Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Plimbarile nocturne ale micutului tau

Sfaturi pentru parinti

 

Plimbarile nocturne ale micutului tau


Unul dintre motivele pentru care este necesar ca dupa varsta de 2 ani sa nu se lase copilul sa planga noaptea este ca el sa nu incerce sa se catare si sa coboare din patut pentru a ajunge in camera parintilor. Aceste deprinderi pot fi periculoase pentru copil, fie ca ar putea sa cada si sa se loveasca la escaladarea patului, fie ca acest obicei odata deprins s-ar putea repeta noapte de noapte. Ca remediu pentru impiedicarea escaladarii ar fi folosirea sacului-pijama care nu-i va permite catararea.

 

Daca in timpul noptii se trezeste si plange — copilul fiind obisnuit ca parintii sa raspunda la chemarile lui — acestia sa nu refuze aceste solicitari, pentru ca altfel va fi inclinat sa incerce sa .ajunga singur la ei.

Copilul se deprinde cu plimbarile de noapte si atunci cand la varsta de 2—3 ani este obisnuit sa adoarma in patul parintilor, sau in pat cu alti adulti. Va face tot posibilul ca sa scape din patul lui. Odata cucerita aceasta deprindere, va fi greu de a o inlatura. Constrangerea fizica, precum inchiderea usii cu cheia sau legatul copilului cu o centura de siguranta, sunt masuri potential periculoase.

Se mai poate recurge la instalarea unui interfon. Atunci cand copilul incepe sa se catare, parintii sesizati de sunetele interfonului vor reusi sa ajunga la timp inainte de a-si realiza planul. Ramas de fiecare data in patul lui, probabil va renunta cu timpul la astfel de plimbari.

Se poate recurge si la alte mijloace pentru a face ca plimbarile nocturne sa nu procure nici o distractie. Daca apare in dormitorul parintilor, sa fie întors imediat in patul lui fara nici o vorba.

 

Copilul care se scoala prea de dimineata, fiind odihnit, vesel, va vorbi sau canta in limba lui, fara sa planga. Daca unii copii insista, chemandu-si parintii, sa se recurga la urmatoarele expediente:

— sa se lase pe o masuta, alaturi de pat, o cutie cu jucarii si carti. Pentru a scoate jucaria favorita ii va trebui un timp, apoi ii va face placere  sa se joace cu ea;

— sa i se asigure suficienta lumina (mai ales iarna, peste vara nu este nevoie);

— este bine sa fie invatat sa recunoasca un semnal, ca deschiderea radioului, care sa insemne ca a sosit momentul cand parintii se scoala si vin la el.

 

Sursa: Mama si copilul

Autori: Emil Capraru, Herta Capraru

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici