Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Tu alegi cum vrei sa fii

Invata sa gandesti pozitiv

Am descoperit de curand cartea "Cum sa devii o persoana cu influenta" scrisa de John C. Maxwell si Jim Dornan. O lectura captivanta despre sufletul omenesc si adevarata masura cu care se cantareste valoarea unui om, pe care autorii si-au dorit sa o dedice acelor persoane deosebite ce au avut o influenta pozitiva in viata lor. M-am regasit in paginile acestei carti poate si pentru ca, la randul meu, am intalnit oameni care nu numai ca m-au ajutat in momente cheie din viata mea, dar au mers mai departe si contribuie, si astazi, la evolutia mea ca viitor jurnalist, prin ceea ce am sansa sa invat de la ei. Asa am inteles ca nu are importanta daca esti mic sau inalt, daca esti frumos sau urat, alb sau negru, sarac sau bogat, atata timp cat ai o judecata dreapta, un suflet frumos si o minte deschisa. 

Una dintre ideile mentionate in aceasta carte, pe care o impartasesc fara ezitare, este aceea ca integritatea onesta nu poate fi inlocuita cu nici un fel de titluri, diplome, premii, denumiri, licente sau alte scrisori de recomandare. Esti ceea ce stii si poti sa faci! Iar pentru justificare, autorii ne prezinta trei adevaruri care se opun, poate, gandirii obisnuite:

 

"1. Integritatea nu este determinata de  circumstante

Unii psihologi si sociologi ne spun cum multe persoane cu un caracter slab n-ar fi asa cum sunt daca ar fi crescut intr-un mediu diferit. Este adevarat ca educatia si circumstantele afecteaza personalitatea, in special atunci cand suntem tineri. Dar cu cat suntem mai in varsta, cu atat este mai mare si numarul de alegeri pe care le facem - bune sau rele. Doi oameni pot creste in acelasi mediu, chiar in aceeasi vecinatate, iar unul poate fi integru in timp ce celalalt - nu. In cele din urma fiecare suntem responsabili de alegerea facuta. Circumstantele sunt tot atat de responsabile de caracterul tau precum este o oglinda de felul in care arati. Ceea ce vezi reflecta doar ceea ce esti.

 

2. Integritatea nu se bazeaza pe scrisori de recomandare

In timpurile stravechi, caramidarii isi gravau numele pe rezultatul muncii lor, si alti mestesugari obisnuiau sa foloseasca simboluri pentru a marca bunurile pe care le creau pentru a dovedi ca ei erau cei care le facusera. Simbolul pe care-l folosea fiecare reprezenta “caracterul” propriu. Valoarea muncii era astfel proportionala cu indemanarea cu care era facut fiecare obiect, si de aceea o buna calitate a acestuia determina stima acordata persoanei care o facea. Cu alte cuvinte, calitatea unei persoane si a muncii sale dadea valoarea increderii de care se bucura, constituia scrisorile sale de recomandare. Daca munca era buna, la fel era si recomandarea. Daca munca era proasta, atunci si referintele erau asemenea.

Acelasi lucru este valabil si astazi. Caracterul ne vine de la cine suntem. Unora insa le place sa fie judecati nu dupa cine sunt, ci dupa titlurile pe care le-au castigat sau pozitia pe care o detin, indiferent de natura propriului caracter. Dorinta lor este sa-i influenteze pe altii mai degraba prin greutatea scrisorilor lor de recomandare decat pirn taria caracterului lor. Dar scrisorile de recomandare nu pot inlocui niciodata caracterul.

Iata cateva diferente dintre ele:

Recomandarea    

 - este trecatoare    

 - isi indreapta atentia spre drepturi  

 - adauga valoare unei singure persoane 

 - pare sa evoce inzestrarile trecute  

 - starneste adesea gelozia altora  

 - te poate doar pofti inauntru  

Caracterul

- este permanent

- este orientat spre responsabilitati

- adauga valoare multor persoane

- construieste o mostenire pentru viitor

- genereaza respect si integritate

- te invita sa ramai

 

3. Integritatea nu trebuie confundata cu reputatia

Unii oameni evidentiaza in mod gresit imaginea sau reputatia. Iata, de pilda, ce spunea William Hersey Davies despre diferenta dintre caracter si umbra acestuia, reputatia:

Circumstantele in mijlocul carora traiesti iti determina reputatia...

Adevarul in care crezi iti determina caracterul...

Reputatia este ceea ce se presupune ca esti...

Caracterul este ceea ce esti...

Reputatia este fotografia...

Caracterul este fata ...

Reputatia ii vine cuiva din afara...

Caracterul creste inauntru... 

Reputatia este ceea ce ai cand vii intr-o noua comunitate...

Caracterul este ceea ce ai cand pleci...

Reputatia ta este facuta intr-un moment...

Caracterul este construit intr-o viata...

Reputatia iti este aflata intr-o ora...

Caracterul nu iese la iveala nici intr-un an...

Reputatia creste ca o ciuperca...

Caracterul dureaza ca eternitatea...

Reputatia te face bogat sau sarac...

Caracterul te face fericit sau nefericit...

Reputatia este ceea ce barbatii spun despre tine in fata mormantului tau...

Caracterul este ceea ce ingerii spun despre tine in fata tronului lui Dumnezeu. 

 

Daca lupti pentru mentinerea integritatii tale si faci tot ceea ce este drept in afara - dar obtii inca rezultate nedorite - ceva nu este in regula si trebuie sa fie schimbat inauntru. Gandeste-te la urmatoarele intrebari. Ele ar putea sa te ajute sa-ti apropii domenii care necesita atentie.

 

Intrebari care te ajuta sa-ti masori integritatea:

 1. Cat de bine ii tratez pe cei de la care nu castig nimic?

 2. Sunt transparent cu ceilalti?

 3. Joc un rol in functie de persoana cu care sunt?

 4. Sunt aceeasi persoana cand sunt in public si cand sunt cu mine insumi?

 5. Admit rapid cand gresesc fara sa fiu presat sa fac acest lucru?

 6. Pun interesele altora inainte in agenda mea personala?

 7. Am un standard unic pentru decizii morale, sau circumstantele imi pot influenta decizia?

 8. Fac fata deciziilor dificile, chiar daca implica un cost personal?

 9. Cand am ceva de spus despre oameni vorbesc cu ei, sau despre ei?

 10. Sunt responsabil in fata a cel putin unei persoane pentru ceea ce gandesc, spun sau fac?

 

Nu incerca sa raspunzi imediat la aceste intrebari. Daca dezvoltarea caracterului este o problema serioasa, o necesitate in viata ta, tendinta ta poate fi sa iei partea cea mai buna a acestor intrebari, dand raspunsuri care sa reflecte cum ai vrea sa fii mai degraba decat cum esti in realitate. Opreste-te un timp asupra fiecarei intrebari, luand-o onest in considerare inainte de a raspunde. Apoi lucreaza asupra domeniilor in care ai cele mai mari probleme.

Si aminteste-ti: multi reusesc momentan prin ceea ce stiu, unii reusesc temporar prin ceea ce fac, dar putini reusesc permanent prin ceea ce sunt."

 

Mihaela Bândar Varzan

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici