Locul unde se inregistreaza nasterea
Intocmirea actului de nastere se face la serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor sau primaria in a carei raza administrativ-teritoriala s-a produs nasterea.
Intocmirea actului de nastere pentru copilul gasit sau parasit de mama in maternitate/unitati sanitare se face in registrele de stare civila ale S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, ale primariei unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza a fost gasit/parasit copilul.
Termenul de inregistrare a nasterii
Declararea nasterii se face in termen de 15 zile calendaristice pentru copilul nascut viu si in termen de 3 zile pentru copilul nascut mort; termenul include atat ziua nasterii cat si ziua inregistrarii.
Cand declaratia de nastere a fost facuta dupa expirarea termenelor prevazute mai sus, inauntrul termenului de un an de la nastere, intocmirea actului de nastere se face cu aprobarea primarului, respectiv a sefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular de cariera.
Cand declaratia a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii, intocmirea actului se face in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, care trebuie sa contina toate datele necesare intocmirii actului de nastere. Actiunea se introduce la judecatoria in a carei raza are domiciliul persoana interesata sau unde are sediul institutia de ocrotire a copilului.
Cine poate declara nasterea
Au obligatia de a face declaratia de nastere oricare dintre parinti, iar daca, din diferite motive, nu o pot face, obligatia declararii revine in principal rudelor.
Prezumtia de paternitate
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.
Timpul cuprins intre a trei sute si a o suta optzecea zi dinaintea nasterii copilului este timpul legal al conceptiunii. El se socoteste de la zi la zi.
Stabilirea numelui si prenumelui nou-nascutului
Daca parintii au nume de familie comun, copilul va purta numele de familie comun.
Daca parintii nu au nume de familie comun sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si declaratia verbala a declarantului, intocmirea actului de nastere se face pe baza declaratiei scrise si semnate de ambii parinti, din care sa rezulte numele de familie si prenumele copilului; in cazul in care unul dintre parinti este in imposibilitatea de a-si manifesta vointa cu privire la stabilirea numelui de familie al copilului, inregistrarea nasterii se face in baza declaratiei celuilalt parinte
Documente necesare
a) Copil nascut in timpul casatoriei,
Vor fi prezentate urmatoarele documente:
- certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
- certificatul de casatorie al parintilor copilului, original si o xerocopie a acestuia
- actele de identitate ale parintilor (B.I.,C.I. sau adeverinta provizorie) precum si xerocopia acestora
- actul de identitate al declarantului (in cazul in care nasterea nu este declarata de unul dintre parinti) precum si o xerocopie a acestuia
Cand mama declara ca este casatorita, dar nu poate prezenta certificatul de casatorie, da o declaratie scrisa in acest sens, iar inregistrarea nasterii se face numai dupa ce personalul cu atributii de stare civila din cadrul S.P.C.L.E.P. sau ofiterul de stare civila din cadrul primariei competente a stabilit datele referitoare la sot, prin solicitarea unui extras de pe actul de casatorie si din verificarile in R.N.E.P.
In cazul in care casatoria parintilor a fost incheiata in strainatate si nu a fost transcrisa/inscrisa in registrele de stare civila romane, nasterea copilului se inregistreaza dupa transcrierea/inscrierea casatoriei parintilor.
Copilului i se atribuie CNP.
b) Copil nascut in afara casatoriei
Inregistrarea nasterii fara recunoasterea paternitatii de catre tatal copilului
Documente ce vor fi prezentate la starea civila:
- certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
- actul de identitate al mamei (B.I., C.I. sau adeverinta provizorie de identitate) precum si xerocopia acestuia
- certificatul de nastere al mamei si o xerocopie a acestuia
- actul de identitate al declarantului (in cazul in care nasterea nu este declarata de mama) precum si o xerocopie a acestuia
- daca este cazul, hotararea de divort definitiva si irevocabila sau certificatul de deces al sotului
Actul va fi completat doar cu datele referitoare la copil, mama si declarant (in cazul in care declarantul nu este mama), rubricile referitoare la tata se vor bara.
Recunoasterea paternitatii concomitent cu inregistrarea nasterii
Este obligatorie prezenta ambilor parinti in fata ofiterului de stare civila pentru completarea declaratiei de recunoastere a copilului si incuviintare a purtarii numelui.
Vor fi prezentate urmatoarele documente:
- certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
- actele de identitate ale parintilor (B.I., C.I. sau adeverinta provizorie) precum si xerocopiile acestora
- certificatul de nastere al mamei si xerocopia acestuia
- declaratia tip de recunoastere si incuviintare a purtarii numelui furnizata de starea civila
SURSA: Renata-Mihaela Marin – expert in activitatea de stare civila
Si daca copilul este nasut in alta tara,cum ii pot face certificat de nastere in Romania?
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici
Ce documente trebuiesc prezentate in cazul in care tatal nu este in tara? Cine declara copilul are nevoie de o procura din partea ambilor parinti?