Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Protectia maternitatii la locul de munca

Legislatia pentru mame

 

In CE consta protectia maternitatii la locul de munca?

      Pentru gravide:

  • O dispensa pentru consultatii prenatale  ce reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist. Astfel, angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale. 
  • Concediul de risc maternal este concediul de care beneficiaza salariatele pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.
  • Angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decât cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca, când starea de graviditate nu este vizibila.
  • In cazul in care o salariata este insarcinata si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca. Daca nu este posibil, acesta va fi obligat sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
  • Angajatorii sunt obligati ca, in termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii raportului privind conditiile de munca, sa inmâneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor. Angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor pe care acestea le au prin lege.
  • In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia precizata anterior, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal  inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru salariatele gravide.
  • In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
  • Salariatele gravide nu pot desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat. 

Pentru mame:

  • Concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii;
  • In cazul in care o salariata, a nascut recent sau alapteaza, si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca. Daca nu este posibil, acesta va fi obligat sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
  • In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia precizata anterior, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele care au nascut recent si care alapteaza, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pâna la implinirea vârstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pâna la 3 ani.
  • Pentru salariatele care au nascut recent si care alapteaza si isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incât sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezânda sau, respectiv, pentru miscare.   
  • Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la implinirea vârstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul. 
  • La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic. Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
  • In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare.
  • Salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte. In cazul in care sanatatea acestora este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.  In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal.
  • Salariatele care au nascut recent sau care alapteaza nu pot desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat

 

CINE se bucura de protectia maternitatii la locul de munca?

  • Salariatele gravide, mamele, lauzele, femeile care alapteaza, de cetatenie româna ori a unui stat membru al Uniunii Europene si din Spatiul Economic European, cele care au raporturi de munca sau raporturi de serviciu cu un angajator;
  • Cetateni ai altor state si apatrizi, care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in România, daca fac parte din categoriile de salariate amintite mai sus.

 

Definirea categoriilor enumerate anterior:

  • salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
  • salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nascut;
  • salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfârsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.

 

CÂND beneficiezi de protectia maternitatii la locul de munca?

Pentru a beneficia de drepturile mai sus mentionate, salariatele trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea. 

In cazul in care salariatele nu se achita de aceasta obligatie si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile (EXCEPTIE: obligatia angajatorului de a intocmi rapoarte anuale privind siguranta la locul de munca si de a informa salariatele privind potentialele riscuri la adresa sanatatii lor; sa ia masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a salariatelor gravide si/sau mame, lauze sau care alapteaza).

Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

 Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.

 

Precizari suplimentare:

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

        a) salariatei gravide, care a nascut recent sau care alapteaza, din motive care au legatura directa cu starea sa;

        b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;

        c) salariatei care se afla in concediu de maternitate;

       d) salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in vârsta de pâna la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in vârsta de pâna la 3 ani;

       c) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in vârsta de pâna la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in vârsta de pâna la 18 ani.

Interdictia privind incetarea raporturilor de munca in cazul salariatei aflate in concediu de risc maternal se extinde, o singura data, cu pâna la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate. 

Aceste dispozitii nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Salariatele ale caror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii. Actiunea in justitie a salariatei este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar. In cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pâna la prima zi de infatisare.

SURSA: SANDRA PRALONG, Consilier UNFPA pe probleme de gen si societate civila

Comentarii

23.01.2012 claudia marchidan27

Buna ziua,

Eu sun insarcinata in 8 saptamani si am contract pe o perioada determinata pana in data de 8.02.2012.Nu am anuntat angajatorul de starea mea pentru ca mi-e frica ca nu imi va mai prelungi contractul.Ce ar trebui sa fac sa anunt sau sa astept pana in 8.02.2012?

Multumesc

19.12.2011 miriam

Am revenit la serviciu in data de 14 iunie 2011 si la 8 septembrie 2011 raporturile de serviciu au incetat ca urmare a disponibilizarilor din M.A.I. Consider ca am fost discriminata intrucat a trebuit sa ma prezint la un examen dupa o intrerupere de 2 ani a activitatii. Sunt somera deoarece disponibilizarile au fost lasate pe mana sefilor locali, neexistand criterii clare. Mamele nu sunt incurajate ! Caut un nou loc de munca si mi-e teama sa ma gandesc la un al doilea copil!

05.11.2011 Anghel Valentina

Doresc sa stiu daca in momentul in care imi expira CIC firma la care lucrez mai este obligata sa ma primeasca inapoi, iar timp de 6 luni, de la inceperea activitatii, sunt obligati sa nu ma disponibilizeze.

Mltumesc anticipat!

24.10.2011 ANGELIA

Sunt asistenta medicala in radiologie, as vrea sa stiu la cate zile de concediu am dreptul inainte de a naste si ce facilitati pot avea avand in vedere ca lucrez intr-un mediu cu radiatii (inca nu sunt gravida).

23.10.2011 budianflorina

Pe mine dupa materniate m-au dat in somaj motivul reducerea activitatii. Legea nu ne apara deloc.

16.09.2011 jordy

Buna ziua.

Eu am optat pt. CIC pana la implinirea varstei de 1 an a bebelusului. Imi puteti spune, va rog, daca locul meu de munca este sigur in momentul reintoarcerii mele la acel loc de munca sau daca ma pot disponibiliza chiar si urmatoarea zi?

Multumesc frumos.

Cu stima.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici