Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Drepturile mamelor. Concedii si indemnizatii

Legislatia pentru mame

 

Drepturile mamelor din Romania pot fi grupate in patru mari categorii:

1. Concediile şi indemnizatiile de asigurare sociala de sanatate (Ordonanta de urgenta nr.158/17.11.2005  - versiune actualizata pana la data de 30.12.2010);

  • concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate
  • concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav
  • concedii medicale si indemnizatii de risc maternal

2. Protectia maternitatii la locul de munca (Ordonanta de urgenta nr.96/14.10.2003 - versiune actualizata pana la data de 01.01.2006);

3. Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (Ordonanta de urgenta nr.111/08.12.2010, pentru copii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011).

5. Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.148/2005), pentru copiii nascuti pana la 31 decembrie 2010.

 

1) CARE SUNT CONCEDIILE SI INDEMNIZATIILE DE ASIGURARE SOCIALA DE SANATATE LA CARE AU DREPTUL MAMELE?

 

CE concedii si indemnizatii sunt acoperite de asigurarea de sanatate?

A) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate

B) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav

C) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal

 

Concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate

CE se intelege prin „concediu de maternitate”?

Concediul de maternitate se imparte in doua categorii:

  • concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere;
  • concediul pentru lauzie se acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, dar durata minima obligatorie a concediului de lauzie nu poate sa scada sub  42 de zile calendaristice.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

 

CINE beneficiaza de concediu şi indemnizatie de maternitate?

Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina sşi lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice.

De aceleasi drepturi beneficiaza si:

  • femeile care nu mai sunt asigurate, din motive neimputabile lor,  
  • femeile care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. 

Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora. In aceste situatii, baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat.

 

Concedii medicale şi indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav

In CE constau concediile si indemnizatiile pentru ingrijirea copilului bolnav?

  Persoanele asigurate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea:

  • copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani,  
  • in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.  

Durata de acordare a indemnizatiei este de:

  • maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil,
  • in cazul in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul curant, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, de catre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

 

CINE beneficiaza de  indemnizatiile pentru ingrijirea copilului bolnav?

Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav:

  • optional, unul dintre parinti,
  • persoanele asigurate care au adoptat, au fost numite tutori, carora li s-au incredintat copii in vederea adoptiei sau le-au fost dati in plasament.

 

In ce CONDITII se acorda indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav?

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis in conditiile legii, dupa caz.

 

Concediul si indemnizatia de risc maternal

Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

CINE poate beneficia de aceste concedii si indemnizatii?

Persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei si care:

  • desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente
  • desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti
  • beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj
  • sunt  asociati, comanditari sau actionari
  • sunt autorizati sa desfasoare activitati independente
  •  incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.
  • isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cu exceptia cadrelor militare in activitate si a functionarilor publici cu statut special.

 

CAND si in ce CONDITII pot beneficia de aceste concedii si indemnizatii?

 

Dreptul mamelor la concedii si indemnizatii  este conditionat de:

 

  • plata contributei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii; 
  • indeplinirea stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta 
  • prezentarea adeverintei de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
  • prezenta la domiciliu sau la adresa indicata in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
  • procurarea unui certificat medical eliberat de medicul curant.

 

Precizari suplimentare:

I. Ce trebuie avut in vedere este faptul ca din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc doar zilele lucratoare.

II. In cazul in care angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, dreptul la concediul si indemnizatia de risc material care s-a nascut anterior ivirii acestor situatii se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate. Aceeasi regula se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.

III. Durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina ai lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

IV. Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.

V. Plata indemnizatiilor se face lunar de catre:

a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva

b) institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;

c) casa de asigurari de sanatate, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) si pentru persoanele prevazute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.

VI. Indemnizatiile se achita beneficiarului, reprezentantului legal sau mandatarului

desemnat prin procura de catre acesta.   Indemnizatiile cuvenite si neachitate asiguratului decedat se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, persoanei care dovedeste ca l-a ingrijit pana la data decesului. Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite.

VII. Constituie contraventii urmatoarele fapte:  

a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;

  b) calculul si plata eronata a indemnizatiilor.

     VIII. Litigiile care au ca obiect modul de calcul si de plata a indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se solutioneaza de catre instantele judecatoresti competente, potrivit jurisdictiei asigurarilor sociale.

IX. Indemnizatiile se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte. Plata acestor indemnizatii se poate face in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit.

X. Conform Codului Fiscal, indemnizatiile pentru risc maternal si cele pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani, nu sunt venituri impozabile.

 

SANDRA PRALONG, Consilier UNFPA pe probleme de gen si societate civila

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici