Particularitatile somnului in perioada 0 -3 ani
In primele zile, nou-nascutul doarme tot timpul, cu exceptia orelor de supt. Trecerea de la somn la starea de veghe este imperceptibila, iar somnul profund este precedat totdeauna de un somn usor.
Mama poate imprima copilului, in mod treptat, un oarecare program al orelor de somn si veghe, cu perioade mai mari de somn peste noapte. Chiar din primele saptamani, copilului sa i se asocieze unele deprinderi, cum ar fi: culcarea in pat pentru somn, iar cand este treaz, in perioada de veghe, sa fie tinut cate putin in brate si sa i se ofere companie.
Nou-nascutul si sugarul nu sunt deranjati in somn de zgomotele din cursul zilei, daca acestea nu depasesc limitele obisnuite produse de activitatea din casa. Nu este indicat sa fie obisnuit sa doarma in liniste absoluta, si nu este nevoie sa se umble in varful picioarelor sau sa se vorbeasca in soapta, pentru ca se va obisnui sa nu doarma decat in liniste mare. Somnul copilului in primele saptamani poate fi tulburat atat de stimuli interni (foamea, frigul, eructatiile, durerile intestinale etc), cat si de stimuli externi: zgomote puternice si bruste (inchiderea usii) sau, din contra, poate fi trezit prin incetarea zgomotului (inchiderea televizorului sau radioului).
Sugarul, pe masura ce avanseaza in varsta, ajunge sa doarma mai mult noaptea decat ziua. Somnul de noapte este de preferat sa fie precedat de baia generala, schimbarea lenjeriei si alimentatie (supt sau biberon).
Peste noapte este necesar ca:
— in camera copilului sa se lase o lumina mica (pentru a nu trece brusc, la trezire, la o lumina intensa) si in acelasi timp sa asocieze somnul cu semiintunericul;
— sa i se asigure o temperatura potrivita, deoarece frigul il trezeste in prima parte a somnului, iar in perioada de somn profund frigul poate deveni un pericol; supraincalzirea camerei si imbracamintea prea groasa il pot de asemenea deranja;
— atata timp cat copilul are o masa si in cursul noptii, este indicat cand se trezeste sa fie cat mai repede pus la san, sau alimentat la biberon, pentru ca dupa terminarea mesei sa-si poata continua somnul;
— camera separata pentru copil are avantajul ca acesta nu este deranjat in somn de respiratiile adultilor, si nici acestia nu sunt deranjati de cele mai mici „scancete" sau miscari ale copilului;
In primele saptamani, copilul alterneaza somnul cu alimentatia, se trezeste cand ii este foame si doarme cand este satul.
Dupa 6 - 7 saptamani, raportul dintre alimentatie si somn începe sa se diminueze; sugarul atipeste dupa ce a supt, dar se trezeste inainte de a-i fi foame. De la aceasta vasta multi sugari dorm mai mult si mai profund dupa masa de dimineata, si tot mai putin dupa mesele urmatoare.
In a 3-a si a 4 -a luna, durata somnului devine tot mai scurta. Dupa varsta de 6 luni, media orelor de somn este de circa 13 ore, cu un minimum de 9 ore si un maximum de 18 ore pe zi. In general, in aceasta perioada somnul va dura 12 ore noaptea cu sau fara treziri, si doua somnuri usoare peste zi, care variaza intre o ora si 3 ore.
Dupa varsta de 9 - 10 luni, copilul s-a integrat in parte in ambianta familiei si nu va accepta sa se desparta usor de mama; alteori, tensiunea si oboseala il agita atat de mult incat nu se poate relaxa si adormi usor.
Pentru evitarea acestor dificultati aparute cu ocazia somnului de peste noapte este necesar sa se procedeze cu mult tact, sa nu se lase copilului impresia ca este despartit si parasit de mama. Dupa ce i s-a facut baia si i s-a dat masa de seara, mama se poate juca cu el catva timp, apoi va fi asezat in pat, in camera lui, lasand usa intredeschisa ca sa simta prezenta familiei si zgomotul obisnuit al casei.
Nu sunt rare cazurile in care copilul incepe sa tipe de indata ce mama il paraseste, pentru a se inveseli cand ea apare. La incercari succesive ale mamei de a iesi din camera copilul se va agita si va plange cu putere din ce in ce mai mare, ramanand treaz o perioada de timp, care de multe ori depaseste rabdarea mamei. In astfel de situatiim, mama nu se va indeparta brusc de camera copilului, si timp de 10 - 15 minute va aranja lucrurile si imbracamintea pentru a doua zi, alaturi de usa deschisa. Astfel se va evita senzatia de abandon si de frica pentru o ora cand este lasat singur.
Alti copii nu accepta sa se desparta de mama, iar in aceste situatii se va recurge la urmatoarea atitudine: sa nu se lase copilul sa planga dar sa nu fie luat nici in brate, nici sa se stea langa el. Lasat sa planga singur in patul lui este greu de suportat. Solutia cea mai buna este sa se mearga des la el, fara sa fie luat in brate; daca este luat in brate, inseamna ca esti de acord cu el.
Unii sugari cand sunt lasati singuri recurg la anumite atitudini de relaxare si adormire, se leagana prin miscari de lateralitate ale capului sau isi gasesc relaxarea in suptul degetelor sau suzetei. Exista anumite obiecte preferate pe care psihologii le numesc „obiecte de relaxare trecatoare”, cum ar fi un colt de cearceaf, o jucarie, un ursulet din material moale etc., pe care copilul le suge. Aceste obiecte au o adevarata importanta emotiva pentru sugari.Sunt obiecte care pentru multi copii raman lucrul cel mai pretios, la care nu vor sa renunte nici cand sunt mai mari, cand pleaca intr-o vacanta sau cand se interneaza intr-un spital. Uneori raman contrariati chiar cand acest obiect a fost spalat, pierzîndu-si mirosul sau special cu care copilul s-a obisnuit.
Un al doilea obiect identic in caz ca primul s-a pierdut la inceput este refuzat de copil, nemai-avand acelasi aspect si miros, dar pana la urma va fi totusi acceptat.
Alte mijloace de relaxare inainte de a adormi constau in a-si freca o ureche sau a rasuci cateva fire de par intre degete.
Dupa varsta de un an, sunt copii care pentru a se desparti de parinti si a merge la culcare s-au obisnuit cu desfasurarea unor ritualuri pe care le vor repetate cu aceleasi gesturi in fiecare seara. Una din aceste „ceremonii" consta in trecerea copilului rand pe rand, la toti ai casei, pentru a le spune „pa", „pa", apoi luarea unei jucarii cu care vor merge la culcare. Se poate recurge si la alte ritualuri ca punerea in pat a unui ursulet sau a unei papusi pe care sa le acoperim cu cearceaful, si atunci si copilul se va lasa acoperit.
Sursa: Arta ingrijirii copilului
Nu exista nici un comentariu
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici