Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Sfaturi pentru parintii copilului autistic

Sanatate

Dragi mamici,

        Cauzele tulburarilor de spectru autist sunt inca neclare. Exista totusi un curent de opinie puternic in randul cercetatorilor si anume ca, atat factorii genetici cat si cei de mediu, cauzeaza aparitia tulburarilor. Teoria conform careia mediul familial si practicile educationale din familie ar fi cauza aparitiei autismului sunt de mult abandonate de catre cercetatori.

       Inainte de a trece la metodele folosite pentru tratarea acestor tulburari, as vrea sa mai fac referire la cateva lucruri care probabil va ingrijoreaza.
       Primul lucru ar fi legat de sansa de a avea alti copii cu aceeasi tulburare. Studiile arata ca, in cazul gemenilor, probabilitatea ca ambii copii sa se nasca cu tulburarea de spectru autist este de 90%. In cazul familiilor cu un copil autistic sansa de a avea al doilea copil autistic este de 5%.
       Al doilea lucru este legat de evolutia in timp a tulburarii. In multe cazuri simptomele se imbunatatesc in timp daca se face tratament. Multi copii autistici, daca primesc o terapie corespunzatoare, se dezvolta si ajung sa fie adulti care pot munci si trai fie total independent, fie intr- un mediu asistat.

TRATAMENT

       Toti parintii care au copii autistici se intreaba cum pot trata aceasta tulburare. Toti, fara exceptie, se intreaba si intreaba specialistii ce pot face in mod concret pentru acesti copii.
Desi nu exista cura pentru aceste tulburari, sunt terapii care se practica cu succes si care reduc simptomele. Medicul specialist poate prescrie medicamente care ajuta la atenuarea simptomelor de depresie, de comportament obsesiv, hiperactivitate sau agresivitate.
       Cele mai eficiente metode de tratament raman, totusi, terapiile de interventie comportamentale si educationale.

       Cea mai utilizata si, ca atare, si cea mai cunoscuta este ABA sau Aplied Behavioral Analysis, ceea ce in romana s-ar traduce “analiza comportamentala aplicata”. La ora actuala este considerata cea mai eficienta terapie.
       ABA se bazeaza pe un set de principii de invatare care se aplica tuturor oamenilor si foloseste metode specifice de a creste, descreste sau perfecta comportamentele. In aceasta terapie se pune accentul pe dezvoltarea unor obiceiuri si comportamente logice prin folosirea metodei de intarire pozitiva a comportamentului/obiceiului bun. Se recomanda ca terapia sa fie facuta cel putin 40 ore/saptamana si in principal are 4 faze: invatarea initiala, consolidarea, intretinerea si generalizarea.
        Metoda foloseste fotografii, grafice zilnice  si, mai nou, chiar metode mai moderne cum ar fi: apps pentru iPad. Imbucurator este ca, in momentul de fata, se afla in proces de dezvoltare  un tutorial al ABA online si gratuit. Odata ce va fi lansat oficial, parintii copilului vor putea sa creeze online modulele terapeutice necesare pentru copilul lor. Daca este facuta corect si consecvent, terapia are rezultate fantastice. Parintii, terapeutul, medicul specialist, educatorii sau profesorii trebuie sa formeze o echipa coordonata, care sa comunice permanent si sa decida care sunt prioritatile pentru fiecare copil.

       O alta metoda pe care o folosesc cu elevii mei este compunerea de povestiri sociale pentru copilul respectiv. O poveste sociala este o poveste simpla, secventiala care explica copilului sistematic ce trebuie sa faca intr- o situatie sociala obisnuita. De exemplu: daca copilul fuge in mijlocul strazii cand se deschide portiera masinii, puteti scrie o povestire sociala in care, folosind numele copilului, explicati pas cu pas ce trebuie sa faca cand se opreste masina. Inainte de a cobora din masina, cititi povestea copilului si apoi deschideti portiera. S-ar putea sa trebuiasca sa repetati procedura de mai multe ori, dar pana la urma copilul va invata ceea ce este normal sa faca atunci cand coboara din masina.
       Mamicile care au nevoie de detalii in scrierea si folosirea povestirilor sociale ma pot contacta pe site-ul Scoala Mamelor.

Dragi mamici,

       Crestera unui copil cu tulburare de spectru  autist este dificila si de cele mai multe ori  pune o presiune imensa asupra tuturor celor din familie. Parintii devin epuizati, fratii si surorile se simt neglijati, bunicii se simt neputiinciosi iar prietenii de familie se simt stingheriti. De aceea, daca sunteti coplesite de situatie, nu  ezitati sa cereti ajutorul psihologului.
       Folositi servicii de babysitter pentru a lua o pauza cel putin o data pe saptamana. Incercati sa petreceti timp separat cu ceilalti copii pe care ii aveti, pentru ca acestia sa nu sufere.
       Folositi site-ul Scoala Mamelor pentru a invata si a impartasi experienta proprie cu alte mamici. Si mai ales fiti consecventa cu terapia si nu va pierdeti speranta.  Pana la urma rezultatele se vor vedea si ceea ce este mai important, va veti regasi copilul pierdut in lumea tacuta a autismului.

Cu tare multa intelegere,
Abigail

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici