Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Cancerul de prostata in 12 intrebari

Acibadem Hospitals Group

Cancerul de prostata

Dragii mei, precum e lesne de inteles, platforma www.scoalamamelor.ro a fost gandita la inceput pentru a veni in sprijinul mamelor, dar in timp aceasta granita s-a sters si ma bucur ca se intampla asa. Astazi specialistii nostri raspund gratuit si intrebarilor copiilor sau barbatiolor, pentru ca ei au venit catre noi cu diverse probleme de viata. De aceea, ceea ce veti citi mai jos este un subiect dedicat barbatilor, in special, dar bineinteles si oricarei femei careia ii pasa de sanatatea partenerului sau de viata, a tatalui, a fratelui, a unui prieten. 

 

Cancerul de prostată în 12 întrebări

 

Dacă ați fost recent diagnosticat cu cancer de prostată, s-ar putea să fiți confuz căutând detalii despre acest tip de cancer și posibilele opțiuni de tratament. Fiecare tratament are beneficiile sale și riscurile sale și nici un anume tratament nu este cel potrivit pentru fiecare bărbat cu cancer de prostată. Acest articol încearcă să explice cancerul de prostată și cele mai noi modalități de tratament în 12 întrebări: 

 

Ce este cancerul de prostată? 

 Cancerul de prostată apare în capsula prostatică sau, conform definiției științifice, în zona periferică a țesutului prostatei pe măsură ce vârsta persoanei avansează. Acesta este unul din cele mai des întâlnite tipuri de cancer, fiind depășit doar de cele de piele. Cancerul de prostată poate fi diagnosticat timpuriu prin testul PSA (Antigenul Specific Prostatic) ce permite tratamentul complet al bolii. Acei bărbați cu istoric de cancer de prostată în familie trebuie să își măsoare PSA-ul și să se supună unei examinări a prostatei o dată pe an după vârsta de 40 ani, în vreme ce aceia fără istoric trebuie să ia aceste măsuri după vârsta de 45-50 ani. În caz contrar, cancerul de prostată nediagnosticat ce este deosebit de agresiv se poate extinde la ganglionii limfatici, oase, ficat, și în unele cazuri rare, la plămâni. 

Este cancerul de prostată o boală des întâlnita? 

 S-a calculat că, cancerul de prostată este întâlnit la 50% din bărbați cu vârsta peste 70 ani și aproape toți bărbații peste 90 ani sunt afectați la nivel microscopic. Pentru un bărbat sănătos, riscul de a avea cancer de prostată este aproximativ 17% pe parcursul întregii sale vieți. În alte cuvinte, unul din circa 6-7 bărbați dezvoltă cancer. Inventarea și folosirea clinică a testului PSA în anii  '80 a redus coeficientul de mortalitate datorat cancerului de prostată. 

Ce cauzează cancerul de prostată? 

 Motivul pentru dezvoltarea cancerului de prostată nu este cunoscut cu exactitate. Ca și cazul altor tipuri de cancer, se datorează dispoziției genetice precum și condițiilor de mediu ce au un rol în ocurența acestei boli. Vârsta avansată, prezența cancerului de prostată în familie, alimentația bogată în lipide, hormonii și vitaminele A și D sunt considerate ca având posibilitatea de a contribui la dezvoltarea cancerului de prostată. 

Este posibil ca eu să previn dezvoltarea cancerului de prostată mâncând sănătos? 

 Având în vedere că nu se cunosc cauzele cancerului de prostată, prevenirea dezvoltării bolii este adesea imposibilă în multe cazuri. Totuși, studii recente arată că riscul de dezvoltare a cancerului poate fi redus prin schimbarea dietei și stilului de viață. De exemplu, cercetările arată că, consumul de roșii, ce conțin destul de mult licopen, reduce riscul de cancer cu până la 26%. Există de asemenea studii ce arată că boabele de soia, ce conțin substanța vegetală  fitoestrogen, similar estrogenului din corpul nostru, scad nivelele de PSA. Se știe că acizii grași omega 3 ce se întâlnesc în majoritatea peștilor de apă rece precum somon și ton au efecte protectoare împotriva bolilor cardiace și cancerului. Mineralul seleniu este de asemenea publicizat ca reducând riscul de cancer de prostată. Ciupercile conțin destul de mult această substanță ce previne creșterea tumorilor și reduce nivelele de PSA. O alimentație bogată în legume și fructe reduce de asemenea riscul de dezvoltare a cancerului de prostată. Fructele cresc producția de vitamina D din organism aceasta fiind cunoscută ca reducând riscul de cancer de prostată. Brocoli și varza de Bruxelles sunt alte alimente ce diminuează acest risc. Ceaiul verde este cunoscut ca diminuând ritmul de dezvoltare a celulelor canceroase datorită polifenolilor pe care îi conține. În plus, se spune de asemenea că ceaiul verde reduce cantitatea de substanța cunoscută ca poliamină care sporește agresivitatea celulelor canceroase. 

Fac sport regulat. Reduce această practică riscul de a dezvolta cancer de prostată? 

 Cu siguranță. Exercițiul fizic regulat asigură pierderea excesului de greutate și diminuează riscul de cancer de prostată. Studiile efectuate arată că, exercițiile fizice reduc testosteronul și nivelele de PSA din organism. 

Tatăl meu a decedat din cauza cancerului de prostată. Există vreun risc pentru ca și eu să dobândesc această boală? 

 Cel mai semnificativ factor de risc în cazul cancerului de prostată sunt vârsta și istoricul familial. Se estimează că 10% din toate cazurile de cancer de prostată apar datorită moștenirii genetice de la tată la fiu. Riscul de a face cancer de prostată este de 2 până la 9 ori mai ridicat pentru copii de sex masculin sau frații pacienților cu cancer de prostată. Așadar, deși se recomandă în general ca bărbații să fie examinați pentru cancer de prostată în timpul examenelor regulate după vârsta de 50 ani, examinările pentru persoanele cu antecedente de cancer de prostată în familie sunt inițiate după vârsta de 40 ani. 

Există condiții pe care trebuie să le evit pentru a preveni cancerul de prostată? 

 Există unele puncte importante de luat în considerare pentru prevenirea cancerului de prostată. De exemplu, cancerul de prostată este întâlnit la un procent mai mare de indivizi care consumă alimente cu un coeficient mare de grăsime și carne roșie. Aportul excesiv de calciu reduce de asemenea sinteza de vitamina D din corp aceasta având efect protector împotriva cancerului de prostată. Obezitatea este de asemenea un factor de risc pentru cancerul de prostată. Cancerul de prostată progresează mai agresiv la bărbații a căror indice de masă corporală este de 32.5 și mai mare. Aceasta se datorează faptului că proteinele precum leptina și hormonii precum factorul de creștere insulin-like (IGF-I) sunt stocați în masa de grăsime a corpului. Cercetările efectuate arată că există o corelație între nivelele ridicate de colesterol și cancerul de prostată. Nivelele crescute de colesterol cauzează creșterea nivelelor de colesterol rău sau, conform definiției medicale, LDL (Lipoproteină de densitate joasă)  și progresul mai rapid și mai agresiv al cancerului de prostată. În plus, acumularea de colesterol în celule, în special în cele ale prostatei, poate genera semnale ce cauzează avansarea cancerului. Înafară de acestea, fumatul este de asemenea cunoscut ca sporind creșterea celulelor de cancer de prostată. 

Ce simptome apar datorită cancerului de prostată? 

 Cancerul de prostată apare fără nici un simptom în etapele timpurii. Cu alte cuvinte, cancerul de prostată apare asimptomatic în faza incipientă. Înainte de inventarea testului PSA, cancerul de prostată putea fi diagnosticat doar dacă un ganglion suficient de mare pentru a fi detectat cu degetul în timpul unei examinări rectale era dezvoltat sau după examenul histopatologic al țesutului prelevat de la pacienții care au fost supuși operației pentru creșterea benignă a prostatei. Cancerul de prostată în stadiu avansat poate cauza durere, în special când metastazează în os. Deoarece producția de sânge este întreruptă când există o rigiditate generalizată a osului, rigiditatea poate conduce la oboseală și slăbiciune. În decursul fazei denumită „stagiul de avans local”, organul poate să crească mult în dimensiuni și poate bloca fluxul de urină blocând canalul urinar. Un asemenea caz poate duce chiar la inflamarea rinichilor, fenomen denumit hidronefroză, și afectarea funcțiilor. În această etapă, chirurgia (TURP) poate fi necesară pentru a alina simptomele de blocaj urinar. 

Cum este diagnosticat cancerul de prostată? 

 Cancerul de prostată este în general identificat prin detectarea unor nivele crescute la testele de sânge PSA ce se efectuează la controalele regulate. Simptomele apar doar foarte rar în etapele incipiente. Acuzele precum dificultățile la urinare, scăderea fluxului urinar și a frecvenței urinării se datorează adesea creșterii benigne a volumului prostatei ce apare pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Blocaje similare și dificultăți la urinat apar datorită cancerului de prostată doar în stagiile avansate. Nivelele ridicate de PSA datorate vârstei și orice asperitate detectată în timpul examenului rectal impun fără dubiu o biopsie. Biopsia de prostată este un proces executat ambulator cu anestezie locală. Poate fi executată și cu anestezie totală la pacienții cu un prag scăzut la durerii sau pacienții de la care se impune prelevarea unei cantități mai mare de țesut (biopsie de saturație). Procedura de ecografie rectală ghidată este executată prin prelevarea de fâșii subțiri de țesut din diverse zone ale prostatei, cu ajutorul unui ac special, după care eșantioanele de țesut sunt supuse unui examen histopatologic. 

Ce este antigenul specific prostatic (PSA)?

 PSA este o proteină ce este eliberată de glandele din jurul prostatei și ale uretrei. Funcția sa este de a asista în lichefierea spermei înainte de evacuare. PSA are două forme în sânge, legat de proteine și liber. Măsurarea PSA-ului liber este o metodă ce s-a folosit în ultimii ani și este destinată facilitării diagnosticului cancerului de prostată. În vreme ce valorile normale de PSA se considerau a fi între 0 și 4, nivelele acceptabile au fost scăzute datorită identificării multor pacienți cu cancer a căror nivele de PSA se încadrau în acest interval, în special pacienți tineri. În vreme ce procentul de tineri ce dezvoltă cancer a crescut cu folosirea PSA asociată vârstei, posibilitatea efectuării unor biopsii inutile la indivizii bătrâni a scăzut. O creștere de peste 30 până la 40% în nivelul PSA a unui individ cu toate că valoarea sa PSA asociată vârstei este normală, dă naștere suspiciunii de cancer de prostată iar acești pacienți trebuie monitorizați atent. 

Uneori, citesc vești de chirurgia robotică. Este această tehnică utilizată și pentru cancerul de prostată? Cum se efectuează chirurgia robotizată? 

 Boala pentru care chirurgia robotizată este cel mai adesea folosită este cancerul de prostată. Cancerele de rinichi și cele cervicale sunt printre alte boli unde se folosește această tehnică. Prin chirurgia robotizată, chiar și cele mai dificile operații pot fi executate prin 5 sau 6 orificii. În chirurgia laparoscopică standard, acest lucru se făcea ca o alternativă la chirurgia deschisă, aspectele vizuale fiind furnizate printr-o singură cameră iar operația era efectuată cu afișaj bidimensional ce se aseamănă vederii umane fără profunzimea observată la televizoarele de acasă. Cu toate acestea Sistemul de chirurgie Robotizată daVinci aduce imagini de rezoluție înaltă prin sisteme optice duble către consola chirurgului după ce le-a dimensionat de 10 până la 12 ori. Aceste camere optice sunt amplasate în zona de operație printr-un braț robotic. Astfel, chirurgul poate vedea zona de operație și anatomia mai clar și mai în detaliu datorită imaginilor tridimensionale, mărite, cu rezoluție ridicată. Instrumentele chirurgicale sunt unelte ce furnizează 7 grade de libertate de mișcare. Vârfurile acestor instrumente se pot roti cu 540 de grade în jurul propriei lor axe și pot imita mișcările încheieturii unei mâini umane. Deoarece aceste instrumente au dimensiuni mult mai mici decât o mână, ale pot ajunge în zone unde mâna umană nu poate pătrunde în timpul operației. Chirurgul stă la consola sa și execută operația folosind 4 brațe introduse în corp cu ajutorul celor două controlere și a pedalelor de sub picioarele sale. Acesta poate de asemenea să execute cele mai minuțioase operații fără a obosi deoarece poate sta așezat la consolă. 

Am dezvoltat cancer de prostată și tumora trebuie îndepărtată chirurgical. Prietenul meu mi-a recomandat metoda chirurgiei robotizate. Ce avantaje prezintă această metodă față de altele? 

 Există mai multe alternative pentru tratamentul cancerului de prostată. Cele principale sunt tratamentul hormonal, radioterapia și prostatectomia radicală. Prostatectomia radicală, metoda cea mai des utilizată, presupune o incizie de mari dimensiuni. Aceasta duce la un timp mai lung de recuperare a pacientului, o ședere prelungită în spital, riscul ca rana să se infecteze și de a rămâne cu o cicatrice mare. 

  • Cu toate acestea, în operațiile robotizate de prostatectomie efectuate cu ajutorul Robotului daVinci, zonele de sângerare sunt observate mai clar cu ajutorul camerelor ce furnizează imagini tridimensionale de înaltă rezoluție cu o capacitate de a amplifica imaginea zonei de operație. Astfel, pierderea de sânge este mai mică deoarece orice sângerare poate fi oprită mult mai devreme.
  • Suplimentar, deoarece operația presupune 3 sau 5 incizii milimetrice, pe piele nu rămâne nici o cicatrice deranjantă din punct de vedere estetic iar pacientul suferă de mai puțină durere postoperator.
  • De vreme ce tractul urinar, denumit ”uretră” și vezica pot fi cusute ermetic cu ajutorul suporturilor de ac ale robotului ce se pot mișca în orice direcție, cateterul amplasat la capătul tractului urinar poate fi îndepărtat mult mai devreme.
  • Datorită micii incizii chirurgicale și pierderii scăzute de sânge, pacienții se pot recupera și după cele mai grave operații și pot fi externați din spital în 1 sau 2 zile. În plus, cateterele lor urinare pot fi îndepărtate după 5 sau 6 zile deci se pot întoarce fără probleme la viețile lor sociale și profesionale.
  •  Alte avantaje ale acestei metode sunt că riscul de incontinență urinară, de care pacienții se tem foarte tare, este foarte mic și există șansa ca funcțiile sexuale să revină mai repede deoarece nervii pot fi mai bine protejați. 

 

Multumesc pentru raspunsurile detaliate la aceste intrebari specialistilor Acibadem, care mi-au oferit informatiile. Pentru mai multe detalii despre accesarea serviciilor medicale ale grupului Acibadem va rog să contactați biroul local din România la adresa de email [email protected] sau telefon 021 313 99 38.

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Intra in contul tau

Intra in contul tau

Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?

Fa-ti cont

Ai nevoie de sprijin?

Nu esti singura!
Vino in centrele noastre de consiliere

Sau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste

Doneaza <b>2%</b> din impozitul pe venit pentru cauza mamelor aflate in dificultate!

Sustine campania Facebook Twitter Yahoo! Messenger Email

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici