Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Alocatia de stat pentru copii

Legislatia pentru mame

BENEFICIARI

Titular al dreptului la alocaţie de stat pentru copii este copilul. Alocaţia de stat pentru copii este o formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.

Alocaţia de stat pentru copii se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora. De asemenea, beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii.
 
CUANTUMUL ALOCAŢIEI DE STAT PENTRU COPII

În prezent, alocaţia de stat pentru copii se acordă după cum urmează:
            a) în cuantum de 200 lei pe lună, în situaţia copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap;
            b) în cuantum de 42 lei pe lună (se poate modifica anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale), în situaţia copiilor în vârstă de peste 2 ani şi a tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora; tinerii care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical;
            c) în cuantum majorat cu 100% pentru copiii cu handicap care au împlinit vârsta de 3 ani, (adică, în prezent, în cuantum de 84 de lei), până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Alocaţia de stat pentru copii prevăzută la litera a) se cumulează:

-   cu indemnizaţia pentru creşterea copilului în vârstă de până la 1 an sau până la 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap sau
-   cu stimulentul de inserție.
 
ACORDAREA  ALOCAŢIEI

Potrivit art. 12 din O.U.G. nr. 111/2010 dreptul la alocaţia de stat pentru copii se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

            a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
            b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinta pe teritoriul României;
            c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
 
Cererea privind acordarea alocaţiei de stat pentru copii

Cererea se face, în numele copilului, de către reprezentantul legal al copilului care, în funcţie de caz, este:

-   unul dintre părinţi;
-   tutorele;
-   curatorul;
-   persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal;
-   persoana căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei.
 
Actele necesare pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii

Alocaţia de stat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani se acordă pe bază de cerere completată şi semnată de reprezentantul legal al copilului însoţită de:

-   certificatul de naştere al copilului  (în original şi în copie);
-   actul de identitate al reprezentantului legal;
-   documentele din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal, şi de orice alte documente justificative, după caz.

Pentru copilul cu handicap, cererea de acordare a alocaţiei de stat pentru copii este însoţită şi de copia certificatului de încadrare a copilului într-un grad de handicap.
 
Unde se depune dosarul pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii

Cererile pentru stabilirea alocaţiei de stat pentru copii şi actele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestui drept se depun şi se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe a cărei/cărui/căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz, reprezentanţii legali ai copiilor.
   
PLATA ALOCAŢIEI

Alocaţia de stat pentru copii se plăteşte reprezentantului legal al copilului.

Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Plata alocaţiei de stat pentru copii se realizează prin mandat poştal, cont curent personal sau cont de card, în funcţie de opţiunea reprezentantului legal.
 
Suspendarea plăţii alocaţiei de stat pentru copii

În situaţia în care se schimbă reprezentantul legal al copilului, plata alocaţiei de stat pentru copii se suspendă până la stabilirea noului reprezentant legal.

În cazul în care achitarea drepturilor de alocaţie de stat pentru copii se face prin mandat poştal, plata acesteia se suspendă dacă timp de 3 luni consecutive reprezentantul legal al copilului sau tânărul nu a încasat drepturile cu titlu de alocaţie de stat pentru copii. Reluarea în plată, inclusiv plata drepturilor restante, se face pe bază de cerere scrisă întocmită de reprezentantul legal al copilului sau de tânăr, care se înregistrează la direcţia teritorială.
 
Încetarea plăţii alocaţiei de stat pentru copii

Dreptul la alocaţia de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare. Dreptul la alocaţia de stat pentru copii încetează în una dintre următoarele situaţii:

            a) tânărul a împlinit vârsta de 18 ani și nu mai urmează cursurile liceale sau profesionale organizate în condiţiile legii;
            b) decesul copilului sau, după caz, al tânărului;
            c) copilul cetăţenilor străini sau apatrizi nu mai locuieşte în România.

În situaţia în care după încetarea dreptului sunt îndeplinite din nou condiţiile de acordare, alocaţia de stat pentru copii se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii.

Reprezentantul legal al copilului este obligat să comunice în scris direcţiei teritoriale orice modificare intervenită, de natură să determine încetarea, suspendarea sau modificarea plăţii drepturilor de alocaţie de stat pentru copii, în termen de 15 zile de la apariţia acestora.

Încetarea/suspendarea/reluarea dreptului la alocaţia de stat pentru copii se realizează în baza deciziei directorului executiv al direcţiei teritoriale,  care trebuie comunicata beneficiarului.
    
Sumele cu titlu de alocaţie de stat pentru copii plătite necuvenit

Sumele plătite necuvenit cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se recuperează pe baza deciziei emise de persoana juridică care a efectuat plata alocaţiei de stat pentru copii sau prin angajamentul de plată scris al persoanei care le-a încasat în mod necuvenit.

Alocaţia de stat pentru copii nu este impozabilă şi nu poate fi urmărită silit decât în vederea recuperării sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici