Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Locuinta sociala

Legislatia pentru mame

Locuinta sociala este o locuinta care "se atribuie cu chirie subventionata unor persoane sau familii, a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei" (art.2 lit.c din Legea nr. 114/1996).

Au acces la locuinta sociala, in vederea inchirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoana, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul castigului salarial mediu net lunar pe total economie.

Venitul net lunar pe familie se stabileste pe baza declaratiei de venit si a actelor doveditoare, potrivit prevederilor legale. Declaratiile de venit, facute cu nesinceritate, atrag raspunderea materiala sau penala, dupa caz. 

 

Beneficiari

Locuintele sociale se repartizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale care le au in administrare pe baza criteriilor stabilite anual de acestea si de ele pot beneficia, in ordinea de prioritate stabilita potrivit legii, urmatoarele categorii de persoane: 

- persoanele si familiile evacuate sau care urmeaza a fi evacuate din locuintele retrocedate fostilor proprietari, 

- tinerii care au varsta de pana la 35 de ani, 

- tinerii proveniti din institutii de ocrotire sociala si care au implinit varsta de 18 ani, 

- invalizii de gradul I si II, 

- persoanele cu handicap, 

- pensionarii, 

- veteranii si vaduvele de razboi, 

- beneficiarii prevederilor Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si ai prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, 

- alte persoane sau familii indreptatite. 

 

Nu pot beneficia de locuinte sociale persoanele sau familiile care: 

a) detin in proprietate o locuinta; 

b) au instrainat o locuinta dupa data de 1 ianuarie 1990; 

c) au beneficiat de sprijinul statului in credite si executie pentru realizarea unei locuinte; 

d) detin, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat. 

Beneficiarii locuintelor sociale nu au dreptul sa subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului inchiriat, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere si a suportarii eventualelor daune aduse locuintei si cladirii, dupa caz. 

 

Chiria pentru locuinta sociala

Contractul de inchiriere se incheie de catre primar sau de catre o persoana imputernicita de acesta cu beneficiarii stabiliti de consiliul local, pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale. 

Nivelul chiriei nu va depasi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferenta pana la valoarea nominala a chiriei va fi subventionata de la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde este situata locuinta sociala. 

Titularul contractului de inchiriere este obligat sa comunice primarului, in termen de 30 de zile, orice modificare produsa in venitul net lunar al familiei acestuia, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere. 

In cazurile in care venitul net lunar pe familie s-a modificat, autoritatea administrattei publice locale va opera modificarea chiriei si a subventiei acordate, cuvenite proprietarului. 

 

In concluzie, o persoana/o familie trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru a obtine un punctaj cat mai bun si a ajunge cat mai sus pe lista de asteptare a unei locuinte sociale. Mai jos este un exemplu de cum ar putea arata criteriile cerute, insa fiecare primarie isi stabileste anual propriile criterii respectand normele legale expuse mai sus de aceea este indicat ca persoana/familia care-si doreste o locuinta sociala sa mearga la primaria de care apartine pentru a discuta in detaliu cu reprezentantii acesteia.

Exemplu – Criterii cerute pentru obtinerea unei locuinte sociale

 

1. Situatie locativa actuala  
  a) cu contract de inchiriere la proprietar  15 puncte
  b) in spatiul parintilor  2 puncte
  c) in camine/locuinte de serviciu 6 puncte
  d) persoane evacuate cu hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila 20 puncte
  e) persoane care locuiesc cu contract de inchiriere in imobile retrocedate 10 puncte
  f) persoane care au locuit legal in imobile retrocedate si care in prezent se afla in imobil fara forme legale  15 puncte
  g) beneficiarii Hotararii Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 120/2004 5 puncte
2. Stare civila actuala  
  a) casatorit 4 puncte
  b) vaduv 3 puncte
  c) divortat; necasatorit 3 puncte
3. Numar copii aflati in intretinere sau care gospodaresc impreuna cu parintii  
  1 copil 1 punct
  2 copii 2 puncte
  3 copii 3 puncte
  4 copii 4 puncte
  > 4 copii 6 puncte
4.  Stare de sanatate actuala  
  a) invalizi de gradul I sau II 3 puncte
  b) handicapati 3 puncte
5.  Vechimea cererii  
  a) < 1 an 1 punct
  b) 1-2 ani 2 puncte
  c) 2-3 ani 3 puncte
  d) 3-4 ani 4 puncte
  e) 4-5 ani 5 puncte
  f) 5-10 ani 6 puncte
  g) peste 10 ani 7 puncte
6. Venitul mediu net lunar pe membru de familie  
  a) < decat salariul minim pe economie 12 puncte
  b) intre salariul minim pe economie si venitul mediu net pe economie 9 puncte
  c) peste venitul mediu net pe economie 7 puncte
7. Varsta solicitantului  
  a) sub 35 de ani 10 puncte
  b) peste 35 de ani 5 puncte
8.  Categorii sociale  
  a) nu realizeaza venit 0 puncte
  b) salariati 3 puncte
  c) pensionari 5 puncte
  d) someri; persoane beneficiare de ajutor social 2 puncte
  e) functionari publici 10 puncte
  f) veterani si vaduve de razboi, revolutionari raniti si invalizi, fosti detinuti politici si urmasii acestora 5 puncte
  g) tineri institutionalizati 5 puncte
  h) repatriati 5 puncte
  TOTAL GENERAL:  

 

SURSA: Dana Barbu, jurist Drepturile mamei

Comentarii

16.11.2012 bramburiki

buna ziua

cum putem beneficia de o locunta sociala in cazul in care nu detinem absolut nimic de nimic, tatal fetitei mele este orfan , acte legale nu avem din lipsa de fonduri , avem un bebe de 7 luni si mai nou m-am imbolnavit si prin urmare nu sunt asigurata deci nu am bani de tratamente.nu ne putem permite o chirie decenta ori stam intr-un apartament cu 2 camere 2 famlii ,ori ca acum in prezent stam la niste tgani .conditiile sunt grele este foarte frig pentru un copil de 7 luni.autoritatile mereu ne inchid usa in fata din cauza ,ca sotul meu are certificatul de nastere furat si nu avem bani de trasport si taxe pentru a scoate altul.Deci din cauza acelui certificat de nastere noi trebuie mereu sa ne schimbam domiciliul din 2 in 2 luni.si de fiecare data conditiile de trai sunt in scadere.

multumesc anticipat

16.05.2012 csavinton

EU DACA MA SFATUITI CUM ANUME IM POT CERE DE LA PRIMAR ACEASTA LOCUINTA MAS BUCURA MULT SUNT DISPERATA CA PLATES O CHIRE250LEI si cheltuiel apa gaz si lumina si doi copi varog spunet cum anume ajumng sa pot beneficia nu prea cred ca am sanse dar incerc multumesc.

28.11.2011 mariadia1

Buna seara.

Este tarziu,dar,ca de obicei,nu pot adormi de-atatea griji.Dupa amar de viata,destula viata, viata mea e si mai crancena acum.Odinioara macar,aveam serviciu,iata-ma si pe mine,am ingrosat numarul somerilor, am terminat somajul si-mi caut un locsor de munca.Am un copil de 18 ani,in prag de bacalaureat si nu-l pot ajuta.Incerc sa nu disper,ma rog, ma linistesc,apoi cad prada disperarii.Omul cu care am incercat sa imi refac viata, are si el o fiica, de 11 ani.Intr-o luna,vom fi evacuati din partea de casa, mostenita de el,de la decesul tatalui sau,pentru ca matusa sa,Director la Curtea de conturi, fara copii,dar cu salariu bun si multe proprietati, nu se mai satura de strans avere.Suntem disperati,el are un salariu mic iar eu?Nici ca bona nu imi gasesc de lucru, sunt atatea femei doritoare.Nu am avut bani nici pentru un curs macar, intr-o zi am fost sunata de la o agentie.O domnisoara cu voce suava ma anunta ca am fost aleasa pentru un curs gratuit de bone, dupa care voi fi angajata...ce bucurie, ce surpriza neasteptata,dar totul s-a curmat cand am fost intrebata daca am casa...Doamne! Ce-ti rezerva viata...nu, nu voi mai avea casa, tocmai de aceea imi e necesar un curs, un job, am scoala...dar nu mai am parte...Este infiorator,dupa o viata de om al muncii sa te trezesti ca nu ai unde munci,ca sa asiguri copiilor un trai decent.Este si mai greu sa-ti fie teama ca nu vei mai avea acoperis deasupra capului,in zilele noastre,cand esti si fara venit.Nu ai somn, nu poti manca...sunt nopti intregi de nesomn,in care "scotocesc" internetul,in cautare de solutii...Mi-a ramas speranta,atat,dar si ea,sarmana, cu un trup suficient de fragil,cu teama sa se arate.Mi-e teama..atatea...am o varsta, la care sunt in putere si cu putinta de a realiza inca multe,daca nu mi-as simti ariple frante...m-a insotit curajul toata viata mea,am luptat mai mult singura sa-mi ridic puii,unde si cine sunt eu acum..ce-a mai ramas din...Maria de ieri?Acum, in prag de sarbatori,doresc sanatate si pace in suflet fiecaruia si curaj, lasati curajul sa razbata din voi si nu va temeti sa comunicati, sa socializati, nu va rastigniti cuvintele, lasati-le sa infloreasca, sa va apropie de alti oameni, nu va temeti sa cereti ajutor cand aveti nevoie...

18.11.2011 ioana nadia

buna,ma numesc nadia si am 31 de ani.Povestea mea este cam asa:m-am casatorit la 20 de ani,la 21 am divortat dar am si o fetita care acum are 11 ani,fetita mi-a fost incredintata mie dar deoarece trebuia sa ma mut la parintii mei care locuiesc intr-un apartament de 32 mp,am preferat sa ma impac cu fostul sot.locuim si acum impreuna la soacra mea,dar certurile sunt dese si nu e un mediu propice pentru a-mi creste copilul,"sotul"meu este plecat in italia dar nu ne ajuta mai deloc cu bani,deoarece zice ca nu are.M-a facut mereu sa sufar ,povestea e lunga ,acum insa as avea puterea sa ma despart de el deoarece si lucrez si,alaturi de fetita mea as dori sa incep o viata noua,intrebarea mea este...unde sa plec?nu am unde deoarece parintii mei au un apartament f mic si uitasem sa va spun,mai am 2 frati de 20 si 33 de ani.fratii locuiesc in camera mica si parintii in camera mare.oricat de mult imi doresc o viata mai buna trebuie sa ma compromit ca pana acum si sa locuiesc tot in casa soacrei pt ca ,oricat ma gandesc nu am unde merge.as dori si eu un sfat deoarece ma simt pur si simplu legata de maini si de picioare,nu stiu incotro s-o apuc!

17.11.2011 Fata verde

Buna,

Eu -38 ani

Sotul - (cetatean strain, rezidenta 5 ani) - 34 ani

In intretinere 2 copii (5 ani si un an si 3 luni) plus ca mai vine unul

Sursa unica de venit - indemnizatie CIC mama - 2450RON

Sotul cauta de munca de mult timp, ne chinuim asa

Chirie - 300EURO

Cheltuieli minime casa - 400RON (asta pana acum, nu stim ce va fi in aceasta iarna).

Ratele la banci nu le-am mai achitat de mult, nu sunt bani,

Dupa ce achitam chirie, intretinere, utilitati, si ocazional, gradinita fetitei celei mari, ramanem cu 500RON sa supravietuim 4 persoane (doar mancare, nu mai vbm de haine, medicamente, acestea sunt un vis).

Nu avem proprietati, nici alte locuinte , nici macar bunuri personale, in afara de acest calculator si un televizor normal.

Nu cersim, va rog doar sa sa ne spuneti daca am putea sa ne inscriem in acest program (casa sociala), adica daca am avea vreo sansa. Multumesc frumos.

31.10.2011 mihaela andrei

Buna.

Ma numesc Mihaela Andrei si locuiesc in Constanta. Felicitari! In primul rand ptr activitatea voastra si ptr ca ne deschideti mintea si ne oferiti solutii acolo unde ni se pare ca e capat de drum. De cand ma stiu locuiesc cu chirie. Acum am o familie frumoasa cu doi baietei superbi.Problema mea este urmatoarea:am locuit in acte cu socrii pana de curand. Socrii au vandut casa si prin urmare nici adresa din buletin nu mai e valabila ptr ultima vreme. Eu sunt in concediul de crestere a copilului,iar sotul meu lucreaza cu contract de 6 luni cu posibilitatea de prelungire.Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez, ce pasi trebuie sa urmez ptr a obtine o locuinta sociala. Va multumesc

15.10.2011 vanesa

Buna,

Ma numesc Mihaela si as vrea sa stiu daca pot beneficia de o locuinta sociala. Am fost casatorita 16 ani si acum m-am hotarat sa divortez din cauza unor probleme destul de grave cu sotul. Am 2 copii o fetita de 4 ani si baietelul de 14 ani cu handicap grav. Momentan stau la parintii mei impreuna cu familia surorii mele. Ce pot face ptr o locuinta sociala? Am vreo sansa?

Multumesc

12.10.2011 delias

Buna ziua,

Am cunoscut zilele trecute o familie de rromi, mama si 5 copii in Gara de Nord din Timisoara. Copilul cel mic, este o fetita de 2 ani, are un chip de inger si cand am privit-o m-am gandit la un singur lucru 'cum as putea sa ii pastrez chipul de inger?"

As vrea sa ajut aceasta familie, pe langa pachetele cu hrana si hainute, cu ceva mai concret: o lucuinta socila, de exemplu. Mama este cea care sta cu copii, tatal este la inchisoare.

As vrea sa ma indrumati in asa fel incat, sa putem sa le oferim un acoperis si o masa zilnica.

Multumesc

07.10.2011 [email protected]

Buna,

Ma numesc Valy in cazul nostru cum se rezolva treaba stam cu chirie si am 2 copii si mai vine unu'. Sotul nu are serviciu nu gaseste lucreaza cu ziua deocamdata pana gaseste sa se angajeze cu carte de munca. Noi nu avem nici un drept la o locuinta chiar nu avem dreptu' la nimic o sa ne chinuim o viata intreaga cu chirie cit o sa ne mai tina si astia nu stim ce sa facem. Am facut cerere la primarie abia anu viitor intra in vigoare ce sanse am sa ne dea o casa cit trebuie sa mai asteptam. Multumesc

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici