Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Schimbarea din mine

Comunicarea mama-copil

Scriam vorbele astea acum mai bine de trei ani, la doua luni dupa nasterea fetitei mele. Privind inapoi, uneori ne intelegem mai bine pe noi insine, si, daca gandurile noastre raman asternute pe hartie, poate ca vor fi de folos cuiva drag mai tarziu. Un jurnal poate fi o mostenire pretioasa de la mama la fiica.   

Martie 2008. Trag aer in piept si ating din nou tastatura, parasita pentru o buna bucata de vreme. Parca imi ard degetele, mai ales ca acum nu mai am sentimentul ca suntem doar noi doi – eu si credinciosul meu laptop. Poate ca gandurile, semnele mele de intrebare, zilele bune, zilele grele, marturisirile, furtuna din mine, marile bucurii sau ideile indraznete, toate vor imbraca haine croite din cuvinte ca sa ajunga la cineva care sa aiba nevoie de ele intr-o buna zi. A fost de ajuns o pauza de doua luni pe care am daruit-o fetitei mele, ca sa inteleg cat am pierdut in ultimii ani alergand hai-hui, fara sa pricep ca uneori e nevoie sa spui stop, ca sa te regasesti. Sigur ca da, castigi un CV impresionant cand n-ai astampar, am facut inconjurul lumii si am avut sansa sa stau fata in fata cu oameni frumosi ai vremurilor noastre, dar cat din tine, cea de altadata, se regaseste in toate astea? 

O sa radeti poate, dar o leganam pe Violeta mica inainte sa adoarma si-am inceput sa ii soptesc o poveste. “N-o sa inteleaga inca – mi-am spus – dar n-ar fi rau sa exersez basmul de seara, atat de important pentru mine, copilul de odinioara, si, in plus, e bine sa auda cuvinte, chiar daca acum par fara noima”. Si uite-asa, am ajuns la intalnirea Scufitei Rosii cu lupul in padure si am realizat ca… nu mai stiu exact ce urmeaza! A trebuit sa reinventez pe loc Scufita Rosie – la fel de nefericit precum o haina bine croita, insa peticita. Basmul copilariei mele, atat de...familiar, ca nu mi-as fi inchipuit nici o clipa ca l-as putea uita! Unde a disparut povestea din mine?!

Mi-am trecut in siragul realizarilor de suflet momente de varf, premii intai cu coronita, victorii din ce in ce mai sofisticate, calatorii in colturi de lume incredibile...dar unde e azi poezia din mine, hohotul de ras, unde e placerea de a pluti in pasi de dans, unde-s suetele cu cele mai bune prietene? Ce-i voi povesti in scurt timp fetei mele? Cum voi obtine din partea ei o nota de trecere la ora de “povesti nemuritoare”? Ii voi lasa nepretuita amintire a miresmei dulci de prajitura facuta in casa sau am “evoluat” spre statutul de “mama moderna”, care cumpara totul gata preparat, economisind pretiosul timp pentru nesfarsite trasee spre implinirea profesionala, parca niciodata atinsa, fiindca stacheta e din ce in ce mai sus?

Andreea asta din oglinda imaginara nu-mi place deloc, e ca un arbore care isi intinde coroana spre cer, amintindu-si din ce in ce mai putin unde e radacina. Si e atat de fina linia de demarcatie intre ceea ce suntem fundamental si ce-am putea deveni pe nesimtite, incat un astfel de moment de luciditate nu trebuie irosit.

Mi-am reluat cu o bucurie ce nu pot s-o pun in cuvinte lectiile de dans, pe cele de pian, noptiera e din nou plina de carti pe care le savurez fara s-adorm ostenita la a doua pagina, scriu pentru o revista inspirationala, ma vad cu oameni mai experimentati decat mine de la care am multe de invatat. In agenda se aduna deja calatorii planificate cu folos. Deci se poate sa le impaci pe toate daca esti atent sa reechilibrezi din cand in cand balanta!

Saptamana aceasta voi pasi pentru prima data in sediile ONU si UNICEF din New York – si putine invitatii pe care le-am primit de-a lungul timpului au avut pentru mine o asemenea emotie si insemnatate. Apoi plec pe urmele actritei care m-a cucerit in “4 luni, 3 saptamani si 2 zile“, Anamaria Marinca, pentru un interviu in exclusivitate pe platourile noului sau film cu parfum de epoca, “The Countess”, intr-un castel de poveste de langa  Berlin. Urmeaza targul anual de la Cannes si un alt interviu la Bruxelles. Si visez – acum e deja pusa pe hartie – o Gala de televiziune in care sa facem un pas inainte. Peste 15.000 de copii au acum o viata mai buna pentru ca ati stiut sa fiti oameni cu un an in urma, deci se poate, si nu e putin lucru.

Dar faptul ca ritmul de viata se schimba treptat, fiindca nu pot sa fiu mama casnica o viata, nu ma face sa uit tocmai ceea ce-i mai important pentru mine acum, mai presus decat orice destinatie profesionala, si vorbesc serios:  recitesc zilnic ceea ce ma incarca pozitiv mai mult decat toate celelalte la un loc - cartea de “Povesti nemuritoare” pe care o am de acasa, din “lada de zestre” a bunicii. La 33 de ani, am regasit pofta de viata de la varsta copilariei. Am aripi. Si, atentie, pot molipsi pe oricine cu bucuria mea de acum, cu dorinta neobosita de a trai fiecare zi cu inima plina!”

Sa devin mama a fost si o sansa personala, dincolo de bucuria fara margini de a tine la piept primul meu copil. A fost o motivatie puternica sa vreau sa ma opresc o clipa in loc, dupa 15 ani de forfota fara odihna. Si sa-mi spun verde-n fata ca, desi pentru cei din jur poate sa para un moft, pentru mine faptul ca nu mai aveam vreme pentru un sincer dialog cu mine insami era o sursa de nefericire. Nu stiu daca ati trait vreun astfel de moment de radicala schimbare, voita si nu impusa, intr-o perioada din viata cand totul parea ca merge perfect pentru voi - cel putin asa v-ar fi spus cei din jur. Sau daca nu cumva traiti chiar acum agonia dinaintea acestui pas important. 

Dar un lucru tineti minte: puterea schimbarii e numai in voi!  Nu exista “nu se poate”, “n-am avut de ales”, “am fost obligata sa…” Intotdeauna urmatorul pas e o alegere care iti apartine. Poate nu cea mai convenabila pentru tine, caci uneori esti nevoita sa alegi intre doua rele, dar tot de tine depinde ce drum vei urma. Si nu poti pune pe cei din jur povara neimplinirilor tale, a dezechilibrului, in consecinta nu poti da vina pe ceilalti pentru variantele gresite pe care le-ai imbratisat. Nu uita ca nimeni nu te poate leza sau influenta hotarator in viata fara consimtamantul tau. Tot asa cum nimeni altcineva nu traieste in locul tau, deci nu e responsabil pentru deciziile tale asa cum esti tu. 

Schimbarea din tine e o poveste care se intampla doar atunci cand te privesti cu curaj in oglinda, fara martori, fara a fi impinsa de la spate. Cand intelegi ca orice scuza paleste in fata neimplinirilor tale - care nu sunt altceva decat urmarea stagnarii tale la acelasi nivel de evolutie si totodata puncte nevralgice ce destrama tot ce-i bun in jurul tau - atunci esti pregatita sa iti asumi noua alegere, sa iti invingi comoditatea, nestiita ori timiditatea. 

Nu spun ca e usor. Spun insa ca o schimbare profunda, curajoasa, e absolut necesara in anumite momente din viata. Urmeaza-ti intuitia. Asculta vocea nemultumirilor tale si nu lasa blazarea sa puna stapanire pe tine. Cu tot respectul, invata sa te desprinzi de cei care, chiar daca tin la tine, te tin pe loc. Oamenii ce te pretuiesc cu adevarat te vor sprijini in timp si iti vor respecta alegerile, chiar daca nu sunt si optiunea lor si vor intelege mai greu nevoia din tine.  

Povestea mea e doar un exemplu, dar nu e unicat. Am inteles sa imi schimb radical viata, reorganizandu-mi prioritatile in jurul ideii de familie, pe care am asezat-o mai presus decat orice. Si timpul mi-a dovedit ca nu am gresit.  Nu e singura motivatie posibila pentru o hotarare cu implicatii profunde: sanatatea noastra sau mai precis o problema grava care ne trezeste la o noua realitate poate fi o motivatie la fel de puternica sa schimbam directia spre un alt orizont, cu toate complicatiile aparent de nedepasit.      

 Si ce cred ca e mai important decat toate este credinta mea ca schimbarea din tine e o lectie de viata extrem de graitoare, si nu doar pentru tine, ci mai ales pentru copilul tau. Peste timp, va fi mandru ca parintele sau a avut indrazneala unei mari decizii si o va asimila ca pe o pilda pe care el insusi va avea curajul de a o pune in practica mai tarziu. 

 

SURSA: ANDREEA MARIN BANICA 

Comentarii

05.04.2013 emila

BRAVOOOOOO!!!!!!!!!!!TOTUL DEPINDE DE NOI PENTRU A FII OAMENI BUNI SI INTELEPTI

09.09.2011 stefania robu

Nu ma mira mai deloc faptul c-am uitat c-am fost copii, c-am uitat cat de frumos ne-am trait copilaria desi personal am avut multe lipsuri!

Viata pe care o traim in aceasta era atat de zbuciumata, cand traiesti fiecare zi ca fiind ultima si incercand sa faci totul, uiti defapt sa realizezi lucrul primordial, uitam, e adevarat ca involuntar si inconstient, uitam sa ne apropiem de copiii nostri, nu avem poate rabdarea si totusi ei o au...trec printr-o perioada crunta, e atat de greu si totusi fiul meu, comoara mea de 2 ani si 7 luni ma mangaie si-mi spune sa nu fiu trista... se-aseaza langa mine ofteaza si-mi spune ca e trist... Cata puritate, totodata maturitate poate exista intr-un suflet atat de mic... Ce-as putea face mai mult, stiu ca as putea face mai mult, am putere dar nu stiu pe ce drum sa apuc...

Citim randurile scrise unele de la altele, sunt doar ganduri, dar conteaza atat de mult, te trezec, iti arata ca nu esti singura, ca nu problemele tale sunt cele mai importante...

Haideti sa ne-ncurajam, si impreuna sa facem totul ca viata copiilor nostri sa fie mai frumoasa.

Robu Stefania - Iasi

03.08.2011 Daura

Buna tuturor!

Imi dau seama cat de multe suntem in aceeasi situatie si nu stiu daca sa ma bucur ca am aflat sau sa fiu trista, pentru ca stiu ce framantari interioare exista.

Si eu am lucrat 10 ani in multinationale, iar de 4 ani mi s-a implinit visul de a fi mamica. Sotul nu a reusit sa-si asume rolul de tata, iar de atunci incerc sa gasesc o cale de a supravietui la standardul pe care il aveam, atat eu cat si copilul. Copilul nu a vorbit pana la 3 ani si a fost diagnosticat fara judecata cu autism. Am ramas acasa si am muncit cu el foarte mult, iar acum copilul vorbeste, e la gradinita, dar imi e foarte greu sa-mi gasesc un job, care sa-mi ofere satisfactie din toate punctele de vedere. Am norocul de a avea o familie (parinti si doi frati) care ne iubesc foarte mult si ne sustin financiar. Si cu toate astea nu e ceea ce-mi doresc. Nu am primit niciodata nimic si mi-e greu sa accept. Nu ma mai simt prea mandra de mine (profesional), insa stiu ca am realizat cel mai important lucru pentru copilul meu.

Sunt sigura ca voi reusi sa le fac bine pe toate! Ganduri bune tuturor!

26.07.2011 irinutza

Cata dreptate aveti....copilul meu, a parut prea devreme, cand nu imi doream asta, insa am gasit forta de a lua decizii intelepte, de a continua scoala si de a nu ii asculta pe cei care ma indemnau sa renunt la copil sau la scoala, am ales sa lupt singura, pt ca in final sa pot spune ca sunt o mama fericita langa puiul meu, chiar daca sunt singura, sunt o mamica studenta cu un copil mare, sanatos si frumos.

23.03.2011 teisoara

Si eu am trait si patit la fel ca voi fetelor. Am avut o cariera fulminanta vreao 6 ani, apoi a inceput sa incolteasca gandul de a deveni mamica, s-a intamplat minunea de a purta in pantec copilul mult dorit care din pacate a devenit inger inainte de a se naste. Cosmar si inapoi drumul la servici. Servici care n-a mai fost vreodata la fel pt. ca gandul de a deveni mamica nu ma parasea si devenise targetul vietii mele. Si a vrut Dumnezeu si inca de 2 ori facandu-ma mamica de fetita si baietel dar cariera si serviciul n-au mai fost vreodata la fel. De ceva vreme nu am un job si am parte de experiente neplacute. Acesta e pretul sfant pe care-l platesc si sper ca bunul Dumnezeu cel care mi-a ascultat intotdeauna freamatul si zbuciumul sufletului meu sa-mi arate calea spre o noua viata. Imi place teribil de mult tot ceea ce inseamna lucru de mana (tricotaj, croset, croitorie, goblen) insa nu reusesc sa pun cap la cap un proiect in acest sens.

Poate ca de la voi vor veni sau idei, sau sfaturi si poate cine stie daca aveti nevoie de mine in drumurile voastre pe la Galati va voi insoti si ma voi implica total.

24.02.2011 [email protected]

Am avut cel de-al doilea copil acum 10 luni, la o distanta de 7 ani fata de primul nascut. Experienta a fost aceeasi si totusi atat de diferita. Am lasat deoparte un viitor profesional incert pentru a ma dedica lor atat cat mi se cuvine oficial - caci noptile si zilele grele de dupa cei doi ani nu le mai plateste nimeni nu?

Ce va fi dupa nu stiu (am studii superioare, dar am un job sub nivelul meu de pregatire... trist dar adevarat). Cert este ca acum savurez aceasta perioada la maxim pt ca nimeni si nimic nu-ti poate da inapoi aceste clipe... mamele stiu cel mai bine. Privesc aceasta perioada si ca pe o regandire a viitorului meu profesional, dar e bine sa opresti un pic ,,motorul'' sa simti, sa traiesti. Sa savurezi aceste momente alaturi de copii pt ca ei au felul lor unic de a te aduce acolo de unde ai pornit, de a-ti aduce zambetul pe buze chiar si atunci cand e greu.

As vrea si eu sa ma implic in proiect, daca veti activa si in zona de unde provin, Baia Mare, poate ma va ajuta in redescoperirea drumului profesional pe care-l caut de ceva timp.

Succes pe mai departe !

23.02.2011 IULIANA

Mi s-a intamplat exact la fel: a trebuit sa inventez pt. puiul meu continuarea povestilor atat de dragi din copilarie...pur si simplu nu imi aminteam ce urmeaza, desi aveam inaintea ochilor pozele din cartea cu povesti :)

Si eu constientizez foarte bine ce mi se intampla, pentru ca nu a fost o intamplare sa devin mama. Am o fetita de aproape 5 luni, primul meu copil facut la 32 de ani. Am considerat ca e momentul sa am un copil si am luat decizia de a face acest pas cand m-am simtit pregatita sa-i acord toata atentia si dragostea mea, sa las deoparte egoismul de a ma pune pe primul plan. Nici macar varsta nu ma speria si nici trecerea timpului, nu asta m-a determinat, ci pur si simplu mi-am spus ca am atata dragoste de oferit si ma simt pregatita s-o ofer pe toata puiului meu.

Odata cu acest moment cred si simt ca a venit momentul unei cotituri si in cariera (desi imi place ce fac la actualul job, a intervenit rutina aceea periculoasa, care te uzeaza). Probabil timpul pe care-l voi petrece cu fiica mea in urmatoarea perioada ma va ajuta sa-mi dau seama de adevarata vocatie. Chiar am o asteptare de la acest site (felicitari pt. initiativa!) si anume aceea de a ajuta mamicile sa-si formeze o viziune asupra carierei (cele care simt ca mine, ca au nevoie de o schimbare). As vrea sa ma implic in proiectul vostru, daca veti desfasura actiuni in zona mea (jud. Constanta) si as putea ajuta cumva, sunt total deschisa propunerilor.

Numai bine va doresc tuturor !

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici