In scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea nou-nascutului si de a i se acorda un sprijin proaspetei mamici, tatal poate beneficia de concediul paternal in conditiile Legii nr. 210 din 31 decembrie 1999.
Beneficiarii
Titularul dreptului la concediu paternal este tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat de titularul dreptului.
Concediul paternal
Concediul paternal se acorda:
- la cererea scrisa a tatalui,
- in primele 8 saptamani de la nasterea copilului,
- pe baza certificatului de nastere al copilului, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
Cererea se adreseaza conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea, prin unitate intelegandu-se persoana juridica sau fizica, dupa caz, in beneficiul căareia presteaza activitate salariatul asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
Durata
Regula
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare.
Alte situatii
In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 10 zile lucratoare, devenind, asadar, de 15 zile lucratoare. Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile obtinerii atestatului se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.
Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, cum ar fi: procesul fiziologic al nasterii, primul ajutor dat mamei in perioada pre si post-natala sau comportamentul fata de bebelus. Acest curs va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. In urma verificarii notiunilor dobandite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura. Daca tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului.
Indemnizatia aferenta concediului paternal
In cazul in care titularul acestui drept este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, cele 5 zile de concediu paternal ii vor fi platite 100%, din fondul de salarii al unitatii.
Sursa: Dana Barbu, Drepturile mamei
Nu exista nici un comentariu
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici