BENEFICIARI
Poate beneficia de concediu si de indemnizatie de risc maternal femeia care se afla intr-una din urmatoarele trei situatii:
- este insarcinata,
- a nascut recent,
- alapteaza,
in conditiile in care este asigurata pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate (pentru definitia data de lege asiguratei vezi articolul Concedii si indemnizatii legate de nasterea copilului).
CONCEDIUL de risc maternal
Conform O.U.G. nr. 96/2003 concediul de risc maternal este concediul de care beneficiaza salariata gravida, salariata care a nascut recent sau salariata care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii ei si/sau a fatului ori a copilului ei in cazul in care angajatorul, ca urmare a evaluarii riscurilor prezente la locul de munca al salariatei, nu poate, din motive justificate in mod obiectiv, sa dispuna masura modificarii conditiilor si/sau programului de munca al acesteia sau masura repartizarii ei la alt loc de munca.
Astfel, concediul de risc maternal se poate acorda:
- atat, inainte de nastere - pentru salariata gravida care poate beneficia de acest tip de concediu inainte de data solicitarii concediului de maternitate,
- cat si, dupa nasterea copilului - pentru salariata care a nascut recent si salariata care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului.
Durata
Durata concediului de risc maternal este de maxim 120 de zile si se poate acorda astfel:
a) integral sau fractionat, anterior datei intrarii in concediul de maternitate;
b) integral sau fractionat, dupa expirarea concediului postnatal obligatoriu;
c) integral sau fractionat, inainte sau dupa nasterea copilului, pentru salariata care nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, in conformitate cu prevederile legii.
Salariata poate solicita concediul de risc maternal, in intregime sau fractionat, in functie de recomandarea medicului si de justificarea angajatorului privind perioada posibila de eliminare a riscurilor de la locul de munca, pentru sanatatea sau securitatea ei. Astfel, concediul de risc maternal se solicita de catre salariata ca urmare a primirii Informarii privind protectia maternitatii la locul de munca (pe care o intocmeste angajatorul).
Angajatorul aproba solicitarea salariatei pentru concediul de risc maternal numai daca solicitarea este insotita de certificatul medical. Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale.
INDEMNIZATIA de risc maternal
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de sanatate, fiind platita de angajator.
Conditii de acordare a indemnizatiei
Indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul de specialiate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice.
Stagiul de cotizare
Indemnizatia si concediul de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Cuantumul indemnizatiei
Cuantumul indemnizatiei pentru risc maternal reprezinta 75% din baza de calcul.
Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiei o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.
In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiei o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.
Plata indemnizatiei
Indemnizatia de risc maternal se achita beneficiarei, reprezentantului legal sau mandatarului desemnat prin procura de catre aceasta.
Pentru persoana asigurata care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii legalizate .
Sursa : Dana Barbu, Drepturile mamei
Vrei sa beneficiezi gratuit de facilitatile proiectului?
Fa-ti contSau suna la 116 111. Apel gratuit din retelele TELEKOM ROMANIA
Da click si citeste
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.
Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici
Aceasta indemnizatie de risc maternal se calculeaza din venitul brut sau net?