Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Concedierea si concediul pentru cresterea copilului

Legislatia pentru mame

 

Referitor la concediul pentru cresterea copilului trebuie retinut faptul ca pana la data de 31 decembrie 2012, legea face distinctie intre doua categorii de mamici:

A) cele care au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si carora li se aplica noile reglementari aduse de O.U.G. nr. 111/2010 si

B) cele care au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 si carora li se aplica vechile norme, mai exact prevederile O.U.G. nr. 148/2005.

A)  Mamicile care au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si care in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul  fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a)  concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si care nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 de lei  si

b)  concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si care nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 1.200 de lei.

In ceea ce priveste CONCEDIEREA:

  •  Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei care alegand varianta de a sta in concediu pentru cresterea copilului un an se intoarce in campul muncii inainte ca bebelusul sa implinesca un an si astfel primeste stimulentul de insertie. Acest stimulent se acorda pana cand copilul implineste 2 ani. In acest caz, salariata nu poate fi concediata pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

Interdictia concedierii salariatei, pentru ambele cazuri, se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate.

In schimb, interdictia concedierii salariatei nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

  • In ceea ce priveste salariatele care aleg varianta de a sta in concediu pentru cresterea copilului pana cand acesta implineste 2 ani, chiar daca in O.U.G. nr. 111/2010 nu este specificat nimic referitor la interdictia de incetare a raporturilor de serviciu cu mamele pentru acest caz, Codul muncii in vigoare prevede ca nu poate fi dispusa concedierea salariatelor pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. Nici pentru aceasta situatie, interdictia concedierii salariatei nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Dupa reintoacerea in campul muncii, salariatele care au optat pentru a sta in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani a acestuia, in prezent, nu sunt protejate impotriva concedierii. Potrivit reglementarilor Codului muncii in vigoare, precum si ale O.U.G. nr. 111/2010 ele sunt egale in drepturi si obligații cu ceilalti salariati pentru ca nu beneficiaza de vreo protectie in plus.

INSA, legea prevede ca orice contract individual de munca se supune contractului colectiv de munca. Asadar, toti angajatii beneficiaza de drepturile stipulate in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National, indiferent de clauzele din contractul individual de munca. 

Referitor la contractele colective de munca trebuie facute urmatoarele observatii:

  • Contractul colectiv de munca unic la nivel national

- Potrivit art. 76, alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010 pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatele care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediate pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

- In prezent, Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National inregistrat pe anii 2007 – 2010 este expirat deoarece a fost denuntat, iar Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2011 – 2014 nu a fost inregistrat la Ministerul Muncii.

- Se preconizeaza publicarea pana cel tarziu la data de 01 mai 2011 a unui act aditional care sa prelungeasca efectele vechiului contract colectiv cu cateva modificari, adica prevederile referitoare la protectia oferita mamei timp de 6 luni dupa reluarea activitatii sa se aplice in continuare.

- In concluzie, la momentul actual nu exista un Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel National, dar se asteapta publicarea unuia nou care sa prevada protectia oferita mamelor la reintoarcerea in campul muncii impotriva concedierii timp de 6 luni.

  • Contractul colectiv de munca la nivel de unitate

- Daca societatea la care este angajata mama are mai mult de 21 de salariati atunci este obligatorie existenta unui contract colectiv de munca la nivel de unitate.

- Potrivit Codului muncii contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior, cu alte cuvinte contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu poate sa contina clauze care sa ofere mai putine drepturi decat ofera contractul colectiv de munca la nivel national.

- Daca angajatorul are incheiat un contract colectiv de munca la nivel de unitate, mama salariata poate sa ceara o copie a acestuia si sa afle, astfel, daca nu exista prevederi referitoare la situatia salariatei care se intoarce la serviciu din concediu pentru cresterea copilului. Daca exista astfel de prevederi si sunt  in favoarea mamei, aceasta poate profita de ele, angajatorul fiind obligat sa le respecte.

B) In prezent, mamicile care au nascut inainte de 31 decembrie 2010 si care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, dar nu mai putin de 600  de lei si nu mai mult de 3.400 de lei.

In ceea ce priveste CONCEDIEREA:

 

  •  Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani. Aceste dispozitii nu se aplica, insa, in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
  •   La revenirea in campul muncii din concediul pentru cresterea copilului salariata mamele sunt egale cu ceilalti salariati atat in drepturi, cat si in obligatii, neavand dreptul la nicio protectie in plus decat cele oferite de statului ei de angajat.

 

Si aceste mamici, insa, beneficiaza de prevederile din contractele colective incheiate la nivel de unitate, precum si de reglementarile stipulate in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National, din momentul in care acesta va fi publicat in Monitorul Oficial (pentru mai multe informatii referitoare la contractele colective vezi supra)...

 

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

23.03.2012 zimonela

Buna ziua, sunt însărcinată în 15 săptămâni şi mi s-a stabilit acum la muncă că am primit acum un an nişte drepturi salariale necuvenite. S-a întrunit o comisie şi mi s-a stabilit o anumită sumă de restituit. Din câte am înţeles de la Serviciul Financiar aceşti bani mi se vor opri în mod eşalonat din salariile următoare la menţiunea " reţineri ". Nelămurirea mea este dacă aceste reţineri din salariul lunar mă vor afecta la calculul indemnizaţiei de creştere a copilului. Cei de la Serviciul Financiar mi-au spus că din contra ma va ajuta, întrucât reţinerile se adună la venitul net, dar sincer nu m-aş încrede în totalitate în cele spuse de ei. Vă adresez această întrebare deoarece dacă mă afectează la indemnizaţie am posibilitatea de a restitui această sumă o dată la casieria unităţii şi astfel nu mi se va opri din salariu. Vă mulţumesc!

21.02.2012 sammarina_a

Buna ziua!

Sunt in concediu de crestere copil eu alegand varianta cu 1 an , deoarece intelesesem ca daca aleg varianta cu 2 stat acasa dupa primul an angajatorul ma poate concedia daca doreste. Intre timp am tot auzit fel de fel de variante.Pana la urma care este varianta corecta? Pot sta acasa cu copilul 2 ani fara riscul de a fi concediat in acesti 2 ani, ori intr-adevar in al doilea an exista acest risc? In aprilie se implineste 1 an si as vrea sa stiu exact in ce stadiu ma aflu si ce pot face pe mai departe.

Va multumesc!

02.02.2012 david ancuta

Buna ziua, sunt mamica a unui baietel de 2 luni si in cateva zile mi se termina concediul postnatal (cele 126 de zile). Trebuie sa mentionez ca am contractul de munca pe perioada determinata de 6 luni si in mod normal ar fi trebuit sa se incheie pe data de 3 ianuarie 2012. Inainte sa intru in concediu prenatal cei de la munca mi-au spus ca contractul va fi intrerupt pana in mom in care ma voi intoarce din concediu pentru cresterea copilului (am optat pentru un an ) si ca voi mai lucra inca 3 luni (am intrat in concediu in luna octombrie) dupa care vom rediscuta prelungirea sau nu a contractului. Acum, cu cateva zile inaintea incheierii concediului postnatal am fost sunata si anuntata ca firma va incheia contractul meu de munca pentru ca el expira la data de 3 ian-2012 si ca firma e acoperita din puctul asta de vedere. As vrea sa stiu daca in conditiile acestea firma este sau nu obligata sa imi asigure locul de munca dupa introecerea din concediul (de 1 an) de crestere a copilului ?

24.01.2012 LECA CATALINA

Buna ziua,

Sunt o mamica a unei fetite de 1 an si 8 luni, in momentul de fata sunt in CIC. In data de 13 mai 2012 ar trebui sa incep serviciul, insa am aflat ca cele care se intorc la serv si au fost in CIC nu vor mai fi primite la servici. Ori ne dam demisia oferindu-ne un salariu compensatoriu si inca 6 luni conditii de staff pt cei care au credit la ei, ori se restructureaza postul si oricum voi fi data afara. In departamentul in care lucrez din cate stiam eu totii aveam aceeasi functie, insa am inteles ca in locul celor ca mine vor sa angajeze prin firme de recrutare alti oamenii cu un salariu minim pe economie. Mentionez ca toate mamicile care s-au intors la serv din CIC au optat pt demisie. As dori sa stiu daca nu sunt de acord sa imi dau demisia ei chiar au dreptul de a imi restructura postul ? Daca apelez la un avocat am vre-o sansa sa imi pastrez locul de munca ?

Multumesc !

20.12.2011 Lorena Dimoiu

Buna ziua,

Am o fetita de 1 an si 11 luni si am aflat de curand ca asteptam un al doilea copil. La data intoarcerii la munca (18,01,2012) as fi insarcinata in 2 luni si jumatate. Am anuntat la locul de munca ca doresc sa revin, dar firma a avut mici probleme si nu se stie daca mai au unde sa ma angajeze. Inca nu am anuntat ca sunt gravida. Sunt sau nu obligati sa ma mai tina pe o perioada de 6 luni ? Multumesc anticipat.

18.11.2011 Maria H

Buna ziua,

Sunt in concediu de maternitate si ar trebui sa ma intorc la servici in cateva saptamani. Am fost anuntata ca postul meu s-a desfiintat ( desi legal nu e posibil ) , de fapt au creat un alt post dar cu o alta denumire desi are aceleasi atributiisi mi-au spus ca ma pot intoarce doar pe un post inferiorsau imi vor caitaun alt post in companie, dar nici ei nu stiu ce post exact! Sau varianta 3, incheierea contractului de munca de comun acord. Imi puteti spune, va rog, de ce suport juridic pot bbeneficia in aceasta situatie?

Va multumesc,

16.11.2011 mihaelachihaia

Buna ziua

Sunt insarcinata in 4 saptamani.Dupa ce m-am documentat bine cu privire la faptul ca eu nu pot bneficia de indemnizati ptr crestere a copilului,am pus acesta problema si pentru tati,care arputea beneficia de concediul ptr crestere a copiluluiStiu ca exista un stimulent de 500 RON pentru a se intoarce la locul de munca ,http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_22659/Noua-indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-in-vigoare-de-la-1-ianuarie-2011.html insa nu stiu daca se poate intoarce oricand de la inceperea concediului ,si daca se va intoace va beneficia in continuare si de salariu si de stimulentul de 500 ron?se poate intoarce chiar si la scurt timp?o luna?......va multumesc.astept un raspuns

15.11.2011 celine

Buna seara ,

Sunt insarcinata in 5 luni si nu ma simt bine cu spatele,am niste dureri groaznice de spate (lombosceatica)care imi radiaza si in burtica.medicul specialist a zis ca imi pot lua concediu,dar nu stiu de la cine,cine mi-l acorda:medicul de familie sau medicul ginecolog?mi-as lua dupa cum am vazut ca se poate ,84 de zile inainte de nastere,dar nu stiu de la cine sa-l cer.poate ma ajutati cu o informatie.

multumesc.

09.11.2011 gregorys

Buna eu sunt Ioana din Bucuresti eu inca sunt in indemnizatie dar am o mare problema .Locatia unde lucram a fost data in franciza si nu as mai avea unde sa ma intorc ce pot face ? Eu vreau sa fac altceva si nu stiu cum .In domeniul in care am lucrat dar nu stiu cum o sa ma descurc si ci fetele nu am pe nimeni care sa ma ajute ce sa fac? sfatuiti-ma va rog mult

27.10.2011 Cipriana Linca

Buna neamtu74,

In primul rand iti multumesc pt raspuns. La mine problema e ca imi este rau, dar in turele de noaptea, dar nu mai conteaza asta acum, intre timp am reusit sa imi rezolv in alt mod- voi intra in concediu medical pentru risc de sarcina la locul de munca, iar cea ce ma ingrijoreaza putin acum e daca lucrul acesta imi afecteaza in vreun fel concediul maternal sau venitul in perioada concediului maternal (o sa aleg varianta de 2 ani).Daca ma poate lamuri cineva in privinta asta i-as fi foarte recunaocatoare.

Multumesc mult!

26.10.2011 dragomirsimona

Daca voi opta pentru concediu de maternitate de 2 ani voi putea reveni la locul de munca sau angajatorul imi va desface contractul de munca pentru ca am ales 2 ani si nu 1 an?

26.10.2011 oanaalina11

Buna, in perioada 17 decembrie 2009 - 14 septembrie 2011 am fost in CIC. Din pacate, am fost anuntata ca postul meu a fost desfiintat. Mi-au fost oferite 3 salarii compensatorii si contractul de munca a fost incheiat in baza articolului 55, lit. b). Desi angajatorul mi-a spus ca voi beneficia de somaj, dupa ce am semnat mi-a spus ca in baza acestui articol nu voi mai beneficia de somaj. Am fost mintita pe fata. Mai pot face ceva sa pot beneficia de somaj sau sa ii dau in judecata? Va multumesc din suflet.

26.10.2011 neamtu74

Buna ziua pentru Cipriana Linca!

Poti cere macar reducerea programului de lucru.

Eu sunt insarcinata in 6 luni jumatate si in urma unei recomandari de la medic stau la munca doar 6 ore pe zi.

Art 13 OUG 96 2003

« În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. »

Multa santate si Bafta!

24.10.2011 b_ella

Buna ziua, sunt insarcinata in luna a 7-a si doresc sa intru de la 1 noiembrie in concediu prenatal. As vrea sa stiu daca dupa noul Cod al Muncii din Mai 2011 mai este aplicabil Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2011-2014 . Ma intereseaza in mod special daca este aplicabil art 66 (1) din CCMNN, intrucat intentionez sa fac o cerere societatii la care lucrez, in vederea obtinerii diferentei dintre salariul de bază individual şi indemnizaţia legală la care am dreptul (respectiv compensarea de 15 % din salariu.)

Va multumesc anticipat!

23.10.2011 Cipriana Linca

Buna,

Ma numesc Cipriana si sunt insarcinata in 11 saptamani, lucrez la o companie de peste 3 ani, lucrez si in ture de noaptea, de cand am ramas insarcinata, in turele de noaptea ma simteam foarte rau, in sensul ca vomitam toata noatea, de fiecare data cand intram in tura de noaptea intram in concediu medical,ultima data am fost chiar internata pt perfuzi., In momentul in care mi s-a confirmat sarcina la 7 saptamani am primit de la dr.ginecolog o adevarinta pt locul de munca pt a fi scoasa din turele de noaptea,In momentul de fata, dupa mai bine de 3 saptamani au adus pe cineva care sa imi tina locul, eu fiind tot in concediu medical miercuri voi fi externata, cel mai probabil in maxim o saptamana ma voi intoarce la servici...intrebarea mea este daca risc sa imi pierd postul si locul de munca, avand in vedere ca nu exista un alt post care sa mi se ofere in firma avand in vedere starea mea.

Va multumesc!

20.10.2011 camelia.radu

Buna ziua,

Dupa nasterea copilului m-am intors la lucru, insa compania la care am lucrat a intrat in lichidare, iar contractul meu de munca a fost incheiat. Mi-am depus imediat actele si am intrat in CIC. Intrebarea mea este daca ar trebui sa figureze in cartea mea de munca faptul ca sunt in CIC. Am fost la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Cluj- fosta Directie de Munca si Protectie Sociala- iar de acolo mi-au spus ca cei de la compania la care am lucrat ar fi trebuit sa faca aceasta mentiune in cartea de munca. De la departamentul de resurse umane al companiei mi s-a spus ca devreme ce contractul cu ei este incheiat, ei nu mai pot face alte mentiuni in cartea de munca.

Ce se intampla daca in carte de munca nu apare faptul ca sunt in CIC?

Unde ar trebui sa merg (daca este cazul) pentru a se mentiona perioada CIC in cartea de munca?

Va multumesc anticipat,

16.10.2011 naty78

Buna ziua

Momentan sunt in concediu de maternitate pana la 3 ani si nu stiu ce drepturi legale am.Eu ar trebui normal pe data de 8 decembrie sa ma intorc la munca de unde am plecat de pe functia de sef magazin. Momentan cei din firma spun ca functia mea s-a desfintat si nu mai exista post liber eventual un posibil post de vanzatoare. Mentionez ca mai exista si functii similare celei de pe care am plecat eu, dar care cica sunt ocupate de alte persoane care a fost numite titular pe post in timpul cand eu am fost pe maternitate.

Tot ce as vrea sa stiu este daca firma este obligata sa ma ia inapoi la munca macar pe un post similar postului de pe care am plecat eu pe maternitate sau daca nu sa ma dea pe somaj.

Multumesc si astept raspunsul dvs

14.10.2011 m.bularca

Buna ziua

Sunt insarcinata si am 21 de saptamani, iar din luna aceasta, octombrie, am intrat in somaj deoarece am terminat facultatea anul acesta. Vroiam sa va intreb daca, in somaj fiind, am drepul la concediu prenatal? Daca da ce trebuie sa fac ca sa beneficiez de acesta.

Multumesc anticipat.

06.10.2011 [email protected]

Buna, sunt mamica a doi copii si sunt insarcinata in 3 luni jumate cu al treilea. Eu nu am serviciu. Vreau sa stiu ce drepturi am. Va multumesc

01.10.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru 'anka14":

Draga mamica,

Potrivit art. 8, alin. 1 din normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 111/2010 in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, naste in aceasta perioada al doilea copil, aceasta , la finalizarea concediului acordat pentru primul copil, opteaza, pe baza unei noi cereri pentru concediu pentru cresterea celui de-al doilea copil in varsta de pana la un an sau in varsta de pana la 2 ani.

Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre primul copil a vartsei de 2 ani sau in termen de 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

Cererea va fi depusa la primarie asa cum ati depus cerere si prima data pentru acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea primului copil.

Indemnizatia lunara care se acorda pentru cresterea celui de-al doilea copil este in cuantumul primit anterior, dupa cum urmeaza:

a) nu mai mult de 3.400 de lei, in cazul in care optati pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an;

b) nu mai mult de 1.200 de lei, in cazul in care optati pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.

Asadar, ca regula, indemnizatia pentru cresterea celui de-al doilea copil trebuie sa ramana la fel (ca si pentru primul copil) insa trebuie respectate anumite limite maxime impuse de noile norme intrate in vigoare la 1 ianuarie 2011. Spre exemplu, daca acum primiti o indemnizatie lunara de 1.500 de lei si optati pentru concediu pentru cresterea celui de-al doilea copil in varsta de pana la 2 ani atunci indemnizatia lunara pe care o veti primi nu va fi de 1.500 de lei (adica in cuantuml primit pentru primul copil) ci de1.200 de lei pentru ca mai mult nu permit normele in vigoare pentru aceasta varianta de concediu.

Daca mai aveti nelamuriri imi puteti scrie la rubrica “Intreaba un specialist”.

30.09.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "ancutab":

Draga viitoare mamica,

Da, puteti opta pentru concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si indemnizatia lunara nu va putea fi mai mica de 600 de lei.

Copilul beneficiaza de alocatie de stat in cuantum de 200 de lei/luna pana la varsta de 2 ani. Dupa varsta de 2 ani alocatia de stat pentru copii este de 42 de lei/luna.

Cand o societate se apropie de incapacitate de plata, legislatia actuala ii ofera doua variante: falimentul sau reorganizarea judiciara. Reorganizarea judiciara este, asadar, o masura de redresare a activitatii economice a unei societati aflate in insolventa sau intr-o stare iminenta de insolventa.

Daca mai aveti nelamuriri imi puteti scrie la rubrica “Intreaba un specialist”.

30.09.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "CORINA32":

Draga mamica,

Daca indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de risc maternal, da, puteti intra in acest tip de concediu dupa reintoarcerea la serviciu. Cereti mai intai reintoarcerea la locul de munca (pentru a va inceta suspendarea contractului individual de munca) si apoi solicitati concediul de risc maternal.

Daca mai aveti nelamuriri imi puteti scrie la rubrica “Intreaba un specialist”.

30.09.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "jordy":

Draga mamica,

Normele in vigoare spun doar ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa va intoarceti la serviciu inainte ca bebelusul sa implineasca varsta de 1 an fara alte precizari si unde legea nu distinge nici noi nu trebuie sa o facem. Asadar, inainte ca cel mic sa implineasca 1 an poate insemna inainte cu cateva luni, saptamani sau zile. Tine doar de optiunea dumneavoastra.

Stimulentul de insertie se acorda de catre stat si nu are legatura cu angajatorul. Atata timp cat realizati venituri supuse impozitului pe venit nu are importanta ca lucrati la acelasi angajator ca cel dinainte de a naste sau ca il schimbati. Important este sa realizati venituri impozabile.

Daca mai aveti nelamuriri imi puteti scrie la rubrica "Intreaba un specialist".

27.09.2011 anka14

Buna ziua.

Am o fetita de 9 luni am nascut inainte de 31 decembrie asa ca beneficiez de concediu de maternitate dupa vechea lege acum sunt insarcinata in 4 luni as vrea sa stiu daca o sa mai primesc concediu de maternitate dupa ce o sa nasc daca nu am lucrat 12 luni intre cele doua sarcini? sau se poate prelungii concediu dupa ce fetita implineste doi ani? sau va trebui sa anulez concediul si o sa beneficiez de al doilea dupa ce nasc?

Va multumesc frumos

26.09.2011 ancutab

Buna ziua. Ma numesc Ancuta si sunt insarcinata in sase luni. Sunt angajata si prin urmare asigurata. Am continuitate 12 luni.

Pot sa optez pt concediul de crestere al copilului pana la 2 ani si primesc indemnizatia lunara nu mai mica de 600 ron?

Pana la ce varsta primeste copilul alocatia de 200 ron?

Interdictia concedierii salariatei nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Ce inseamna reorganizare judiciara in acest paragraf ?

Multumesc anticipat!

26.09.2011 CORINA32

Buna ziua. Sunt in crestere copil, fetita are 1 an si 11 luni. Momentan sunt insarcinata in 3 luni. Luna viitoare in data de 28 ar trebui sa ma intorc la serviciu. Am vorbit cu cei de la firma si ma asteapta, ei nu stiu ca eu de fapt sunt insarcinata. Pot sa incep activitatea la locul de munca direct cu un risc maternal? Va multumesc frumos

16.09.2011 jordy

Buna ziua. Eu doresc sa ma intorc la locul de munca inainte de implinirea varstei de 1 an a bebelusului. Va rog sa-mi spuneti daca legea privind stimulentul de insertie se aplica si in cazul in care ma intorc cu doar 3-4 zile inainte ca micutul sa implineasca 1 an. Totodata, mai am o nelamurire: daca ma reincadrez in munca inainte sa implineasca bebelusul 1 an dar imi dau demisia in cateva zile/saptamani/luni, gasind un alt loc de munca, in continuare beneficiez de acel stimulent de inserie, chiar plecand la un alt job?

Va multumesc frumos pt. feedback.

Cu stima.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici