Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cui foloseste violenta?

Educatia parintilor

Astazi am sa incep direct cu cateva intrebari: Oare putem avea liniste atata timp cat in jurul nostru exista violenta? Credeti ca se pot rezolva problemele care apar in orice familie, pana la urma, prin violenta? Ca putem iubi cu violenta sau ca putem mentine dragostea intr-o relatie in care exista violenta? Nu? Si atunci, ma intreb… la ce foloseste, de fapt, violenta? Nu are nimic in comun cu sentimentele pozitive, cu ratiunea sau respectul fata de partener/a. De ce recurgem la violenta pentru a ne rezolva problemele?

Putem ridica numeroase semne de intrebare pentru a gasi un raspuns logic, dar adevarul este ca un astfel de raspuns nu exista. Suntem oameni si avem sentimente. Datorita lor legam prietenii, relatii de dragoste si, mai tarziu, ne facem propria familie. Sentimentele ne fac sa ne dorim pe cineva alaturi de noi, sa vrem copii, sa fim o familie reusita. Cu alte cuvinte, ceea ce simtim ne afecteaza propriile vieti si ne influenteaza modul in care alegem sa traim.

Asadar, daca toate aceste sentimente fac parte din natura omului, de ce acceptam in viata noastra violenta care nu face altceva decat sa distruga tot ceea ce simtim si iubim? Distruge dragostea, distruge familia, caminul si ceea ce este mai important, distruge viitorul copiilor nostri. Cum mai putem fi noi un exemplu pozitiv pentru proprii copii? Cum poate un tata sa-i vorbeasca parinteste copilului sau despre dragoste si respect cand acesta din urma vede urmele, fizice sau psihice, lasate pe chipul mamei de violenta tatalui? Ce asteptari putem avea in astfel de situatii de la copii nostri? Si cum sa mai speram ca isi vor intemeia intr-o buna zi o familie bazata pe principii morale sanatoase, unde violenta nu are ce cauta?

Femeia…  Femeia este capabila sa ofere si sa primeasca dragostea in viata ei. Este foarte puternica, si cu toate astea are nevoie mereu sa se simta iubita, protejata, respectata. 

Barbatii au nevoie de o femeie langa ei, iar asta nu o poate schimba nimeni. Un barbat nu inseamna nimic daca nu are alaturi o femeie care sa il iubeasca si sa ii impartaseasca sentimentele. Un barbat nu poate sa traiasca singur la nesfarsit. 

Exista un curs al vietii pe care nimeni nu il poate schimba. Asa am fost creati, acestea sunt nevoile noastre in aceasta viata. Si atunci, care este logica violentei? … Nici una, pentru ca nu exista.

Exista insa, din pacate, mult prea multe acte de violenta in lumea in care traim. Nu conteaza ca vorbim de familii bogate, sarace, bine realizate profesional sau aflate la inceput de drum – violenta nu alege.

Ce anume ii determina pe barbati sa recurga la violenta, de fapt? Slabiciunea! Fara indoiala este una dintre principalele cauze ale violentei. Barbatul care recurge la violenta in rezolvarea problemelor familiare este de fapt un om slab, fara caracter. El nu cunoaste alta cale de a discuta decat cea a violentei. Nu se teme sa isi foloseasca forta fizica pentru ca nu-i pasa cat de mult ii va afecta acest lucru pe proprii copii. Nu se simte barbat decat atunci cand recurge la violenta, alta cale el nu vede. Si din pacate, niici cel mai mic strop de violenta nu poate fi ascuns de ochii copiilor, si in nici un caz nu poate fi prefacut in dragoste si intelegere. 

 

Tuncay Öztürk, specialist fizioterapeut/osteopat Acibadem Istanbul 

Comentarii

30.04.2015 kappa

Si atunci ce e de facut? Sunt in situatie. Faptul ca nu am bani sa pot sa ma mut in alt oras cu copii si faptul ca avem si credit la banca ma impiedica sa pot sa fug de el. Prin divort si viata in acelasi loc cu el l-as starni sa ma caute si sa ma omoare si politia sa nu faca nimic, iar copii au nevoie de mine in viata, nu?

27.01.2014 marcuandreea90

Este atat de adevarat acest articol..Spun asta cu lacrimi in ochi pt ca am un copilas de aproape 3 anisori care vede si intelege ceea ce se intampla in jurul sau..Vede certuri, discutii mai mult decat aprinse si chiar lovituri..E trist ca exista acesti "barbati" care cred ca prin violenta verbala sau fizica isi arata puterea sau cat de viteji sunt ei...

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici