Scoala mamelor

Acest website este cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investeste in oameni!

Fecale corecte inseamna o digestie perfecta. Este necesar sa vorbim putin despre acest aspect, mai ales ca acesta variaza in functie de tipul de lapte consumat.

Fecalele alimentatiei cu lapte matern
Sunt de culoare galbena si au consistenta aproape lichida, sunt evacuate cu zgomot in mai multe etape si impregneaza scutecele.
Atunci cand laptele matern este in cantitate suficienta, copilul poate avea pana la cinci scaune pe zi: in general, fiecare masa este asociata cu o evacuare de fecale. Pe masura ce copilul creste, numarul scaunelor zilnice scade. In timp, chiar daca fecalele alimentatiei cu lapte matern raman pe scutec, culoarea acestora se transforma in verde.

Fecalele alimentatiei cu lapte praf
In cazul acestui tip de lapte, fecalele sunt mai compacte, avand aspect pastos, omogen si au culoare galbena. Uneori sunt moi, cremoase si se lipesc de scutec, alteori sunt mai consistente si se desprind cu usurinta.

Numarul evacuarilor este variabil: mai mic decat in cazul laptelui matern, in general de doua - trei ori pe zi. Uneori au o culoare verzuie, alteori mergand pana la verde.
Aceste situatii nu trebuie sa ne ingrijoreze, deoarece si ele se inscriu in normal. Important este ca fecalele sa isi pastreze consistenta si omogenitatea, chiar daca sunt de culoare verde.
Cunoasterea aspectului fecalelor bebelusului este una din cele mai importante informatii pentru medicul pediatru.

Sursa: dr.Roxana Bratu medic specialist medicina de familie

Comentarii

06.03.2012 nataliaa

Ce sa fac daca bebelusul meu (3 luni) face o data la 3 zile si de cele mai multe ori cu ajutorul meu?

15.11.2011 Lidaria

In situatia alimentarii cu lapte praf daca fecalele sunt de cuuloare inchisa maro spre negru? Ce e in neregula?

Multumesc.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invita sa vizitati www.fonduri-eu.ro

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatioru pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a guvernului Romaniei.

Termenii si conditiile pentru accesarea, vizionarea si folosirea acestui site le puteti gasi aici