Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Drepturile salariatei gravide

Legislatia pentru mame

In conditiile in care salariata isi indeplineste obligatia de a-si instiinta angajatorul asupra starii sale de graviditate, oferindu-i ca dovada o copie de pe documentul medical, acesta este obligat sa-i ofere protectie la locul de munca. Astfel, conform O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, salariata gravida beneficiaza de  urmatoarele drepturi:

a) Dreptul de a nu fi expusa la riscuri ce ii pot afecta sanatatea si securitatea

b) Dreptul de a nu fi constransa sa efectueze o munca daunatoare sanatatii ei

c) Dreptul la confidentialitate asupra starii de graviditate

d) Dreptul de a nu desfasura o activitate care prezinta riscuri pentru ea sau pentru fat

e) Dreptul de a schimba pozitia de lucru

f)  Dreptul la reducerea duratei normale de munca

g) Dreptul de a nu indeplini activitati cu grad de risc de expunere la anumiti agenti

h) Dreptul de a primi dispensa pentru consultatii prenatale

i)  Dreptul la asigurarea securitatii si sanatatii in munca

j)  Dreptul de a nu presta munca de noapte

k) Dreptul de a nu desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat

l)  Dreptul de a isi pastra locul de munca

 

1) Dreptul de a nu fi expusa la riscuri ce ii pot afecta sanatatea si securitatea

Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare pentru a preveni expunerea salariatelor gravide la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea (Art. 4, lit. a din O.U.G.  nr. 96/2003).

2) Dreptul de a nu fi constransa sa efectueze o munca daunatoare sanatatii ei

Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel incat salariatele gravide sa nu fie constanse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii lor sau starii lor de graviditate (Art. 4, lit. b din O.U.G. nr. 96/2003).

   3) Dreptul la confidentialitate asupra starii de graviditate

Angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca, cand starea de graviditate nu este vizibila (Art. 8 din O.U.G.  nr. 96/2003).

4) Dreptul de a nu desfasura o activitate care prezinta riscuri pentru ea sau pentru fat

In cazul in care o salariata gravida desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale ( Art. 9 din O.U.G. nr. 96/2003).

Daca din motive obiective, angajatorul nu poate indeplini aceasta obligatie, salariata gravida are dreptul la concediu de risc maternal inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (Art. 10, alin. 1, lit a din O.U.G.  nr. 96/2003).

5) Dreptul de a schimba pozitia de lucru

Pentru salariatele gravide care « isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incat sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare. » ( Art. 12, alin. 1  din O.U.G. nr. 96/2003)

Cel care stabileste intervalele de timp la care este necesara schimbarea pozitiei de lucru, perioadele de activitate, precum si durata perioadelor pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare este medicul de medicina muncii.

Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective.

6) Dreptul la reducerea duratei normale de munca

In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului (Art. 13 din O.U.G. nr. 96/2003).

7) Dreptul de a nu indeplini activitati cu grad de risc de expunere la anumiti agenti

Angajatorul nu poate obliga o salariata gravida sa realizeze activitati pentru care evaluarea acestuia a evidentiat riscul de expunere la :

1. Agenti

    a) Agenti fizici :

    - activitatea in atmosfera hiperbarica, de exemplu in incinte presurizate si la scufundari subacvatice

    b) Agenti biologici :

     - toxoplasma ;

     - virusul rubeolei,

exceptand cazurile in care se dovedeste ca salariata gravida este suficient protejata fata de acesti agenti prin imunizare.

    c) Agenti chimici :

    - plumbul si derivatii acestuia, in masura in care pot fi absorbiti de organismul uman.

2. Conditii de munca

    Activitati subterane miniere.

 

8) Dreptul de a primi dispensa pentru consultatii prenatale

Dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist (Art. 2, lit. f din O.U.G.  nr. 96/2003).

Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale fara diminuarea drepturilor salariale :

-   in limita a maximum 16 ore pe luna,

-   in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru.

9) Dreptul la asigurarea securitatii si sanatatii in munca

Pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a salariatelor gravide si/sau mame, lauze sau care alapteaza, regulamentele interne ale unitatilor trebuie sa contina masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 96/2003 si ale celorlalte acte normative in vigoare (Art. 18 din O.U.G. nr. 96/2003).

10) Dreptul de a nu presta munca de noapte

Conform art. 19 din O.U.G. nr. 96/2003 salariata gravida nu poate fi obligata sa desfasoare munca de noapte. Munca de noapte este definita in Codul Muncii, la art. 122, alin. 1 ca munca prestata intre orele 22,00 – 6,00.

In cazul in care sanatatea ii este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.

In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si de indemnizatia de risc maternal.

11) Dreptul de a nu desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat

In cazul in care o salariata care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau greu de suportat este gravida, aceasta are dreptul sa solicite angajatorului sa o transfere la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. Solicitarea trebuie facuta in scris si se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca cu caracter insalubru sau greu de suportat.

In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si de indemnizatia de risc maternal.

Conform art. 26 din Norma metodologica din 07/04/2004 de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 96/2003 munci in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt urmatoarele:

            a) colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor menajere, umane, animaliere;

            b) igienizarea grupurilor sanitare;

            c) sapatul santurilor;

            d) incarcatul sau descarcatul cu lopata al diverselor produse;

            e) ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg;

f) munca in conditii de expunere la temperaturi extreme, definite conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, aprobata prin Legea nr. 436/2001. Este vorba despre temperaturile exterioare ale aerului, care :

1) depașesc +37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel ;

2) scad sub -20°C sau, corelate cu condiții de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

 

12) Dreptul de a isi pastra locul de munca

Conform art. 21 din O.U.G. nr. 96/2003 ii este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei gravide, din motive care au legatura directa cu starea sa.

Dispozitiile care prevad acest drept nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii

Angajatorul care a incetat raportul de munca sau de serviciu cu o salariata gravida are obligatia sa-i comunice decizia in scris.

Salariata gravida ale carei raporturi de munca sau raporturi de serviciu au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea sa, are dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii. Aceasta actiune in justitie este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.

            In cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.

 

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici