Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Salariata gravida

Legislatia pentru mame

Actul normativ care reglementeaza masurile de protectie pentru salariatele gravide este Ordonanta de Urgenta nr. 96 din 14 octombrie 2003 (in continuare O.U.G. nr. 96/2003).

Astfel, potrivit art. 2, lit. c din O.U.G. nr. 96/2003 salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare. 

Documentul medical trebuie sa contina constatarea starii fiziologice de sanatate a salariatei si recomandari privind protectia acesteia la locul de munca, precum data prezumtiva a nasterii, recomandari privind capacitatea de munca a salariatei gravide pe timp de zi sau, daca este cazul, pe timp de noapte, precum si in conditii de munca insalubre sau greu de suportat. 

  • Conform art. 122, alin. 1 din Codul Muncii, munca de noapte este definita ca munca prestata intre orele 22,00 – 6,00. 
  • Potrivit art. 26 din Norma metodologica din 07/04/2004 de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 96/2003, munci in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt urmatoarele: 

   a) colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor menajere, umane, animaliere; 

   b) igienizarea grupurilor sanitare; 

   c) sapatul santurilor; 

   d) incarcatul sau descarcatul cu lopata al diverselor produse; 

   e) ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg; 

f) munca in conditii de expunere la temperaturi extreme, acestea fiind definite in O.U.G. nr. 99/2000 ca temperaturi exterioare ale aerului, care :

1) depasesc +37° C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel ;

2) scad sub -20° C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

In cazul in care salariata nu-si indeplineste obligatia de a-si informa in scris angajatorul despre starea sa, acesta este exonerat de obligatiile sale referitoare la protectia maternitatii cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25 din O.U.G. nr. 96/2003 si anume:

ART. 5

(1) Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca (a caror lista este redata la sfarsitul acestui articol), angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor gravide, care au nascut recent sau care alapteaza, in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.

(2) Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.

ART. 6

(1) Angajatorii sunt obligati ca, in termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii raportului, sa inmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.

(2) Angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta (despre aceste drepturi vom dicuta in alt articol).

ART. 18

Pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a salariatelor gravide si/sau mame, lauze sau care alapteaza, regulamentele interne ale unitatilor trebuie sa contina masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta si ale celorlalte acte normative in vigoare.

ART. 23

In cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.

ART. 25

 (1) Inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea angajatorul sau, dupa caz, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in termen de 7 zile de la data primirii deciziei prevazute la art. 23, are obligatia sa emita aviz consultativ corespunzator situatiei constatate.

(2) Inspectoratul teritorial de munca sau, dupa caz, Agentia Nationala a Functionarilor Publici va transmite avizul angajatorului, angajatei, precum si sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate.

Asadar, daca salariata gravida nu informeaza in scris angajatorul asupra starii sale, acesta nu este obligat sa-i ofere protectie la locul de munca, exceptie facand drepturile prevazute de cele 5 articole expuse mai sus. 

Cu toate ca legea nu prevede un model de instiintare, mai jos este redat unul, care poate fi luat drept exemplu. Este indicat ca salariata sa isi pastreze o copie cu instiintarea si documentul medical (cu numarul de inregistrare si stampila angajatorului) pentru a putea face, daca este nevoie, dovada instiintarii angajatorului.

 

Model de instiintare a angajatorului cu privire la starea de graviditate

 

In atentia Domnului/Doamnei Director General,

Spre stiinta Domnului/Doamnei Director ......... (departamentul in care angajata lucreaza)

Domnului/Doamnei Sef Serviciu/Birou....... (denumirea)

 

Stimati Domni,

 

Subsemnata ..................., posesoare a B.I./C.I. seria ....... nr. .........., eliberata de ........................................... la data de ………........................., domiciliata in .........................................................., avand functia de …………................. in cadrul Serviciului/Biroului ........... Departamentul ................ al S.C. ....................., va anunt pe aceasta cale, in conformitate cu dispozitiile O.U.G. nr. 96/2003 asupra starii mele de graviditate.

Pentru sustinerea celor aratate, anexez adeverinta medicala din data de ............. eliberata de medicul ……………….......... –  medic specialist/ medicul meu de familie.

 

Data                                                                                          Semnatura

 

LISTA

minimala a agentilor, procedeelor si conditiilor de munca

susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere,

la care se face referire in art. 5 din O.U.G. nr. 96/2003

 

    A. Agenti

    1. Agenti fizici, considerati ca agenti cauzali pentru leziuni ale foetusului si/sau dezlipirea de placenta, in special:

    a) socuri, vibratii sau miscari bruste;

    b) manipularea manuala de mase grele, implicand riscuri in special la nivelul coloanei vertebrale dorsolombare;

    c) zgomot;

    d) radiatii ionizante;

    e) radiatii neionizante;

    f) ambiante termice extreme, reci sau calde;

    g) miscari si pozitii de munca, deplasari (fie in interiorul, fie in exteriorul unitatii), oboseala mentala, fizica, alte eforturi fizice legate de activitatea salariatelor gravide, care au nascut recent sau care alapteaza.

    2. Agenti biologici

    Agentii biologici din grupele de risc 2, 3 şi 4, definite astfel conform legislatiei in vigoare, in masura in care se cunoaste ca acesti agenti sau masurile terapeutice cerute de existenta lor pun in pericol sanatatea femeii gravide si a copilului ce urmeaza a se naste si in masura in care nu figureaza in anexa nr. 2.

    3. Agenti chimici

    Urmatorii agenti chimici, in masura in care se stie ca pun in pericol sanatatea femeii gravide si a copilului ce urmeaza a se naste si in masura in care nu figureaza in anexa nr. 2:

    a) agentii cancerigeni si/sau mutageni, in masura in care nu sunt mentionati in listele de valori limita de expunere profesionala la agenti chimici si pulberi din normele generale de protectie a muncii si in masura in care nu figureaza in anexa nr. 2;

    b) agentii chimici prevazuti in lista de valori limita de expunere profesionala la agenti chimici din normele generale de protectie a muncii;

    c) mercurul si derivatii sai;

    d) medicamentele antimitotice;

    e) monoxidul de carbon;

    f) agentii chimici periculosi cu cale de absorbtie cutanata.

B. Procedee

    Procedeele industriale ce pot duce la aparitia cancerului, prevazute in normele generale de protectie a muncii.

C. Conditii de munca

    Activitati subterane miniere.

 

Pentru ca in Lista minimala a agentilor, procedeelor si conditiilor de munca susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere legiuitorul face referire de mai multe ori la Anexa nr. 2 din O.U.G. nr. 96/2003, aceasta este redata mai jos:

LISTA minimala 

a agentilor, procedeelor si conditiilor de munca,

 la care se face referire in art. 14

1. Agenti

    a) Agenti fizici :

    - activitatea in atmosfera hiperbarica, de exemplu in incinte presurizate si la scufundari subacvatice

    b) Agenti biologici:

     - toxoplasma;

     - virusul rubeolei;

exceptand cazurile in care se dovedeste ca salariata gravida este suficient protejata fata de acesti agenti prin imunizare.

    c) Agenti chimici :

    - plumbul si derivatii acestuia, in masura in care pot fi absorbiti de organismul uman.

2. Conditii de munca

    Activitati subterane miniere.

 

Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei

Comentarii

24.06.2011 mari85

Este important de mentionat ca, potrivit aceleiasi O.U.G. nr. 96/2003, salariata gravida are dreptul la 16 ore platite pe luna, pentru investigatii prenatale :

"Art. 15

Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale,

in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in

timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale."

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici