La momentul actual in Romania nu exista un cadru legal pentru meseria de bona.
Cu toate ca a existat o propunere legislativa in acest sens, aceasta nu a reusit sa treaca de cele doua camere ale Parlamentului.
Este vorba despre proiectul de lege privind ingrijirea copilului prescolar, asa numita lege a bonelor, care a trecut de Senat la data de 30.08.2010. La data de 22.11.2010 a fost inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor. Dezbatut in plenul Camerei Deputatilor. Dezbatut in plenul Camerei Deputatilor in lunile februarie si martie 2011, a fost respins la data de 22.03.2011 cu 124 de voturi pentru, 137 de voturi impotriva si 4 abtineri (total prezenti = 265).
Respectivul proiect de lege reglementa modul in care copiii de varsta prescolara puteau beneficia de sprijin din partea statului in vederea ingrijirii la domiciliu sau in cadrul creselor si gradinitelor cu program prelungit pana la implinirea varstei de sapte ani. Proiectul prevedea conditiile in care se asigura ingrijirea copiilor la domiciliu de catre bone, precum si scutirile de plata a impozitului pe salariu de care beneficiau parintii in cazul in care aveau incheiate contracte de bona sau puteau arata dovezi de ingrijire institutionala a copilului prin inmatricularea in cresa sau gradinita. Din pacate, insa la fel ca si celelalte incercari dinaintea sa, proiectul de lege privind ingrijirea copilului prescolar nu a trecut de Camera Deputatilor.
Avand in vedere ca serviciile de ingrijire si educare oferite de stat pentru prescolari sunt insuficiente este absolut necesara crearea unui cadru legal pentru imbunatatirea conditiilor de crestere a celor mici prin reglementarea situatiei bonelor in tara noastra.
SURSA: Dana Barbu, jurist Drepturile mamelor
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici
Buna,
As dori sa stiu daca exista vreo initiativa in a se rezolva locurile prea putine din crese? Se apropie sfarsitul anului, iar mamele care au optat pentru un concediu de un an au nevoie de o solutie. Legea bonelor a picat, dar ce facem noi, mamele, in acest caz? Luam atitudine sau nu? Doamna ministru Udrea zicea ca se vor construi crese! Cum putem sti cate vor fi finalizate si unde vor fi acestea? Scoala Mamelor are vreo initiativa in acest sens?