Revolutia franceza de la 1789 si proclamarea Drepturilor Omului este un moment simbolic care a incurajat femeile din Occident sa-si ceara drepturile in societate. Chiar daca succesul lor a fost doar partial, ele fiind in continuare marginalizate de barbati, femeile au reusit sa isi faca auzite interesele si, iesind din spatiul confortabil si sigur al caminului familial, si-au pus vietile in pericol, castigandu-si dreptul de a lupta alaturi de barbati pentru principiile lor.
S-au facut progrese si pe plan juridic. Declaratia Drepturilor Omului in Franta si Declaratia de Independenta din SUA le-au oferit femeilor premisele dreptului la egalitate, incitandu-le sa-si apere demnitatea si interesele chiar si in medii dominate exclusiv de barbati.
Lupta pentru emancipare a continuat in mai multe valuri – mai intai prin asa-numitele sufragete, cunoscute ca fiind cele mai radicale luptatoare pentru drepturile femeii, foarte active in perioada premergatoare Primului Razboi Mondial in tari precum Marea Britanie si Statele Unite. Numele lor vine de la termenul frantuzesc „suffrage”, preluat in engleza (suffrage) ca denumire a dreptului de vot pentru care luptau cu atata indarjire femeile la acea vreme.
In 1903, sufragetele din Marea Britanie au intrerupt adunari politice, s-au legat cu lanturi de gardul Palatului Buckingham, pentru ca familia regala era impotriva acordarii dreptului de vot femeilor, s-au plimbat cu barcile pe Tamisa strigand prin tuburi acustice “Ni se incalca drepturile!”. Dupa ce au refuzat sa achite amenzile puse de autoritati, unele sufragete au ajuns la inchisoare, unde au intrat in greva foamei. (Ironia sortii a facut ca in Marea Britanie principalul oponent al aspiratiei sufragetelor sa fie chiar o femeie, regina Victoria!) Pana la urma autoritatile au cedat, acordand femeilor drepturile cerute.
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, lupta pentru emancipare a continuat prin publicarea unor carti si articole (Simone de Beauvoir – Al doilea sex, articolele ziaristei americane Betty Friedan etc.) care au avut un impact puternic pe ambele maluri ale Atlanticului. Prezentand noi conceptii asupra rolului femeii in societate (odata cu intrarea femeilor pe piata muncii), acestea au dus la intensificarea actiunilor in vederea acordarii de drepturi egale si la adaptarea legislatiei de care ne bucuram astazi.
In Romania, importanta acordata femeilor era, la fel ca in toate statele lumii, initial redusa; acestea erau excluse din viata politica si economica, nu aveau bunuri proprii, pe plan juridic erau dezavantajate, aveau posibilitati limitate de educatie, puteau lucra doar cu consimtamantul sotului, iar salariile lor erau cu mult mai mici decat ale barbatilor, fiind adesea exploatate si abuzate.
Primele revendicari publice apar in Romania incepand cu secolul XIX cand se infiinteaza o serie de organisme care au ca scop sprijinirea femeilor si promovarea drepturilor lor. Astfel, in 1815 se infiinteaza Societatea femeilor romane, iar mai tarziu, in 1894 Liga Femeilor din Romania, una din societatile feministe care a luptat pentru intrarea femeilor in viata politica si pentru obtinerea de catre femei a dreptului de vot. De asemenea, in 1918, se infiinteaza Asociatia pentru Emancipare Civila si Politica a Femeilor Romane, care a luptat pentru egalitatea dintre barbati si femei, prin trimiterea de petitii Parlamentului din acele vremuri, organizarea de conferinte publice si sustinerea unei ample campanii de presa.
Totodata, femeile au gasit in cele doua razboaie mondiale ocazia perfecta de a se afirma, primul mare succes fiind realizat dupa Primul Razboi Mondial cand femeile si-au impus punctul de vedere in timpul discutiilor pe marginea Constitutiei de la 1923.
Succesele care au urmat au fost consecintele firesti a presiunii puse de miscarea feminista in tara si in strainatate. In 1938, femeia romana primeste drept de vot, iar in 1939 aceasta primeste dreptul de a accede in Parlament.
Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, atentia se concentreaza mai curand asupra familiei si maternitatii, caci soldatii intorsi din razboi trebuiau ingrijiti si scaderea ratei natalitatii trebuia compensata.
Odata cu instaurarea regimului comunist, femeii i s-a acordat, in mod aparent, statutul de egalitate, facand din femei niste muncitoare socialiste la fel ca barbatii. Insa aceasta egalitate era doar formala, femeia fiind din nou privita ca un obiect de lucru, neavand acces real la deciziile din mediul politic, economic sau social si neavand autoritate decat limitata, chiar si in cadrul familiei. Caderea regimului comunist in 1989 a dus la imbunatatirea drepturilor femeii, insa mentalitatile se schimba greu, iar drepturile formale trebuie traduse in fapte.
In 2011 Romania este codasa in Europa la numarul de femei in parlament sau in functii politice (sub 10% in Parlament, sub 5% in Primarii), cu toate ca peste 70% din absolventii de drept, stiinte politice, sociologie, economie si politici publice sunt femei.
Astazi, drepturile femeii sunt protejate de numeroase tratate si conventii internationale si de legislatia europeana si nationala, care garanteaza sanse egale tuturor, indiferent de sex. Insa, desi s-au facut progrese considerabile in privinta participarii femeilor pe piata muncii si in viata politica, egalitatea de sanse a femeilor cu barbatii ramane o problema de actualitate.
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici
trebuie sa stea o femeie batuta si chinuita de catre soti(concubin) mai ales daca are un copil de 11 luni si copilul sa asculte toate certurile?ce poate face in acest caz?