necesare pentru a capata o recompensa. In felul acesta copilul va trebui sa faca mereu un efort mai mare pentru a castiga un lucru de pe lista de recompense. Nu exagerati insa! Stabiliti de comun acord cu el acest lucru!
Daca dumneavoastra sunteti consecvent, sistemul de recompensare va da cu siguranta roade! Aplicati-l de fiecare data cand ii cereti copilului sa faca ceva. Daca asculta, dati-i o steluta. Daca spune “NU”, trageti o linie. Va va lua un pic de timp, dar... merita! Rezultatele pot fi spectaculoase.
Atentie! Nu-l mituiti pe copil!

Sistemul de recompensare este numai un mijloc prin care reusim sa-i dovedim copilului ca o activitate care i se pare total neinteresanta si neplacuta poate deveni atractiva pentru el intr-o oarecare masura.
Recompensele nu trebuie sa devina un obiectiv in sine! Ele doar “indulcesc” activitatea pana ce copilul se obisnuieste cu ea si nu o mai considera o...”corvoada”!
Rolul dumneavoastra in acest sens este ESENTIAL!

CUM?

NU folositi cuvinte ca: “ai sa primesti” sau “o sa-ti dau”. Folositi in permanenta: “ai sa poti castiga”.
Evitati sa-i spuneti: “Daca duci gunoiul iti dau o banana” ci mai degraba: “Vezi steaua asta de serif? Daca ai duce gunoiul toata saptamana ai putea s-o castigi, iar sambata ai putea sa o porti in piept cand iesi sa te joci in parc cu prietenii. Nu-i asa ca ti-ar placea? Eu sunt convinsa ca ai sa poti s-o castigi. Ce spui?” 
Nu-l lasati pe copil sa inteleaga ca totul se poate cumpara facand un targ avantajos, ci ca totul se poate castiga prin munca si efort propriu.
Sursa: UNICEF, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Fundatia Copiii Nostri

Comentarii

22.03.2013 EugeniaZ

Eu am experimentat aceasta metoda si a dat rezultate. Acum, dupa 2 ani, ambii copii, baiat si fata, isi indeplinesc sarcinile fara o recompensa anume, pur si simplu din dragoste si respect fata de noi. Continuam sa avem un tabel pe zile pentru spalatul vaselor. Si fiecare e responsabil de camera lui. Eu ii ajut la curatenia generala de la sfarsit de saptamana.

Insa inainte de orice a existat o comunicare permanenta cu ei. Si multa rabdare din partea noastra (cand mai uita sa-si faca paturile sau sa-si aranjeze birourile). Sper sa fie si in continuare cel putin la fel de bine ca pana acum.

28.02.2013 Adriana76

Eu am o problema cu baiatul meu in varsta de 9 ani.A devenit foarte gelos de cand a aparut surioara lui in varsta de 8 luni in familia noastra.Crede ca numai cu ea ne petrecem timpul si pe el l-am dat la o parte.Insa i-am explicat ca el este primul nostru copil si este iubirea noastra.Daca ma credeti ca dorm cu el noaptea ca sa il tin in brate si sa nu se simta dat la o parte,ii spunem mereu ca il iubim iar tatal sau merge cu el duminicile la patinoar iar noi fetele stam acasa.La scoala se poarta tot mai rau in sensul ca nu are rabdare sa fie atent la lectii,se plictiseste repede.De cate ori il cert ca s-a purtat urat la scoala ,imi raspunde ca doar pe surioara lui o iubim.Nu mai stim cum sa procedam ca am impresia ca acest motiv este folosit ca un scut pentru el in toate prostiile pe care le face.Il pedepsesc daca a facut o prostie sau daca minte in legatura cu temele si nu-l mai las afara dar el riposteaza intr-un mod neplacut in sensul ca se razbuna pe lucrurile din jurul lui,urla impresionandu-ne pe noi,Nu mai stiu cum sa procedez cu el.Oare cand ii trece aceasta gelozie?Am impresia ca il pierd din vedere si ma doare sufletul.Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Psihologul scolii mi-a spus ca el e foarte destept si trebuie sa-l incurajam tot timpul , sa-l laudam in ceea ce face.Asa procedam dar degeaba.

14.04.2012 Hosu Madalina

Foarte interesant voi incerca si eu aceasta metoda cu fetita mea de 4 ani...sper sa reusesim, multumim foarte mult!

02.11.2011 maria anca

Aceste recompense merg la cei mici. Dar ce facem cu cei mai mari (14-15 ani) care nu mai sunt impresionati de aceste ,,chestii" cum le zic ei.

27.07.2011 [email protected]

Sistemul de recompense pentru activitatile copilului este binevenit.

Eu sunt bunica a 5 nepoti intre 2-12 ani, 3 baieti si 2 fetite.

Copilul mi l-am crescut cu severitate (care a implicat desigur si cate o bataie argumentata) deoarece, ca mama singura, am fost convinsa ca trebuie sa fiu si mama si tata, iar acest obiectiv nu-mi lasa loc de nuante dragute si eficiente cum este recompensarea celor mici de exemplu.

E cu mult mai interesant pentru mine sa particip la noul concept in educatia copilului de azi; bineinteles ca educatia o fac parintii, e mare lucru insa ca noi, bunicii sa reusim sa nu stricam la un sfarsit de saptamana ceea ce au construit parintii in timpul saptamanii; si nu e prea usor: dragostea noastra imensa pentru ei exista, iar ei sunt foarte receptivi si abili in a se folosi de ea.

Ma straduiesc incontinuu, ma ajuta ca sunt constienta ca educatia copilului de azi pe care si dvs. o promovati este mult mai sanatoasa pentru copil si implicit pentru omul in devenire din fiecare copil. Nu ma plang ca as fi esuat in educatia propriului copil, nici pe departe, am avut noroc, insa recunosc totusi in atitudinea lui fata de viata urme ale severitatii mele de acum 30 de ani, urme care ar fi putut deveni traume daca... (nici nu stiu, oare pentru ca este el puternic, oare pentru ca am echilibrat eu la timp balanta? cine stie?)

In fine, voi aplica si eu mai cu seriozitate recompensarea pentru stransul jucariilor care nu le poate oferi copiilor placerea pe care o resimt cand le imprastie pentru a se juca cu ele; am mai incercat acest lucru insa nu am pus corect problema, le-am lasat imresia ca merita un cadou cand de fapt ei insisi isi castiga acea recompensa.

Mai gandesc ca nu putem eticheta o metoda sau alta ca fiind potrivita sau nu fara sa o fi incercat; fiecare copil este unic si, pana la aflarea metodei potrivite, testarea ne este la indemana.

Ma bucur ca existati, succes tuturor mamicilor si aproape ca va invidiez , nici nu aveti idee ce inseamna sa infrunti viata de una singura, sa-ti fie teama sa vorbesti despre problemele pe care le ai, sa nu ai speranta ca la capatul unui fir te asteapta un sfat omenesc, sa nu ai de la cine astepta un minim de ajutor.

Va doresc tot binele din lume

22.07.2011 Daura

Parerea mea este ca recompensele ii determina pe cei mici, dar si pe cei mari, deopotriva sa-si piarda interesul pentru ceea ce fac pentru a-si capata rasplata.

22.07.2011 gabrielle2009

Foarte interesanta si ajutatoare aceasta lectie! Multumim

In ziua de azi e foarte greu sa mai stii cum sa-ti educi copilul fara a da gres. Anturajele sunt foarte periculoase si influentabile.

22.07.2011 GEORGETA77

Foarte interesant, am sa incerc si eu aceasta metoda.....

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici