Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Beneficiarii concediului pentru cresterea copilului

Legislatia pentru mame

Beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, urmatoarele persoane, numite persoane indreptatite:

a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor, 

b) oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/copiii in vederea adoptiei sau care au adoptat copilul/copiii,

c) persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, 

d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati,

e) persoana care a fost numita tutore.

Persoana indreptatita beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: 

a) are realizat stagiul de cotizare sau se afla intr-una sau mai multe din situatiile asimilate stagiului de cotizare (vezi articolul “Conditia stagiului de cotizare in vederea acordarii concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului “  http://www.scoalamamelor.ro/section/4/article/208/Conditia-stagiului-de-cotizare-in-vederea-acordarii-concediului-si-a-indemnizatiei-pentru-cresterea-copilului )

b) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

c) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

d) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de

cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

 

Începând cu anul 2012, pentru menţinerea drepturilor privind concediul și indemnizația pentru creșterea copilului, respectiv stimulentul de inserție, persoanele îndreptățite care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

 

Comentarii

07.12.2012 GinaG

Buna seara, doresc sa va adresez o intrebare ...doresc sa raman insarcinata si sunt pensionara (pensie sociala si pensie de handicap) poate sotul meu sa beneficieze de concediu si indemnizatie pentru copil? Sau daca eu ca pensionara am dreptul la indemnizatia de crestere al copilului? Va multumesc anticipat!

05.12.2011 AvoAndreea

Buna seara,

As avea o intrebare:

Bunica materna poate intra in concediul pentru cresterea copilului, in conditiile in care atat mama, cat si tatal copilului lucreaza, dar nu vor sa intre in concediu?

Va multumesc anticipat.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici