Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Ingredientele unei comunicari de succes (1)

Secretele comunicarii

Fie ca te pregatesti pentru un interviu, o “negociere” cu cei mici, o discutie cu partenerul de viata, o sedinta cu seful tau sau o intalnire intre preietene la o cafea, este bine sa cunosti si sa practici principiile unei comunicari de succes.

Specialistii considera ca o comunicare de succes este cea care tine cont de cele doua ingrediente principale: ce spui (mesajul) si cum spui (forma mesajului). Mai ales in comunicarea verbala, forma sub care transmiti mesajul este cel putin la fel de importanta ca lucrurile pe care doresti sa le transmiti.

Asta nu inseamna insa ca mesajul nu e important. Tocmai de aceea, in prima parte a acestui articol am ales sa dezvolt subiectul „ce este si cum cream un mesaj al comunicarii”.

Mesajul este ceea ce vrei sa spui iar interlocutorul tau doresti sa retina despre tine la finalul conversatiei.

El se constituie din 3-5 informatii cheie pe care le comunici de-a lungul acestei comunicari si care contribuie fiecare la conturarea unei idei pe care doresti sa o comunici si mai ales sa fie retinuta de interlocutorul tau.

Cea mai frecventa greseala de comunicare in formularea si transmiterea mesajului este ca acesta nu este identificat si dezvoltat cu informatii de suport inca dinaintea conversatiei. Din experienta mea, remarc faptul ca oamenii vin la intalniri nepregatiti, fara sa stie ce sa spuna, asteptand mai degraba ca altcineva sa conduca intalnirea pe care ei au cerut-o.

Recomandarea mea este ca intotdeauna, inainte de o intalnire directa cu cineva, sa iti scrii pe un caietel mesajul cheie pe care doresti sa il transmiti, urmat de argumentele sau informatiile de natura sa-l faca mai usor de inteles si de acceptat de partea opusa.  Exerseaza asadar aceasta parte a comunicarii si vei vedea ca intalnirile tale vor avea mai mult succes.

In articolul urmator veti putea citi despre factorii care te po abate de la mesajul cheie in conversatie si cum poti face astfel incat sa transmiti mesajul pe care doresti sa-l transmiti.

Sursa: Eliza Nicolae

Citeste si "Ingredientele unei comunicari de succes (2)"

Comentarii

25.05.2011 isachielena

Trebuie sa fii manager bun al vietii personale...adica relatia se costruieste in timp prin comunicare, munca, gandire comuna, etc...In spatele unui barbat puternic sta o femeie puternica...este nevoie de amandoi pentru a reusi...apoi toate vin de la sine.

08.03.2011 Calugarita Angelica

Probabil ca sunteti neglijata deoarece subiectele pe care le abordati nu sunt relevante pentru partener. Exista diferente de conceptii, preocupari etc.

06.03.2011 monikka

ce te faci daca parteneul de viata nu te baga in seama, te neglijeaza total, este o stanca de piatra si desi el exista, tu vorbesti cu peretii?

05.03.2011 M.Costi

E foarte important sa stii nu doar ce sa spui, ci si cum sa spui. Ar fi bine sa invatam acest lucru si sa ne invatam si copiii. De multe ori, cel caruia i te adresezi nici nu aude ce spui din cauza felului in care o faci, devine evervat, frustat, defensiv si respinge totul instinctiv, fara a incerca macar sa inteleaga. Tousi, o limita ar trebui sa existe in toate. Nici sa jucam mereu teatru nu e bine.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici