Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Indemnizatia de maternitate

Legislatia pentru mame

 

Pe toata perioada concediului de maternitate asiguratele beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Dreptul la indemnizatia de maternitate este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii.

 

 Stagiul de cotizare

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului de maternitate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Conform normelor de aplicare ale O.U.G. nr. 158/2005 se considera stagiu de cotizare si situatia in care, prin insumarea perioadelor ce constituie stagiu de cotizare din ultimele 12 luni anterioare procucerii riscului  rezulta un numar de 22 de zile de stagiu de cotizare.

 

Cuantumul indemnizatiei

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul. Baza de calcul a indemnizatiei se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii. Asadar, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada. Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare. Astfel, la stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru.

Indemnizatia poate fi solicitata, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite. Cuantumul indemnizatiei astfel solicitate se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical.

 

Plata indemnizatiei

Indemnizatia de maternitate se achita beneficiarei, reprezentantului legal sau mandatarului desemnat prin procura de catre aceasta.

Art. 24, alin 4 din O.U.G. nr. 158/2007 prevede o situatie aparte si anume aceea a copilului nascut mort sau a celui care moare in perioada concediului de lauzie. Legiuitorul a prevazut ca si in aceste doua situatii indemnizatia de maternitate sa se acorde pe toata durata concediului de lauzie.

 

Incetarea platii indemnizatiei

Plata indemnizatiilor inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care:

                a) beneficiara a decedat;

                b) beneficiara nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea indemnizatiei;

                c) beneficiara si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de asigurari sociale;

                d) beneficiara si-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania a incheiat conventie de asigurari sociale, daca in cadrul acesteia se prevede ca indemnizatia se plateste de catre celalalt stat.

 

Sumele incasate necuvenit

Indemnizatiile pe care platitorii de drepturi le achita fara indeplinirea stagiului minim de cotizare si pe care acestia le deconteaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate reprezinta sume incasate necuvenit. Sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatii se recupereaza in termenul de prescriptie de 3 ani, prin intermediul caselor de asigurari de sanatate, de la beneficiari - de catre angajator sau, dupa caz, de institutia care efectueaza plata acestor drepturi - in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu. Sumele nerecuperate din cauza decesului beneficiarilor nu se mai urmaresc.

Sumele incasate necuvenit, cu titlu de indemnizatii, ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar, se recupereaza de la acesta, inclusiv dobanzile aferente, pana la recuperarea integrala a prejudiciului. In caz de deces al beneficiarului, sumele incasate necuvenit se recupereaza de la mostenitori, in conditiile dreptului comun.

 

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

28.12.2011 mariamirela

Buna ziua,numele meu este Mirela,sunt studenta in anul 3 la zi, nu am niciun venit si nici nu lucrez,iar in curand o sa devin mamica si asi vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului...........,ce acte imi trebuiesc si unde trebuie sa le depun.Mentionez ca nu sunt casatorita.Va rog ajutati-ma deoarece aud tot felul de variante si nu stiu ce e adevarat.Va multumesc!

09.12.2011 Magda Telegeanu

Buna ziua,

Am nevoie de o informatie. Sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani. As vrea sa stiu daca ma pot angaja in aceasta perioada si in acelasi timp sa beneficiez de indemnizatie in continuare pana ce copilul va implini 2 ani. Exista vreo forma de angajare in asa fel incat sa beneficiez si de indemnizatie, dar si de salariu, in afara de munca la negru?

Multumesc!

06.12.2011 andreea t

Sunt in concediu de maternitate si am optat pt 2 ani.M am incadrat cu maxim de indemnizatie pt 2 ani si primesc suma de 1480 de lei pe card. 1200 indemnizatia plus 200 alocatia . nu inteleg de unde cei 80 de lei. Se poate fi o greseala? unde ma pot interesa?mentionez ca am primit decizia unde imi confirma ca m am incadrat in cuantumul 2 de 1200 lei.

multumesc

05.12.2011 Prajescu

Buna ziua,

Sunt o viitoare mamica si am o nelamurire. Nu inteleg cum se aplica legea privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului. Eu m-am angajat pe 20 ian 2011 si e posibil(voi face cezariana) sa nasc pe 20 dec 2011. Voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

Multumesc frumos.

25.11.2011 mirela1977

Mi-am depus dosarul pt indemnizatia de crestere copil in noiembrie si mi s-a spus ca primesc banii de abia in februarie anul urmator. Inteleg ca ii primesc retroactiv, dar daca eu nu am alte venituri cu ce traim si eu si copilul 3 luni de zile? E prea mare perioada. O luna de zile as intelege, dar 3 luni e prea mult. Ce se poate face in acest sens?

23.11.2011 Conny

Corectez: Eu am un baietel nascut in noiembrie 2010 si beneficiez de indemnizatie pentru crestere copil. Intre timp am ramas din nou insarcinata si voi naste in ianuarie 2012. Cand trebuie sa-mi depun actele pentru indemnizatia celui de al doilea copil: cand se naste el sau cand fratiorul lui implineste 2 ani?Cum se va calcula indemnizatia? Voi lua minimul de 600 lei sau 75 % din salariul meu? Ce obligatii am fata de angajator? Inca nu am anuntat la firma ca astept un al doilea copil. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

18.11.2011 Conny

Eu am un baietel nascut in noiembrie 2010 si beneficiez de indemnizatie pentru crestere copil. Intre timp am ramas din nou insarcinata si voi naste in ianuarie 2011. Cand trebuie sa-mi depun actele pentru indemnizatia celui de al doilea copil: cand se naste el sau cand fratiorul lui implineste 2 ani?Cum se va calcula indemnizatia? Voi lua minimul de 600 lei sau 75 % din salariul meu? Ce obligatii am fata de angajator? Inca nu am anuntat la firma ca astept un al doilea copil. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

17.11.2011 Fata verde

Buna dimineata,

Sunt o mamica in CIC pentru primul bebe (am intrat cu legea cu 75% din venitul brut pe ultimele 12 luni , si perioada de 2 ani) , pana in 02.08.2011. Intre timp, am aflat ca sunt din nou insarcinata, data aprox. a nasterii fiind 19.05.2012.Intentionez sa intru in CIC pentru cel de-al doilea bebelus pentru 1 an, in continuarea CIC-ului ptr primul bebelus. Vor fi deci 3 luni (mai-august 2012) in care eu, cu 2 bebelusi pana in 2 ani, vom trai dintr-o singura indemnizatie de crestere copil.Intrebarea mea este: pot face ceva sa prelungesc perioada CIC-ului pentru al doilea copil, cu inca 3 luni?Mi se pare anormal, si cred ca este cumva situatia cu gemenii....Multumesc.

14.11.2011 dumitra

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 75% din venitul net, nu de 85%, si se poate sta acasa in crestere copil 1 an(min, 600 lei si max. 3400 lei ) sau 2 ani (min.600lei max.1200 lei)... aasta de la 1 ian.2011 conf.OUG 111/2010 - art. 2....ASTA SIGUR, VA SCRIU CU LEGEA IN FATA SI SUNT JURIST! Cica din ianuarie, conf.bancii mondiale, ue, etc...astea sunt masurile!?!

06.11.2011 FRANCESCA MARIA

Buna ziua,

Daca aleg 1 an concediu pentru crestere a copilului, asta inseamna ca la intoarcerea la serviciu voi primi cei 500ron in plus la salariu? Sau trebuie sa ma intorc inainte de a implini 1 an ca sa beneficiez de aceasta suma?

Multumesc frumos!

05.11.2011 aiurea

In cazul in care am nascut gemeni, pe ce perioada am dretul la concediu pentru ingrijirea copiilor, 2 sau 3 ani?

03.11.2011 Antonela

Sunt casnica, am platit doar asigurarea pensiei de stat, as dori sa stiu daca beneficiez de un tip de indemnizatie in urma nasterii celui de al treilea copil. Multumesc!

03.11.2011 Irina85

Buna ziua!

Am si eu ceva de intrebat dar mai intai,pentru a intelege ce vreau sa zic trebuie sa incep cu o povestioara.

Eram o mamica fericita pana la varsta de 3 luni cand am aflat ca sarcina mi s-a oprit din evolutie. Am apucat sa spun insa la serviciu de acest lucru si le-am zis ca din ianuarie sau februarie 2012 voi intra in concediu de maternitate. Nu mi-am schimbat inca parerea, vreau sa-mi dau demisia si sa plec la sotul meu in Italia ca suntem despartiti de 1 an si nu mai putem continua asa. Medicul mi-a dat voie sa incerc sa raman din nou insarcinata din ianuarie. Intrebarea mea este daca ar fi sa raman insarcinata din ianuarie, si in februarie plec de la firma, acestia nu mai au nicio obligatie asupra mea, dar in Italia primesc ceva din partea statului?

Mentionez ca sotul meu este doctorand acolo si plateste toate taxele. Stiti cumva cata vechime la locul de munca trebuie sa am in Italia pentru a primi ceva din partea statului?

Va multumesc pentru timpul si atentia acordata!

01.11.2011 cucu violeta

Buna ziua ,

Eu am optat pentru un an de stat acasa cu copillul. La intoarcerea la serviciu dupa un an pot sa imi reduc programul la 6 ore?

Multumesc.

01.11.2011 raluca dedu

Buna ziua,

Sunt fericita mamica a 2 copii: 1 an si 11 luni si bebe de 4 luni. am fost in concediu de crestere si ingrijire copil cu primul copil dar mi-a fost recomandat sa imi iau concediu pre si post natal pentru al 2-lea. inca nu mi-am depus dosarul la primarie pentru a lua din nou indemnizatia aferenta celui de-al 2-lea copil, insa as dori sa stiu cum se va calcula. Conform legii in vigoare ( de fapt normelor de aplicare) eu am inteles ca voi lua aceeasi suma.

Inca o problema am: desi am anuntat la prestatii sociale ca intrerup CCIC pentru primul copil pentru ca intru in medical, acestia au continuat sa imi vireze necuvenit indemnizatia. din pacate la telefon nu raspund si mi-a fost destul de greu sa ma duc iar la sediul din ion campineanu . Cum credeti ca pot rezolva aceasta situatie? Oare ma vor pune sa platesc si penalitati desi nu este vina mea? Mentionez ca banii imi intra direct pe card si nu am putut refuza suma.

Va multumesc

31.10.2011 adriana popa

Draga Beatsy,

Beatsy si eu am fost in situatia ta.Seful meu m-a angajat cu 4 ore de munca si 320 lei venit, dar am lucrat un an fara intreruperi, iar cand am nascut fetita am primit indemnizatia dar si alocatia fetitei dupa 44 de zile de la nasterea copilului. Sper ca sa te ajute cu ceva ce ti-am zis. Sa ai o seara placuta

31.10.2011 georgiad

Sotul meu a intrat in concediu parental. Din diverse cauze a tot amanat sa depuna dosarul pt a primii banii lunar. A crezut ca poate primi retroactiv si a mers cand avea copilul 9 luni.Acum are un an si 7 luni. I s-a spus ca nu poate primi banii pt primele 9 luni deoarece s-a prezentat prea tarziu. E adevarat? Se mai poate face ceva?

24.10.2011 alexxandra2

Buna ziua.

Am si eu o intrebare: sunt insarcinata in 5 luni, insa lucrez doar de de 2 luni, mentionez ca sunt si studenta la master la universitate de stat la zi, in anul 2. Am inteles ca ar conta si acest lucru in obtinerea indemnizatiei, desi nu am 12 luni la un loc de munca.

Multumesc mult!

23.10.2011 iulianechifor

Indemnizatia este de 85% sau de 75%? Se calculeaza din venitul brut sau net?

23.10.2011 porumb.elena

Sunt insarcinata in 6 luni si nu sunt decisa care din cele 2 variante de indemnizatii de crestere copil sa aleg, pentru pastrarea locului de munca dupa perioada de crestere copil. Indemnizatia se calculeaza 85% din venitul brut (ituriminus CAS) sau 75 din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni? Multumesc

06.10.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "ramona maria":

Draga viitoare mamica,

Pentru a beneficia de concediu si de indemnizatie de maternitate pentru cresterea copilului trebuie ca timp de 12 luni in anul anterior datei de nastere a copilului sa fi obtinut venituri supuse impozitului pe venit sau sa va fi aflat intr-una sau mai multe din situatiile asimilate stagiului de cotizare. Pentru detaqlii puteti citi articolul „Conditia stagiului de cotizare in vederea acordarii concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului” ce se gaseste la rubrica „Legislatia pentru mame” din sectiunea „Cunoaste-ti drepturile” de pe site-ul nostru www.scoalamamelor.ro

Inainte de a ramane insarcinata ganditi-va daca in ultimele 3-4 luni v-ati aflat intr-una din situatiile expuse mai sus si, de asemenea, daca pe perioada sracinii va veti afla intr-una sau mai multe din aceste situatii.

06.10.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "lizaa":

Draga mamica,

Da, puteti beneficia de concediul si de indemnizatia de maternitate indiferent daca ati beneficiat de concediul si de indemnizatia de risc maternal.

Odata ce ati ales in scris una din cele doua variante de concediu pentru cresterea copilului nu va mai puteti razgandi.

Indemnizatia se calculeaza la fel indiferent de varianta de cooncediu pentru cresterea copilului pentru care ati optat adica 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. Difera doar limita maxima pana la care se poate acorda indemnizatia, insa in cazul dumneavoastra aceasta limita nu va afecteaza: dumneavoastra veti primi aceesi suma indiferent de varianta aleasa.

06.10.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "brindusica":

Draga mamica,

Dumneavoastra va aflati acum in concediu de maternitate.

Dupa concediul de maternitate (cel de 126 de zile) veti intra in concediul pentru cresterea copilului.

Era indicat sa depuneti dosarul pentru acordarea alocatiei de stat pentru cel mic in luna in care acesta s-a nascut pentru a putea primi deja alocatia (din luna urmatoare celei in care s-a nascut). Puteti depune actele si acum pentru ca cel mic va primi retroactiv alocatia, insa aveti grija sa nu intarziati foarte mult cu depunerea actelor deoarece alocatia de stat pentru copii nu se acorda retroactiv decat pentru ultimele 12 luni. Asadar, daca un parinte depune actele pentru acordarea alocatiei dupa ce copilul implineste varsta de 1 an cel mic nu mai primeste alocatie de stat de cat s-a nascut ci doar pentru ultimele 12 luni.

Daca mai aveti nelamuriri imi puteti scrie la rubrica "Intreaba un specialist".

06.10.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "anka14":

Draga mamica,

V-am raspuns deja in amanunt acolo unde ati mai pus aceasta intrebare (chiar si direct la rubrica "Intreaba un specialist"), insa, in mare va spun ca dupa ce primul copil va implini 2 ani veti primi in continuare indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil pana cand si acesta va implini 2 ani (sau 1 an, in functie de varianta pe care o veti alege).

29.09.2011 petreau

Buna seara,

Daca am oprire pe salariu pentru banca este normal ca aceasta sa se faca si in cazul concediului pre si post-natal? Se aplica si la indemnizatia de crestere a copilului?

Multumesc!

28.09.2011 anka14

Buna ziua am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Am o fetita de 10 luni si sunt insarcinata in luna a patra. As vrea sa stiu cum se procedeaza cu indemnizatia de maternitate in cazul meu se poate prelungii dupa ce fetita implineste doi ani sau nu mai pot beneficia de indemnizatie daca nu am lucrat 12 luni intre cele doua sarcini

21.09.2011 brindusica

Am nascut acum 2 luni si mi-am luat concediu de lehuzie si postnatal pt ca nu imi luasem inainte nici o zi din prenatal. Intrebarea mea este daca trebuie sa imi depun actele pt acordarea alocatiei copilului inainte de a intra propiu-zis in concediu de maternitate, adica dupa terminarea celor 126 de zile?

Sau atunci cind imi depun pt concediu de maternitate imi pot depune si actele pt alocatia copilului?

Va multumesc

18.09.2011 lizaa

Buna ziua. As avea si eu o nelamurile si as dorii sa ma lamuriti daca se poate.Concediul de maternitate,cele 126 de zile, de ex.76 prenatal, si 50 postnatal se mai pot lua daca o persoana pe timpul sarcinii beneficieaza de concediu de risc, de ex 3luni?. In cazul in care viitoarea mama opteaza pt 1 an de concediu de crestere a copilului, si dupa aceea se razgandeste mai poate modifica la 2 ani?Si care ar fii indemnizatia la un salariu de incadrare de 1050lei pe 1 an si si pe 2?este vreo diferenta? Multumesc anticipat

16.09.2011 alena_lidia

Buna, sunt o mamica care chiar nu mai stiu cum sa rezolv problema pe care o avem eu si sotul meu. Acum 4 ani cand s_a nascut baiatul nostru sotul meu a intrat el in concediu pt cresterea copilului. Iar acum dupa 2 ani de la terminarea concediului nimeni nu vrea sa ii treaca in cartea de munca acei 2 ani de concediu de crestere al copilului. Va rog tare mult sa ne ajutati in aceasta privinta

16.09.2011 ramona maria

Buna ziua. Pe perioada 12.01 - 12.07.2011 am fost in somaj dupa 3 ani si jumatate vechime in munca. Daca as ramane insarcinata acum pot beneficia de ceva?

13.09.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "beasty":

Draga viitoare mamica,

Pentru acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului conteaza sa fi obtinut venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni din anul anterior datei de nastere a copilului (adica 9 luni de sarcina si 3 luni inainte). Sfatul meu este sa aveti lucrate cateva luni in plus (macar una sau doua) peste cele 12 luni pentru orice eventualitate.

Da, cele 12 luni incllud si concediul pentru sarcina si lauzie (perioada care este considerata perioada asimilata stagiului de cotizare).

Da, beneficiati de indemnizatie daca lucrati part time. In cazul in care din calculul indemnizatiei iese o suma mai mica sau egala cu 600 de lei atunci veti beneficia de de 600 de lei/luna drept indemnizatie pentru cresterea copilului.

13.09.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "sonikka":

Draga mamica,

E bine sa intrati in somaj pentru ca perioada in care beneficiati de indemnizatie de somaj este considerata perioada asimilata stagiului de cotizare si deci se ia in considerare pentru acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

13.09.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru "codruta.u":

Draga mamica,

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.

13.09.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru " monica.dica":

Draga mamica,

Asupra indemnizatiei de maternitate nu se datoreaza impozit pe venit, contributie de asigurari sociale de sanatate si nici contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

In schimb, se datoreaza contributia pentru asigurari sociale (=pensii). Contributia de asigurari sociale (CAS) se datoreaza, pentru aceasta perioada, asupra salariului de bază minim garantat in plata raportat la numarul de zile lucratoare de prestatie si se retine de angajator din indemnizatia de maternitate.

Daca mai aveti nelamuriri ne puteti scrie la rubrica "Intreaba un specialist".

13.09.2011 Specialist Scoala Mamelor

Pentru mihaella_ivan

Draga mamica,

Daca aveti venituri din mai multe surse toate vor fi luate in considerare atata timp cat ati platit pentru fiecare contributia pentru concedii si indemnizatii. Pentru fiecare luna din cele 6 anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate se vor stabili veniturile obtinute astfel ca pentru 4 din cele 6 luni veti avea venituri mai mari carora li se va aplica procentul de 85 pentru a se stabili indemnizatia de maternitate.

Daca mai aveti intrebari sau nelamuriri ne puteti scrie la rubrica “Intreaba un specialist”.

10.09.2011 biancamadalinacosta

Am nascut pe 30.03.2011. Am intrat in concediul pentru crestere al copilului cu data de 01.06.2011 si nici pana acum nu am primit indemnizatia de crestere a copilului. Am fost sa intreb ce se intampla cu dosarul meu si au fost gasite diverse motive pentru care nu mi-a fost aprobat dosarul nici pana acum. As dori sa intreb cum pot (sau unde pot) face o plangere impotriva acestei institutii deaorece m-i s-a spus ca abia dupa 20.10.2011 voi primi banii? (dupa 5 luni?!- nu este posibil asa ceva)

08.09.2011 beasty

as vrea sa raman insarcinata si m-am angajat recent cu contract de munca part time. As dori sa stiu cat trebuie sa astept pana sa pot ramane gravida pentru a putea beneficia de indemnizatie. Din cate am inteles se iau in calcul 12 luni inainte de nasterea copilului adica sarcina de 9 luni si 3 luni inainte de a ramane gravida? sau 12 luni pana sa ramai gravida? Cele 12 luni includ si concediul pentru sarcina si lauzie de 126 de zile sau fara acela? Beneficiez de indemnizatie daca am contract part time si venit sub 600 lei? Multumesc si nu ma ocoliti!

06.09.2011 alynutza79

Sunt functionar public la o primarie, acum aflandu-ma in conediu dematernitate. Datorita amabilitatii guvernului de a-mi taia 25% din salariu, calculul indemnizatiei s-a facut tinand cont de 6 luni salariu intreg, 6 luni diminuat, eu nascand in ianuarie 2011. In plus s-a redus procentul de acordare de la 85% la 70%.As vrea sa incep un demers juridic impotriva acestei triple nedreptati, pentru ca nu mi se pare corect acest calcul. Ce masuri as putea lua impotriva guvernului?

09.08.2011 danabobyt

Articolul de mai sus are in vedere indemnizatia de maternitate (si nu cea pentru cresterea copilului) care este reglementata de catre O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate care este in vigoare la momentul actual.

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului erau reglementate de catre O.U.G. nr. 148/2005 care nu se mai aplica decat pentru mamicile ce au nascut inainte de 1 ianuarie 2011. Drepturile mamicilor ce au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 sunt reglementate de catre O.U.G. nr. 111/2010.

Concediul si indemnizatia de maternitate sunt drepturi diferite fata de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului. Pentru detalii puteti citi articolul "Diferente intre concediul de maternitate si concediul poentru cresterea copilului".

08.08.2011 sonikka

Am si eu o intrebare. contractul meu de munca se termina in 30 August anul asta. Eu ar trebui sa nasc in Noiembrie spre sfarsit. Cum se va calcula cele 12 luni avand in vedere ca pana cind trebuie sa nasc ar trece 2 luni si jumatate de la incetarea contractului? Ar fi mai bine sa intru in somaj ca sa mi se ia in calcul si aceste luni sau ar trebui sa fac cotizatia din mana??

31.07.2011 codruta.u

deci indemnizatia este de 85% sau de 75%? si se calculeaza din venitul brut sau net?

27.07.2011 monica.dica

As avea o intrebare. Cand se socotesc cei 85% din brut se mai scad cas-ul si ceea ce mai trebuie si din acestia?

26.07.2011 mihaella_ivan

Daca am un loc de munca stabil si am si al doilea loc de munca (dar doar pe ultimele 4 luni) cum se va calcula concediul de maternitate?

 

26.07.2011 nadia_natasa

Nu se mai aplica OUG 158/2005 ci OUG 111/2010

15.07.2011 Florentina Strejan

O mare si importanta problema este cea pe care o intampina mamele cand se intorc la serviciu dupa acest concediu. Referitor la perioada de adaptare si la drepturile parintilor care au avut concediul de crestere si ingrijire copil nu am gasit nimic concret pe care sa te bazezi. Cred ca legea ar trebui sa fie mai explicita si mult mai ferma in acest sens.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici