Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Femeia abuzata

Trebuie sa stii

 

Decizii critice in viata unei femei

Femeia a devenit, in ultima perioada, una dintre cele mai facile victime.  Tot mai multe femei cad prada  abuzurilor: sunt atacate verbal pe strada, in propria lor masina , la serviciu sau in orice alte locatii. Iar in cele mai multe cazuri, singura lor “vina” este ca s-au aflat in locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.  

Mai grave sunt insa cazurile celor care nu se mai simt in siguranta nici  macar in sanul familiei. Statisticile arata ca una din trei femei casatorite este jignita, intimidata, amenintata, lovita sau chiar violata de sot sau concubin. Iar acest procent, nu poate fi trecut cu vederea. 

 

De ce sunt femeile agresate de proprii barbati?

Ideea conform careia barbatul este superior femeii a devenit un fenomen normal al societatii noastre. Unul din motivele pentru care femeile sunt abuzate este nerespectarea principiului egalitatii in drepturi. Inca se mai fac discriminari pe baza de sex, inclusiv in viata conjugala. Sa fie oare vina femeii ca a acceptat sa traiasca in umbra sotului, sau a barbatului ca nu a stiut altfel cum sa se impuna? 

Potrivit specialistilor, cele mai expuse victime sunt femeile trecute de prima tinerete. Ele sunt violate, batute sau, in ultima perioada, chiar ucise de catre soti. 

In mod gresit, se considera ca violenta are loc numai in familiile care apartin unei anumite categorii sociale. In realitate insa, in orice familie exista abuzuri, indiferent de statutul social si indiferent de numarul de membri. Este adevarat ca sunt diferente majore intre tipurile de abuz, insa oricat de usoara ar fi aceasta forma, tot inseamna incalcarea anumitor drepturi pe care o persoana le are.

 

Care sunt motivele pentru care femeile cad prada abuzurilor?

De obicei, cele mai multe probleme apar de la lipsa de comunicare dintre parteneri. Daca cei doi nu vorbesc suficient unul despre celalalt, inevitabil vor aparea  geloziile, reprosurile nefondate si chiar certurile. Iar dupa toate astea, nu a mai ramas decat un singur pas pana la violenta,  cu atat mai mult cu cat sotul incearca sa isi inece supararile intr-un pahar cu alcool. 

 

Care sunt efectele abuzurilor?

Abuzul poate avea consecinte majore asupra femeii. Femeile batute sau violate pot avea tulburari de comportament, pot deveni incapabile sa munceasca si chiar pot ajunge pana la deces.

 

Ce ar trebui sa faca o femeie abuzata?

Dupa ce isi molesteaza fizic sotia, dupa ce isi revarsa nervii si se linisteste, barbatul este cuprins de remuscari, isi doreste sa fie iertat. El este dispus chiar sa promita ca nu va mai gresi niciodata. Depinde, insa, de la o femeie la alta si de la un caz la altul daca merita sau nu sa mai primeasca o sansa. Au fost femei care si-au iertat sotul, iar peste cateva zile au fost batute din nou, si alte femei care au trecut peste nebunia de moment a barbatului, au inteles amandoi care a fost problema, iar acum au o familie fericita si reusita. 

In cele mai multe dintre cazuri, femeile nu isi denunta sotii. Se tem ca daca vor lua hotararea de a parasi caminul, isi vor inrautati situatia. Multe femei prefera sa se chinuie numai pentru a avea copilul lor si mama si tata, fara sa isi dea seama ca de fapt, certurile dintre parinti ii afecteaza extraodinar de mult pe minori. 

In majoritatea cazurilor, victimele ajung sa se simta responsabile si sa se invinovateasca de comportamentul violent al sotului. In unele cazuri, au dreptate, insa in cele mai multe, gresesc. 

Cert este ca nu poate nimeni sa ia decizii in locul unei femei batute, dar trebuie sa se gandeasca ca nici suferinta din sufletul ei nu poate fi inteleasa de nimeni. Depinde insa numai de ea cum vrea sa isi traiasca viata de “dupa bataie”.

Sigur ca nu incurajam femeile sa se impuna in fata barbatilor sau sa isi faca dreptate singure, de cele mai multe ori nici nu este posibil si se ajunge tot la violenta. Insa incurajam femeile sa ia atitudine, sa ceara ajutor  si sa nu accepte tratamentul violent. Nicio fiinta umana nu ar trebui sa fie jignita, umilita, cu atat mai mult abuzata.

Chiar daca femeia este considerata, in traditie, ca fiind cea care poate mentine familia unita, nu trebuie sa se sacrifice pe ea, nu este obligata sa ramana langa un barbat violent care ii provoaca suferinta. 

Sanatatea si viata sunt mai importante decat orice altceva. Fiecare femeie, fiecare om, are dreptul sa se bucure de viata, sa traiasca in liniste si armonie, sa isi cladeasca vise pe care sa le realizeze. Fiecare om are dreptul la o a doua sansa si la o viata noua.

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului

Comentarii

12.11.2011 ondina007

Azi e ziua mea,dar de cand ne cunoastem, din 2006,de fiecare data ,a baut si vine cu injurii.la ce mai am nevoie?m-a si bautut,am depus anul asta cerere de divort pt care am platiti 500 ron, dar faptul ca vroia sa mearga in strainatate pentru 2 ani m-a facut sa dau inapoi.nu-mi caut scuze,sunt o fiinta slaba,ca ma tot rog sa scap de un sot violent si betiv,am vazut ca nimeni nu poate incepe nimic,doar eu singura ma pot ajuta,pe mine si fetita mea de aproape 2 ani.e adevarat ca si grija banilor m-a facut sa tot aman astea,desi cu stangul am inceput relatia,nu am avut un prieten adevrat inainte de casatorie si acum iata ca trag ponoasele ca am incercat sa fiu o fata buna.

07.11.2011 pritiuman

Total de acord cu raviczkid.

Dar ce faci cand nu ai unde sa te duci, cand ai un salariu de bugetar amarat de 700 ron, bani care nu iti ajung nici sa inchiriezi o locuinta daramite sa te mai si intretii impreuna cu un minor? Eu personal sunt una dintre aceste femei abuzate, umilite si injosite, dar nu pot pleca pt.ca asta ar insemna sa stau sub cerul liber. Nici un prieten nu este dispus sa te tina la el acasa impreuna cu copilul pe o perioada nedeterminata sau chiar determinata. Din pacate sistemul nostru este jalnic: va spun sincer, m-am hotarat sa raman si sa inghit toate mojiciile pana cand copilul va face 18 ani, iar apoi plec unde vad cu ochii .Chiar nu ma va mai interesa unde ma duc. Ma rog la Dumnezeu sa imi dea sanatate pana cand copilul va fi pe picioarele lui iar apoi plec, nu stiu unde, poate ma calugaresc . Cine stie ce va mai fi ! Nu este adevarat ca femeile care raman intr-o casnicie nefericita sunt laşe si proaste ! Adevarul este ca daca ar avea unde sa mearga impreuna cu copiii ar pleca imediat !

22.10.2011 ionilia

Sa se faca legi si in Romania care sa protejeze femeia batuta, abuzata in familie de sot! Cand?

12.10.2011 diagabor

Ma bucur foarte mult ca prin intermediul unei emisiuni postata pe youtube am data de acest site util pentru mamici. As vrea si eu sa apelez la dvs cu urmatoarea dilema; Ma aflu intr-o situatie destul de grea pentru mine ca fiinta umana. Nu locuiesc in Romania ci in Spania, impreuna cu sotul si copilul de 4 luni. Pana a se naste copilul eram un cuplu care se intelegea,cel putin asa cred eu. Insa dupa ce a venit micutul pe lume relatiile noastre s-au racit brusc. Nu ma pot intelege cu sotul si are momente cand devine si agresiv si imi e frica sa pun un anumit subiect in discutie ca eventual sa nu sa se enerveze si sa ma loveasca. I-am comunicat ca as vrea sa divortez, caci nu mai pot trai in aceasta tensiune si el ma ameninta ca daca plec de langa el raman fara copil. As vrea sa stiu care sunt drepturile mele ca mama(sunt la curent ca din 2011 s-a adoptat legea custodiei egale si mi-e frica sa nu i se incredinteze sotului meu copilul) si care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmez. Mi-e frica sa nu-mi pierd copilul si am momente ca plang intruna si simt ca nu mai gandesc rational. Ultima data sotul m-a amenintat ca isi aduce mama din tara sa-i creasca copilul si mi-e frica sa nu raman fara copil.Nu vreau nimic de la sot doar copilul si sa-mi vad de viata mea si a copilului.Fiind in spania si casatoria declarata in romania,pot depune actele de divort in Spania? Sau ar trebui sa le depun in Romania?Nu pot veni in Romania caci asa risc sa pierd copilul caci sotul nu-mi permite sa ies din tara cu copil.

Mersi anticipat de raspuns.

10.10.2011 napsugar

Ce ma deranjeaza pe mine, este faptul ca de multe ori femeile care raman langa un barbat care le abuzeaza fizic si psihic sunt "condamnate" de societate, de prieteni, nu-i intelege nimeni de ce raman in astfel de relatii. Eu ma aflu in proces de divort de un an jumate tocmai pentru a scapa de o relatie in care am avut parte de jigniri, batai primite de la sotul in fata copiilor. Pot sa va spun ca legea nu-i ajuta (nu ne ajuta, nu ne protejeaza) pe aceste victime ale violentelor in familie cu nimic. Acesti barbati care-si abuzeaza femeile nu primesc nici o amenda, o atentionare, sa nu mai vorbim de vreo pedeapsa. Eu am avut in mana 3 acte medico-legale, adeverinta de la un centru de prevenire a violentei in familie, dar sotul meu totusi a scapat fara nici o raspundere in fata legii. Pana nu se schimba legile in tara noastra si modul de aplicare a acestor legi (fara posibilitatea mituirii politistilor si a procurorilor care rezolva dosarele) femeile din Romania vor continua sa traiasca in acelasi mod, abuzate, sau mai rau omorate.

29.09.2011 crina29

Eu am o problema cu un vecin care culmea lucreaza la politie,la ' mascati'...acum 2 ani l-am reclamatla politie pt ca facea niste chefuri demente,eu am un copli care acum are 3 ani si 8 luni,prima oara a venit politia la amindoi apoi era direcrt sunat- ba,vezi ca iar a sunat aia...si a inceput sa ma ameninte cum ma prindea pe strada,bineinteles cu copilul de mina...

asta acum 2 ANI!!!

acum 3 saqpt am avut socul sa ma scoata din lift,fiind doar u cel mic linga ine si sa ma bata de fata cu el,chiar si in copil a vrut sa dea cu piciorul...am sunat la politie si mi s-a spus sec sa fac o cerere scrisa si atit....

El isi vede de manelele lui la maxim ,stie ca a bagat frica in mine dar mai rau e ca puiul meu e speriat si acum-are cosmaruri,ii e frica singur pe strada sau in bloc...

Bineinteles ca mi-e frica sa ii fac reclamatie scrisa pt ca eu sint singura...si stiti bine ca legea o fac ei..

asa ca imi ramine doar sa ma rog...

29.09.2011 emmaneacsu

Am nevoie de ajutor imi doresc o programare,pt consiliere

27.09.2011 csavinton

Si eu am fost abuzata si inca mai sufar din cauza birocratiei. Desi mamele ar trebui pretuite, pentru ca daca n-ar fi ele cine ar putea prospera in Romania. Asta e. Speranta moare ultima. Mamelor nu va lasati intimidate luptati si eu asta fac sper ca intro buna zi sa pot spune stop violentei.

26.09.2011 Gagiu Viorel

Mariana va deranjeaza si nu v-am mai scris pentru ca nu mi-am putut folosi calc. deoarece 3 luni mi-a pus parola ca sa nu pot folosi internetul. L-am descoperit avand conversatii indecente pe internet cu foste colege de la liceul sportiv, eu nu intelegeam chipurile contextul in care foloseau cuvantul dragoste si cel iubire. Toate acestea stiau ca am o fetita cu handicap si nu le pasa. Am facut reclamatie si acum nu mai are ce face. Ele mai intra sub alte nume, trimitand poze de fetite, desi stiu ca pe fcebook nu ai voie sub 14 ani,am ajuns sa-mi fie sila de astfel de femei, au copii,soti dar nu au demnitate. Cum sa vrei sa retraiesti ce ai facut in liceu, atunci era o rusine sa ai relatii sexuale. Eu invatam sa fiu printre primii si ele si sotul meu erau niste....nu stiu cum sa-i calific. De asta urla el la mine, eu muncesc cat doi si nu era niciodata multumit. Mi-as dori sa am mai multa grija de mine ca si acum mai sunt frumoasa-asta ca am si suflet frumos si dar nu pot.Ma termina atata munca. Va sarut dragi mamici si aveti grija, internetul are fete ascunse.

14.07.2011 Petruta

Ce se intampla atunci cand incerci sa scapi si nu te ajuta nimeni ? De un an jumatate am o cerere de divort si am aflat de curand ca mi-a fost respins si apelul . Ce este de facut ?

12.05.2011 raviczkid

Faptul ca o mama alege sa stea langa barbatul care a abuzat-o, doar pentru ca sa aibe si tata alaturi, sa nu creasca copii fara tata...este total gresit.

Certurile, bataile, urletele, idei impuse, frica, umilinta, ura, disperarea, jignirile, noptile nedormite (sau dormite pe la prieteni, vecini, in strada, etc.)...toate acestea isi lasa o amprenta foarte puternica asupra copilului minor, cauzand o serie de frustrari, o alterare a personalitati copilului si pot spune chiar a viitorului adult.

Nu ai cum sa scapi de urmarile acestor "trairi intense"...nici macar atunci cand ajungi adult (decat cu ajutor de specialitate ).

De aceea sfatuiesc mamele abuzate sa se gandeasca de zece ori inainte sa ia decizia de a ierta "pentru copii".

Nu este un mediu sanatos pentru copii aceasta instabilitate si teama continua.

Un copil se simte iubit si prin sentimentul de siguranta si protectie pe care un tata normal il asigura.

21.04.2011 anagabriela1982

Foarte bine punctate ideile. Poate si schimbarea unor legi cu privire la protectia victimei violentei domestice, in Romania, ar fi de bun augur...In alte tari ale Uniunii Europene, precum Spania, pedepsele sunt drastice acum, datorita numarului de decese ale femeilor-victime ale violentei domestice din ultimii ani.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici