Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cum poate fi prevenit cancerul de san?

Sanatate

Numarul femeilor care se lupta cu cancerul de san este tot mai mare. Practic, tumoarea se dezvolta sub influenta estrogenilor care impregneaza glanda mamara. Specialistii spun ca  principala cauza a aparitiei cancerului de san este pe sistem hormonal. Desi se crede ca o contributie in aparitia bolii o are excesul expunerii la soare, fumatul si poluarea, tot cercetatorii sustin ca factorii amintiti mai sus nu intervin in geneza cancerului de san. Cu toate acestea numarul femeilor care nu au fumat, nu au stat in soare la orele pranzului si au avut grija la factorii poluanti, a fost mai mic decat celelalte.

Pentru a preveni aparitia tumorii de san, poti face cateva lucruri care tin de un stil de viata sanatos. 

Ai grija la kilograme!

Numarul kilogramelor pe care le ai nu inseamna doar un aspect fizic bun, ci sunt raspunzatoare si de starea de sanatate. Greutatea in exces favorizeaza dezvoltarea cancerului, iar cancerul de san nu face exceptie. Sunt vizate femeile trecute de prima tinerete si cele ajunse la menopauza. 

 

Prima sarcina, inainte de 30 de ani

Sarcina face ca celulele mamare sa se maturizeze in intregime. Ceea ce reduce riscul aparitiei cancerului. Femeile trebuie sa stie ca nu este indicat sa ia pilule anticonceptionale pe o perioada mai mare de 5 ani inainte de prima sarcina, deoarece acestea favorizeaza aparitia tumorii.

Urmatorii copii pot fi nascuti si dupa varsta de 30 de ani.

 

Alapteaza!

Mamele care alapteaza pruncii la san, cel putin jumatate de an, au avut rezultate pozitive la testele de depistare a cancerului de san. Alaptarea este procesul care incheie maturizarea celulelor mamare, care este factor protector.

 

Renunta la alcool

Pentru o proaspata mama consumul de alcool nu este recomandat. Pentru o femeie consumul regulat de alcool creste riscul aparitiei cancerului cu 30%. Este interzis consumul de orice fel de alcool.

 

Fa miscare regulat!

Fie ca alegi sa mergi la o sala de sport, fie ca alergi in parc, fie ca mergi pe jos sau ca ai renuntat la lift si urci pe scari, acest lucru reduce cu 40% aparitia cencerului de san. Sportul iti intareste organismul si creste imunitatea, cu conditia sa practice activitati fizice regulat.Un stil de viata sanatos este cheia unui organism sanatos. Si atata timp cat te gandesti cum sa previi anumite afectiuni si iti doresti acest lucru, ai toate sansele sa te bucuri de o sanatate strasnica.

 

Sursa: Ana Maria Vasilateanu, Asociatia Telefonul Copilului

Comentarii

02.05.2012 janine 85

Frumos articol cred ca o sa ne fie de folos noua tuturor femeilor! Sa ne facem timp doamnelor pentru noi pentru sanatatea noastra caci este cea mai importanta! Numai bine va doreste janine 85!

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici