Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Sa bem apa indiferent de anotimp

Sanatate

 Sa bem apa indiferent de anotimp


Apa este elementul fara de care nu ar exista viata. 70% din suprafata Terrei este apa si 60% din greutatea unui adult este tot apa. Toate celulele din organism au in componenta apa.
Un om poate supravietui fara hrana pana la 40 de zile, dar  fara apa  in cel mult 3 zile ar putea sa se deshidrateze  si sa  moara.


Chiar daca apa este esentiala pentru hidratarea organismului nu toti inteleg asta. Sunt multi cei care cred ca pot inlocui apa cu alte bauturi. Dar gresesc incercand sa isi  potolesca  setea consumand bauturi racoritoare fabricate ce contin diverse substante ce dauneaza organismului.

 Acidulate sau nu, sucurile nu pot suplini nevoia organismului de hidratare. Un pahar de 250 ml dintr-un astfel de suc contine pana la 6 lingurite de zahar, ceea ce duce la absorbtia imediata a glucidelor in sange si cresterea glicemiei. De asemenea zaharul este raspunzator de cresterea tensiunii arteriale si a colesterolului din organism. Iar consumat in mod constant duce la obezitate.

Apa trebuie bauta in fiecare zi, intre 1,5  si 2 L, astfel organismul va avea hidratarea necesara pentru o buna functionare.

Desi este benefica multi nu consuma apa pentru ca nu are gust sau miros.
Pentru cei ce nu consuma apa datorita caracteristicilor ei  exista cateva trucuri prin care sa beti apa:

- Beti limonada, cu lamaie si putina miere sau putin zahar, astfel apa plata se va transforma  intr-o delicioasa bautura de care veti deveni dependenti.
- Puneti in apa cateva felii de lamaie, grepfruit, portocala, mar sau cateva frunze de menta taiate marunt. Acestea vor transforma banala apa intr-un lichid aromat.
- Mancati supe si ciorbe, acestea contin apa. La fel ca si legumele sau fructele, acestea au    minerale, vitamine, proteine si glucide care va vor tine de foame si de sete.
- Daca beti ceai, cald sau rece, acesta este un alt mod prin care va puteti  hidrata. Totusi tineti cont de cat zahar consumati.
- Alt mod de a va ‘pacali’ sa beti apa este sa tineti la indemna o sticla cu apa. Astfel  de  cate ori o vedeti  veti bea cateva inghitituri. In timp va veti obisnui sa o consumati din reflex.

Si nu uitati ca a bea apa in exces nu va poate face rau, dar sa uitati sa beti apa va poate costa  sanatatea si uneori din nefericire chiar viata.

 

Sursa: Anamaria Vasilateanu

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici