Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cancerul cervical in 8 intrebari

Cancerul cervical in 8 intrebari

Există noi apariţii în programele de depistare a cancerului cervical 

„Cancerul cervical” în 8 întrebări 

Cancerul cervical este al doilea cel mai comun cancer la femeile din lumea întreagă. În ţara noastră, ocupă locul 9 printre cancerele tipic feminine, şi în fiecare an, aproximativ 1500 femei sunt diagnosticate cu cancer cervical (cancerul colului uterin). Profesorul asociat Korhan Kahraman, Specialist în ginecologie şi obstetrică la Spitalul Acibadem Atakent ne spune toate detaliile, de la căi de transmitere la simptome, de la diagnostic şi management la modificări ale metodelor de screening, tot ceea ce trebuie să se ştie despre cancerul cervical. 

1. Care sunt cauzele cancerului cervical şi care sunt femeile expuse cel mai mult la risc? Infecţia cervicală cauzată de HPV (Virusul Papilloma Uman) este cauza cea mai semnificativă a cancerului cervical. Deoarece HPV este un virus cu transmitere sexuală, este direct asociat stilului de viaţă sexuală. Riscul de infecţie cu HPV şi de afecţiuni conexe este mai crescut în cazul indivizilor care au avut contacte sexuale la o vârstă mai fragedă (înainte de 21 ani), care au parteneri multipli sau contact sexual cu bărbaţi cu şanse mari de a fi purtători (parteneri multipli). Câţiva din ceilalţi factori de risc raportaţi pentru cancerul cervical sunt naşterile multiple (mai mult de 3), fumatul, alte infecţii ale colului, o deficienţă a sistemului imunitar împotriva microorganismelor, un statut socio-economic slab, folosirea contraceptivelor orale de la o vârstă fragedă pentru o perioadă de timp îndelungată. 

2. Cum funcţionează mecanismul prin care HPV cauzează cancerul cervical?

Nu toate tipurile de HPV ce cauzează infecţii cervicale induc cancerul. Aproximativ 15 tipuri de HPV sunt cunoscute ca fiind asociate cancerului. În special HPV 16 şi 18 sunt tipurile care cel mai adesea evoluează în cancer. Orice tip de contact cu pielea şi fluidele corporale ce adăpostesc HPV poate rezulta în declanşarea infecţiei. Este răspândit la 2/3 din acei implicaţi în contacte sexuale cu individul infectat. Cu toate acestea, nu toate tipurile de infecţie cu HPV trebuie să cauzeze o nelinişte extremă. Asta deoarece infecţia se rezolvă de la sine la 70 la sută din indivizi în decursul unui an după infectare, iar la 90 la sută în doi ani. Cu alte cuvinte, dacă sistemul imunitar al individului funcţionează normal, corpul poate distruge virusul. Doar 10 la sută din femeile care au o infecţie cu HPV dezvoltă o infecţie cronică. HPV cu risc ridicat, adică cel ce are un efect carcinogen îşi transmite propria structură genetică către celulele pe care le invadează, rezultând ulterior în declanşarea unei serii de interacţiuni. Perioada dintre transmiterea HPV şi declanşarea cancerului se poate extinde la 10-15 ani, şi se va manifesta ca o serie de leziuni „precursoare ale cancerului”. Obiectivul principal al programelor de depistare a cancerului cervical este acela de a detecta aceste leziuni precursoare ale cancerului şi de a preveni dezvoltarea cancerului. 

 

3. Este posibil să ne protejăm de cancerul cervical?

Cea mai importantă metodă în protecție este testul de screening ce se bazează pe examinarea celulelor din eșantioanele de frotiu obținute cu ajutorul unei unelte de mici dimensiuni de pe colul uterin (testul Babeș-Papanicolau). Este știut că în țările unde testul este aplicat, există o reducere cu 70 la sută în ocurența cancerului cervical și a deceselor asociate. În ciuda acestui fapt, acest cancer continuă să amenințe sănătatea femeilor în special în țări foarte slab dezvoltate și în unele din țările în curs de dezvoltare. O altă metodă de protecție sunt vaccinurile HPV aplicate și în țara noastră. 

 

4. Care este ultima actualitate în vaccinurile dezvoltate împotriva cancerului cervical? 

Există două tipuri diferite de vaccinuri ce ne protejează de HPV. Primul este vaccinul cvadrivalent dezvoltat împotriva tipurilor de HPV 6, HPV 11, HPV 16 și HPV 18. Vaccinul cvadrivalent este folosit împotriva HPV 16 și HPV 18 ce sunt considerate responsabile pentru 70% din cancerele cervicale, precum și HPV și HPV 11 care sunt responsabile pentru negii genitali și nu sunt asociate cancerului. Celălalt vaccin este vaccinul bivalent folosit pentru HPV16 și HPV 18. Studiile efectuate au indicat că ambele vaccinuri au avut 90% succes în prevenirea leziunilor precursoare ale cancerului sau împotriva cancerului în sine ce este asociat tipurilor de virus incluse în vaccin. Acest procent ajunge la maxim în cazul femeilor inactive din punct de vedere sexual, în alte cuvinte, a celor ce nu au contractat niciodată HPV. Pentru a obține efectul cel mai bun, este util ca vaccinul să fie administrat în copilărie. Vârsta sugerată pentru copilărie este 11-12 ani. Se poate administra și la 9-10 ani dacă se dorește. Femeile ce nu au fost vaccinate în copilărie trebuie vaccinate până la 26 ani. Cu toate că opiniile diferă, această limită de vârstă poate crește până la 45 ani dacă este neglijată. 

 

5. Când trebuie femeile să suspicioneze cancerul cervical? 

Majoritatea cancerelor cervicale nu dau naștere niciunui simptom în fazele incipiente, iar atunci când o fac, cea mai frecventă acuză sunt sângerările vaginale. Această sângerare poate lua forma petelor ce apar înafara perioadelor de menstruație la femei, sau mai tipic, pete de sânge observate în timpul sau imediat după contactul sexual. Trebuie de asemenea să reamintim că deși apariția sângerării la femei după menopauză este mai adesea asociată cancerelor ce survin din dublura internă a uterului, și cancerul cervical poate fi cauza acestora. Când cancerul invadează structurile învecinate în fazele avansate, pacientele pot simți dificultăți la trecerea urinei sau a scaunului, dureri în picior, sau retenția de fluide în picioare. 

 

6. Cum sunt tratate cancerele cervicale? 

Există două metode principale de tratament. Prima este tratamentul chirurgical. Deși poate prezenta unele variații, metoda chirurgicală standard în etapele timpurii include îndepărtarea uterului împreună cu țesutul învecinat posibil afectat prin extinderea cancerului și a nodulilor limfatici. După operație, tratamentul cu raze (radioterapia), fie de sine stătător sau combinat cu chimioterapie poate fi necesar la unele din paciente. Cealaltă metodă de tratament a pacientei este radioterapia concomitentă cu chimioterapia, și fără operație. Opțiunea de tratament acolo unde radioterapia este dată ca metoda predominantă se aplică pacientelor cu boală avansată care nu pot fi supuse operației. 

 

7. Este posibil ca mamele tratate pentru cancer cervical să nască? 

O diferență semnificativă între cancerul cervical și celălalte cancere ginecologice este apariția acestui cancer mai adesea la femeile de vârstă reproductivă. Așadar, selectarea tratamentului poartă o semnificație specială pentru pacientele din această grupă de vârstă care doresc de asemenea să aibă copii. La pacientele din această grupă de vârstă, este posibilă doar îndepărtarea colului și a nodulilor limfatici și păstrarea corpului principal al uterului, făcând astfel posibilă nașterea copiilor. Totuși, pentru a efectua o astfel de operație , este nevoie de o evaluare meticuloasă anterior operației pentru a stabili dacă pacienta îndeplinește criteriile. Datorită operațiilor adecvate în această grupă de vârstă, multe femei pot fi și vindecate de boală, și pot avea și copii. 

 

8. Care metodă trebuie aleasă pentru tratamentului cancerelor cervicale? 

Azi, aproape toate procedurile ginecologice în abdomen pot fi executate laparoscopic. Un avantaj semnificativ al laparoscopiei față de chirurgia deschisă este acela că salvează pacientele de la incizii mari pe abdomen, făcând posibilă operația cu ajutorul unor orificii mici de dimensiuni milimetrice (5-12 mm) prin care o cameră este introdusă în abdomen alături de unelte chirurgicale foarte mici. De asemenea și pentru că toate organele și structurile pot fi văzute mai în detaliu comparativ cu operația deschisă, operația poate fi executată cu meticulozitatea dorită. Pacientele operate laparoscopic suferă mai puțină durere, au o ședere mai scurtă în spital, și se întorc mai devreme la viața normală. În plus, tehnologia robotică ce a început să fie recent folosită permite chirurgilor să opereze dintr-o perspectivă tridimensională și să își folosească mâinile aproape la comfortul chirurgiei deschise. Chirurgia robotizată permite unele aspecte complicate ale chirurgiei precum tratarea mai ușoară a cancerului cervical și cu o meticulozitate mai mare. 

 

Testul HPV este recomandat în plus pe lângă testul Papanicolau 

Toate femeile trebuie să adere la programele de depistare a cancerului cervical după vârsta de 21 ani. Cu toate că în zilele noastre există diverse programe de screening, fundații îndrumătoare precum Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi și Societatea Americană de Cancer au publicat recent rapoarte ce includeau recomandările lor actuale. Conform acestor ghiduri: „Femeile cu vârsta între 21 și 29 ani trebuie controlate cu un test Papanicolau la fiecare 3 ani, femeile cu vârsta de 30 ani sau mai mult trebuie urmărite la fiecare 5 ani cu testul dublu ce include testul Papanicolau și testul HPV.” Pe de altă parte, se știe că atunci când testul HPV nu poate fi efectuat, urmărirea cu ajutorul testului Papanicolau la fiecare 3 ani este de asemenea o abordare acceptabilă. Aceste intervale de depistare raportate mai sus pot diferi când există un rezultat patologic (frotiu anormal). Depistarea este recomandată până la vârsta de 65-70 ani. Nu există încă o schimbare oficială în programul de depistare a cancerului cervical în țara noastră, screeningul anual cu frotiul continuă. Noi spunem tuturor femeilor să nu neglijeze examenele ginecologice anuale și să facă regulat teste Papanicolau. 

 

Pentru mai multe detalii despre accesarea serviciilor medicale ale grupului Acibadem vă rugăm să contactați biroul local din România la adresa de email [email protected] sau telefon 021 313 99 38.

Va astept la Atasagon Detox & Wellbeing Center
Gala Atipic Beauty
Am inceput pregatirile pentru Gala Atipic Beauty!
Pretuieste viata la Itsy Bitsy!
Sarbatori minunate!
Prof. Dr. Mehmet Mutaf de la Acibadem Bodrum, voluntar la Bucuresti in sprijinul victimelor Colectiv
Concertul Extraordinar Umanitar Angela Gheorghiu
Concert umanitar Angela Gheorghiu
Dermatita atopica la copil
Emotie la Acibadem Atakent
10 SEMNALE DE ALARMA ALE ORGANISMULUI!
Voluntari pentru copii!
Lansarea Reprezentantei Acibadem la Constanta
La doar 11 ani spatele lui avea forma literei C!
Evaluari oncologice gratuite la reprezentanta Acibadem Romania, 18.04.2015
Andreea Marin lanseaza documentarul “Detoxifierea, experienta mea” pe Travel for Senses
Gala Atipic Beauty, 08.04.2015
Paste fericit!
Parteneriat Acibadem cu Spitalul Judetean de Urgenta Suceava
Atipic Beauty - o lectie de viata
Gratitudine
Evaluari medicale gratuite la Bucuresti, 27 martie 2015
Alege demnitatea!
Cancerul cervical in 8 intrebari
The Money Channel - Prime Time Business, 11.03.2015
Alegeri pentru sanatatea voastra
Portret de mama
Cancerul de prostata
Oferta promotionala - detoxifiere la Bodrum!
Sarbatori minunate!
Oferta promotionala - detoxifiere la Bodrum!
Implica-te in Campania pentru Sanatatea Sanilor!
Chirurgia robotica i-a oferit sansa de a deveni mama!
Lansare Centru-Pilot Educational
Detoxifierea la Bodrum - Experienta mea
Detoxifierea la un alt nivel
Cele mai pretioase gimnaste ale lumii au trecut controlul medical la Acibadem Sports
Lacrimi si emotii astazi, la lansarea reprezentantei Acibadem de la Chisinau!
Reprezentanta Acibadem, de luni si la Chisinau
Medicina la Acibadem Atakent
Consultatii Acibadem la Bucuresti
Doneaza cu Avon!
Tabara Naturii
Multumiri tuturor partenerilor nostri!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Bucuresti!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Oradea!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Iasi!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Pitesti!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Bistrita!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Targu Mures!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Cluj!
Ingerasul e alaturi de noi
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Brasov!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Sibiu!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Ploiesti!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Timisoara!
Caravana Pretuieste Viata poposeste la Galati
Caravana Pretuieste Viata poposeste in Constanta si Galati!
Caravana Pretuieste Viata - Ingerasi inscrisi
Nu pierde evenimentele din turneul nostru national, Caravana Pretuieste Viata
Echipa noastra va doreste sarbatori binecuvantate!
Andreea Marin
Sarbatori vesele cu sanatate si dragoste
Vestea salvatoare
Alexandra Usurelu  in deschiderea concertului Vunk
In curand, pe Tvr 1, duminica seara, emisiunea Pretuieste Viata!
Ghidul tanarului voluntar - Stelian Juganu
Scoala Mamelor si Centrul Kinetobebe
Dragii mei, Viata acestei fetite este in mainile noastre!
La Conasu
Scoala Mamelor si European Hospital - Curs pentru viitoarele mamici
Campania UNICEF - Priveste intai copilul
Satmarencele si osencele au intalnire cu Andreea Marin si Andreea Paul la Scoala Mamelor
Echipa vine la Satu Mare
Surpriza pentru copiii nostri de 1 iunie!
Scoala Mamelor vine la Bistrita Nasaud!
Paste Minunat!
Sprijin umanitar finalizat cu Succes
Acibadem Hospitals Group deschide reprezentanta in Romania
Anca Bucur la Scoala Mamelor
Caz umanitar - Stefan
Caz umanitar rezolvat
Cluj-Look TV, 6 martie
Sustine Campania Respectului impotriva violentei domestice
Acibadem Hospitals Group
Sarbatori Fericite
Women for Women Fashion&Lifestyle Fair isi deschide portile pe 2 decembrie
Echipa HO HO HO 2 vine in orasul tau!
Acibadem Hospitals Group
Premiul pentru reusita proiectului Scoala Mamelor in cadrul Galei "Ce se intampla doctore?"
Teledon, la Kanal D, sambata seara la ora 21:00!
Invitatie pentru mamici si copii sau, de ce nu, pentru intreaga familie
Andreea Marin si echipa vin in orasul tau - Bucuresti
Worldclass
Andreea Marin Banica si Alexandra Dinu isi dau mana pentru prima campanie internationala a Fundatiei Pretuieste Viata
"Coalitia pentru o Noua Preventie 2013“ cere introducerea vaccinului antipneumococic
Foto - 04 septembrie 2012
Va multumim ca ne-ati fost aproape!
Pacientul intreaba, Acibadem raspunde
Scoala Mamelor la Chisinau, la un an de Clubul Nostru
Trezeste Romania - lacrimi si surpriza de proportii - o masina cadou pentru un invingator
Editie extraordinara in aceasta seara la ora 21:00, la Realitatea TV
Pentru voi, mamicilor
Violeta, fetita Andreei Marin, si Georgiana, poeta de la Trezeste Romania, prietene dupa o zi minunata petrecuta impreuna
Trezeste Romania - schimbarea orei de difuzare: vinerea, la ora 21.00, pe Realitatea TV --- Andreea Marin a dus-o la primul concert din viata ei pe poeta de 8 ani care-si scrie versurile la lumanare
Andreea Marin Banica - alaturi de "divina" Sophia Loren la Marsilia
Primele impresii din Ciad, Africa
Fara Eticheta
Eveniment - Impreuna in lupta impotriva cancerului
Andreea Marin Banica - Reese Witherspoon - Washington 2012
Scrisoarea unei mamici din familia noastra
SCOALA MAMELOR - primul an de viata
Scoala Mamelor - primul an de viata
Cursuri
Cursuri
Despre Scoala Mamelor
Sarbatorile de Paste
Dezbateri Cluj si Zalau
Felicitare 8 martie
Dezbatere Ploiesti, 14 februarie 2011

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici