Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Drepturile salariatei care alapteaza

Legislatia pentru mame

Salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului postnatal, isi alaptează copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.

Documentele medicale trebuie sa contina constatarea starii fiziologice de sanatate a salariatei si recomandari privind protectia acesteia la locul de munca.

In conditiile in care femeia isi indeplineste obligatia de a-si instiinta angajatorul asupra starii sale de salariata care alapteaza, acesta este obligat sa-i ofere protectie la locul de munca. Astfel, conform O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, salariata care alapteaza beneficiaza de  urmatoarele drepturi:

1)      Dreptul de a nu fi expusa la riscuri ce ii pot afecta sanatatea si securitatea

2)      Dreptul de a nu fi constransa sa efectueze o munca daunatoare sanatatii ei ori copilului nou-nascut

3)      Dreptul de a nu desfasura o activitate care prezinta riscuri pentru ea

4)      Dreptul de a nu indeplini activitati cu grad de risc de expunere la anumiti agenti

5)      Dreptul la pauze pentru alaptare

6)      Dreptul la asigurarea securitatii si sanatatii in munca

7)      Dreptul de a nu presta munca de noapte

8)      Dreptul de a nu desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat

9)      Dreptul de a isi pastra locul de munca

 

1) Dreptul de a nu fi expusa la riscuri ce ii pot afecta sanatatea si securitatea

Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare pentru a preveni expunerea salariatelor care alaptează  la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea.

 

2) Dreptul de a nu fi constransa sa efectueze o munca daunatoare sanatatii ei ori copilului nou-nascut

Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel incat salariatele care alapteaza sa nu fie constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii lor ori copilului nou-nascut.

 

3) Dreptul de a nu desfasura o activitate care prezinta riscuri pentru ea

Daca salariata care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercursiuni asupra alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Daca din motive obiective angajatorul nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariata care alapteaza are dreptul la concediu de risc maternal dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului.

 

4) Dreptul de a nu indeplini activitati cu grad de risc de expunere la anumiti agenti

Angajatorul nu poate obliga o salariata care alapteaza sa realizeze activitati pentru care evaluarea a evidentiat riscul de expunere la :

    1. Agenti

    Agenti chimici - plumbul si derivatii sai, in masura in care pot fi absorbiti de organismul uman.

    2. Conditii de munca

    Activitati subterane miniere.

 

5) Dreptul la pauze pentru alaptare

Conform art. 17 din O.U.G. nr. 96/2003 salariatele care alapteaza au dreptul, in cursul programului de lucru, la doua pauze pentru alaptare a cate o ora fiecare. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.

La cererea mamei, pauzele pentru alaptare pot fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului ei de munca cu doua ore zilnic.

Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare.

Femeia care alapteaza beneficiaza de dreptul la pauze pentru alaptare sau la reducerea duratei normale a timpului de munca numai pana la implinirea varstei de un an a copilului.

 

6) Dreptul la asigurarea securitatii si sanatatii in munca

Pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a salariatelor care alapteaza, regulamentele interne ale unitatilor trebuie sa contina masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora.

 

7) Dreptul de a nu presta munca de noapte

Conform art. 19 din O.U.G. nr. 96/2003 salariata care alaptează nu poate fi obligata sa desfasoare munca de noapte. Definita in Codul Muncii, munca de noapte este munca prestata intre orele 22,00 – 6,00.

In cazul in care sanatatea ii este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.

In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal.

 

8) Dreptul de a nu desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat

In cazul in care o salariata care desfasoara in mod curent munca avand caracter insalubru sau greu de suportat alapteaza, angajatorul are obligatia ca, pe baza solicitarii scrise a acesteia, sa o transfere la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea ii este afectata de munca de noapte.

In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal.

Conform art. 26 din Norma metodologica din 07/04/2004 de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 96/2003 munci in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt urmatoarele:

            a) colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor menajere, umane, animaliere;

            b) igienizarea grupurilor sanitare;

            c) sapatul santurilor;

            d) incarcatul sau descarcatul cu lopata al diverselor produse;

            e) ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg;

f) munca in conditii de expunere la temperaturi extreme, definite conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, aprobata prin Legea nr. 436/2001. Este vorba despre temperaturile exterioare ale aerului, care :

1) depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;

2) scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

 

9) Dreptul de a isi pastra locul de munca

Conform art. 21 din O.U.G. nr. 96/2003 ii este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

            a) salariatei care alapteaza, din motive care au legatura directa cu starea sa;

            b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal.

Interdictia prevazuta la lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.

Dispozitiile care prevad acest drept nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Angajatorul care a incetat raportul de munca sau de serviciu cu o salariata care alapteaza are obligatia sa-i comunice decizia in scris.

Salariata care alapteaza ale carei raporturi de munca sau raporturi de serviciu au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea sa, are dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii. Aceasta actiune in justitie este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.

In cazul in care salariata contesta decizia angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.

 

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

09.08.2011 anabella.holi

Ce bine ca doar pana la implinirea varstei de un an...ca dupa aceea sa facem vanzare firmelor producatoare de lapte praf...cu tot cu sanii plini de lapte. fetita mea are 1an si 3luni, peste cateva saptamani ma intorc la servici si vroiam sa o mai alaptez inca 2-3luni...dar legea nu ma ajuta...din pacate

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici